HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Recycling in Hollywood

2009.09.29. 22:10 rolo tomasi

Sok embertől hallottam már, hogy nagyon ritka, hogy egy filmet kétszer megnéz-isten ments, hogy többször-értelmetlen időtöltésnek tartja az effajta passziót. Na én meg egy klasszikus újranéző vagyok, a kedvenceimen túl hajlamos vagyok minden szart újranézni, addiktoknál ez így szokás.

Hollywoodban már réges-régen rájöttek, hogy a jónép nem feltétlenül vár el eredeti élményanyagot minden alkalommal ha moziba megy, régi klasszikusok új köntösbe bújtatása, az úgynevezett "movie remake" kategória térhódítása elég korán megkezdődött. Az "újrafilmek" PR sztorija eleinte az volt, hogy a generációk közti ízlés- és stíluskülönbségeket legyűrve régi értékek új csomagolásban kerüljenek a fogyasztók elé, illetve a külföldi-főleg japán, francia, angol és különböző skandináv-filmek amerikanizálása által a feliratos filmektől didergő átlag jenki is kapjon némi Kurosawát a popcornja mellé, mert az nagyon kell neki.
Az új évezred aztán olyan remake cunami-t indított, hogy a filmstúdiók le sem tagadhatják, hogy a cél bizonyos bőrök újabb és újabb lenyúzása. Ma már 2-3 éves produkciókat is renoválnak, ha jók az előjelek.

Úgy tűnik a széljárás továbbra is kedvez a mozis feldolgozóiparnak, a hírek meglepő előkészületekről szólnak. Íme néhány érdekes tétel:

Madarak:
Bátor vállalás leporolni Hitchcock klasszikusát, a Universal Martin Campbell (Casino Royale) rendezésében Naomi Watts-al a főszerepben indítja útjára az ornitológiai horror-projektet.
Logan futása: A 78'-as kult sci-fi felújítása már várható volt, e műfajban egyre ritkább az eredeti produkció.
A titánok háborúja: Lawrence Olivier nevével fémjelzett 81-es mitológiai fantasy újrája a nagy költségvetésű szandálos-kardozós zsáner díszpéldánya lehet. Louis Letterier filmjében Sam Worthington hősködik, Liam Neeson Zeuszként Ralph Fiennes Hádész bőrébe bújva tündökölhet a 2010 márciusára időzített kalandban.
Hegylakó: Na ez érdekes, azt már tudni lehet hogy Justin Lin (Fast&Furios) rendezi a fejnyiszálós fantasy-t, több infó még nincs, lehet tippelni ki lesz McLeod. Pénz nem nagyon van rá, így nagy reményeket nem fűzünk hozzá, az eredetiben is csak a Queen nyújtott maradandót.
My Fair Lady: Keira Knightley elég csontosnak bizonyul Eliza Doolittle szerepéhez, kiváncsian várjuk, hogy a Columbia marad a musical koncepciónál vagy drámásítja a kuplét.
Rémálom az Elm utcában: Freddy Krueger újabb feltámadását nehéz művészi okokkal megtámogatni, a kb 8 részt megért horror sorozat első részének feltámasztása a késelős-fürészelős kollégák (Jason, Michael Myers, Thomas "Bőrpofa" Hewitt) újkori visszatérései után szinte kötelező. A dolog persze pénzverde, semmi több, de Jackie Earle Haley-t megannyi pedofil és elmeroggyant szerep után felhúzhatja végre a csíkos pulóvert, ami igazán nagy előrelépés lehet karrierjében.
Bosszúvágy: Charles Bronson 74-es vérgőzös vendettáját keveri újra Sylvester Stallone rendező/főszereplő minőségben, igazán pikáns darab lehet, de majd csak 2011-ben.
Robotzsaru: Verhoeven bádogrendőre sem úszhatja meg a feltámasztást, az MGM ráadásul Darren Aronofsky-t jelöli meg rendezőként, mindenképp érdekes párosítás. Bemutató 2011-ben.
Battle Royale: A japán tinédzser mészárlás amerikai újragondolása a havi jellegű iskolai vérengzések miatt egyenlőre nem kapott zöld utat, Roy Lee producer szerint az új változat mindenképp árnyaltabb lesz a Takeshi Kitano-t is felvonultató ázsiai eredetinél.

Az újrahasznosító eljárással kevés igazán értékes darabot tettek le az asztalra az alkotók, de azért volt egy pár dicséretes produkció, nézzünk erre is egy listát: 

A hét mesterlövész

A rettegés foka

A dolog

A kör

Holtak hajnala

Ocean's Eleven

A légy

A sziklák szeme
Lázadás a Bounty-n
Veszedelmes viszonyok
Egy maréknyi dollárért
Börtönvonat Yumába

2 komment

Címkék: film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr894578727

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rosicky manó 2009.09.30. 09:10:53

Elm street trailer: http://www.indavideo.hu/video/Remalom_az_Elm_utcaban_remake_-_trailer

Mari 2009.09.30. 14:29:59

Vagy olyan jó a remake, hogy lassan el is felejtjük, hogy azok: 12 majom, Bourne rejtély, Egy asszony illata, Sebhelyes arcú, Szemtől szembe, Tégla...
süti beállítások módosítása