HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Életmű a kertek alatt / The Walkmen - Lisbon

2010.11.10. 14:43 rolo tomasi

Az általában surranópályán mozgolódó brooklyn-i The Walkmen októberben jelentette meg hatodik lemezét, a dalok elkészültének helyszínére célzó Lisbon címmel.

 

http://consequenceofsound.net/wp-content/uploads/2010/09/1fde87a6bf5f46eb_The-Walkmen-Lisbon-Cover.jpg

A megjelenés különösebben nem rázta meg a zenei világot (nem is szokta), de úgy vélem mindenképp szót érdemel, főleg érzelmi alapon. A zenekar 2004-es Bows+Arrows lemeze  kedvenc korongjaim közé tartozik.

A zenekar leginkább az indie-rock kasztba sorolható,annak is 30+ kategóriájába,érzelmes,elszállós dolgokkal foglalatoskodnak,az évek során kiforrott ,kétségkívül sajátos hangzással. A független szócska mindenképpen  jól jellemzi és megfogja a The Walkmen lényegét, melankólikus dallamaik, akusztikus megszólalás mellett tett hitvallásuk leválasztja őket a műfajon belül csordában járó zenekarok tömegeitől. Ha mindenképp térképen kéne megjeleníteni ,talán a The National és a The Strokes könyékére szúrnám a gombostűt.



Az új album a szokásosnál is érzelmesebb,belassultabb hangvételű, több helyen fúvósokkal megtámogatott (Stranded)bágyadt, lassú menetelés. A pattogósabb részeket nagyon eltalálták,az albumnyitó Juveniles slágeres,békés aurájú,erős szerzemény , az Angela Surf City pedig egy komplett szörf-rock dalocska,a műfaji elemek teljes tárházával. A Follow the Leader már trükkösebb felvétel, ez a 2 perces szösszenet  úgy szól mintha egy próbatermi zajongás udvarra szűrődését hallanánk, A sokakat irritáló hangszínen garázdálkodó  és szürreálisan hajlítgató Hamilton Lethauser frontember igazán kiélhette magát az All my great Designs és a While I Shovel in the Snow dalok kintornás világában, sajnos a néha túlságosan futóláncra eresztett nótafa széténekli az egyébként harmonikus melódiákat.




Nincsenek már a tarsolyban  a The Rat (2004) szintű szerzemények ,de  a szépséghibái ellenére a Lisbon príma lemez lett, igazán ösztönös, zsigerből kiformázott anyag.

2 komment

Címkék: zene kritika korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr534578986

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hugi 2010.11.15. 13:27:43

belehallgattam a linkbe és nekem kicsit Bob Dylan jut róla eszembe

rolo 2010.11.15. 16:27:16

A sajtó a fiatal Rod Stewart-hoz szok' hasonlítani...
süti beállítások módosítása