HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Sivatagi kecskék

2010.03.31. 16:32 rolo tomasi

Kecskebűvölők-The Men Who Stare at Goats

r: Grant Heslov

Jon Ronson  2004-es dokumentumregényének filmes adaptációja több mint aminek elsőre gondolnánk.Ez egy bohóckodós vígjátéknak látszó fergeteges szatíra, remekbeszabott háborús témájú viccelődés,mely szellemiségében -távolról ugyan- talán az örökérvényű M.A.S.H.-hez hasonlítható, ám sokkoló módon, a történet valós eseményeken alapszik.

A filmben szereplő Új Föld Hadsereg katonai alakulata valóban létezett,feladatuk az amerikai okkult hadviselés kelléktárának kifejlesztése és gyakorlattá formálása volt,feletébb furcsa gyakorlatokkal és metódusokkal,ilyen például az a kisérlet,amikor a szervezet tagjai éjjel-nappal kecskéket bámultak abból a célból,hogy elméjük erejével megállítsák a szegény párák szívverését.

A jedi energiákkal bíró hadtestet később aztán szélnek eresztették,ám sorsuk napjainkban új fordulatot vesz. Az események indukátora Bob (Ewan McGregor),a töketlenkedő újságíró,aki az asszony lelépését egy iraki háborús riporttal kívánja kikúrálni és bagdadi szállodájában poharazgatva,egy bizonyos  Lyn Cassidy-be(George Clooney) botlik,aki homályos okokból egy titkos művelet végrehajtójaként elképesztő események láncolatába rántja a hüledező firkászt. Agymenéses sivatagi ámokfutás veszi kezdetét,melyben Lyn és Bob felváltva szállítja a jobbnál jobb poénokat,Clooney egyszerűen szenzációs a szemmel felhőket oszlató veterán szerepében, akinek visszaemlékezésiből megismerhetjük mentális mesterének,Bill Django-nak (Jeff Bridges),az Új Föld Hadsereg alapítójának és fő gurujának tanításait.

Heslov ügyesen szerkesztett szatírája lépten-nyomon abszurditásba csap, Django inkább tűnik egy hippi-kolónia fejének,mint katonának, Lyn folyamatos jedi hasonlatai,hajmeresztő sztorijai konstans mosolyt csalnak ábrázatunkra,sőt,több ízben könnyes kacaj is kicsiholódik.

Django egykori tanai idővel túl puhának bizonyulnak korunk követelményeihez,ám egy romlottabb követője, bizonyos Larry Hooper (Kevin Spacey),az iraki foglyok kínzásának szakértőjévé formálódva a jelen kor amerikai hadseregének negatív megjelenítőjeként komoly problémákat okoz hőseinknek.

Heslov filmjét igen nehéz skatulyázni,az alapvetően vicces hangulati elemek közé ügyesen kever elgondolkodtató epizódokat,keserűen fricskáz,szándékosan láttat és leplet ránt.A sztárparádé abszolút működik, McGregor és Clooney végig párosoznak,régen láttunk ilyen passzentos duettet. Jeff Bridges ugyebár mindig jó, Spacey jól szemétkedik,mindenki a helyén van.A más eledelébe drogot keverős,burleszkszerű végkifejlet egy igen kopott poént políroz fel ugyan,de kellően dilinyós lezárásként, itt mégis működik.

A Kecskebűvölők épp jókor érkezett,részemről  kezdett elfogyni a türelem  a konvencionális  világháborús, vitenámi és iraki filmekkel kapcsolatban,és ha a fenti mondanivalójában nem is tér el forradalmian a kaptafától,vérbalett helyett legalább szórakoztató.

Ja,és Javier Bardem Nem vénnek való vidék-ben viselt bubifrizuráját simán túlszárnyalják Clooney itt-ott felbukkanó siheder fürtjei.

A filmet csütörtök óta vetítik a hazai mozik.

 


3 komment

Címkék: kritika film mozi rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr604578827

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_72212 2010.03.31. 20:06:10

men (bocs esmét;)))

Mari 2010.04.01. 17:00:26

Jövő hétre van ütemezve, addig szeretném a könyvet is megkaparintani. Állítólag a kettő fényévekre van egymástól, de az is nagyon ütős.

Mari 2010.04.08. 10:32:46

Nagyon jó. Travolta/Ponyvaregény után ebben van a 2. kedvenc táncos jelenetem.:)
süti beállítások módosítása