HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Felfelé irányuló mozgás / Weezer - Hurley

2010.09.27. 16:41 rolo tomasi

Eltelt egy év,itt van az új Weezer lemez! A vicceskedő kaliforniai alter-rock alakulat nyolcadik albuma visszakacsint a 90-es évek hajrájában diadalt arató Blue-Pinkerton korszakához,amikor Cuomo és geek tesókái bömböltek minden valamirevaló egyetemi gólyatábor ismerkedő partijában.


 

 

A három lemezt felölelő aranykor után 2002-től kissé kimentek a divatból,a kritika előszeretettel osztotta a Maladroit-ot és a Make Believe-et ,volt aztán feloszlós szólózás is,majd a „visszatérő” Red Album és a tavalyi Raditude, melyek egyike sem tudta megismételni a korai sikereket,ám szétzilálni sem tudta a zenekart.

Az igazság az,hogy a Weezer tagjai nagyjából szarnak a rendszerre, öntörvényileg készítik -mostanság fossák-  albumaikat( 2011-ben újabb eresztés várható), finom trendváltások ugyan tetten érhetők munkáikon ,de kábé ugyanaz a bohém ”pankpop” csendül fel a Hurley-n is ,ami egykoron az egekbe emelte Cuomo-ékat. A magam részéről minden lemezen találtam kedvemre valót, az utóbbi időkben talán kevesebbet (a Raditude kifejezetten taszított) A Hurley érezhetően felfelé mozdítja a pályagörbét,megkockáztatom,hogy  a Green album szintjén mozog. A hagyományos Weezer értékek kerülnek előtérbe,játékos harmóniákra ráhúzott elektromos gitárfüggöny, 60 másodperc alatt refrénbe forduló,kellemes lüktetésű,tréfás kedvű szösszenetek. A Weezer esetében mindig nagy fegyverténynek számított a hallgatóság kedvenc korszakának pofátlan megidézése,az új album dalai is a véget nem érő főiskolai bulikat juttatják  majd eszünkbe,káros májerkodó kertvárosi  hatások nélkül,bár a Weezer egyszer-kétszer már közel járt ,hogy átboruljon a kaliforniai college-rock árnyasabb térfelére ,még ha Rivers Cuomo szarkazmussal és önironiával dúsított légköre legtöbb esetben megóvta a kompániát a posványtól.  Úgy tűnik egyenlőre nem kell félni,ezt a világot talán csak a Smart Girls című dalocska idézi meg az új anyagon. Ráadásul a korábbi vehemenciát felidéző,tempós iramú Hurley-n van legalább 4 remek szerzemény: a bizarr szinti effektekkel megtámogatott,kórusban óbégatásra sarkalló Memories; az akusztikus gitáron bájos naivsággal pötyögő,precíz arányérzékű,hirtelen iramváltással megcsuszamló Unspoken; a slágeresen pulzáló Hang On; vagy agresszívabb hangnemet megütő,azonnal oldódó Where’s My Sex?.


 


 

Összességében kimutatható az előrelépés,a rajongókon túl, a külső szemlélők is kedvüket lelhetik a Lost pufi sztárjának nevét és nyájas ábrázatát - rejtélyes okokból- magára öltő, új Weezer anyagban

A zenekar jelenleg épp Memories turnéját bonyolítja az USA-ban,ahol felváltva,estéről-estére játsszák a Blue , és a Pinkerton album teljes zenei anyagát,mely noszatlgia turnét remélhetőleg egy világjárás követ majd, minek keretében elcsíphetjük őket,mint tettük azt a szépemlékű 2005-ös Novarock fesztiválon.

2 komment

Címkék: zene kritika lemez korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr594578969

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_72212 2010.09.28. 09:48:02

ezt én is jobban kedvelem, mint az előző kettőt

rolo 2010.10.06. 20:41:16

Van aki nem így látja: http://www.quart.hu/cikk.php?id=5515
süti beállítások módosítása