HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Engedj be! (Let The Right One In!)

2009.07.31. 12:15 rolo tomasi

Vámpíros filmben is volt már minden. kirekesztő Tijuanai kamionosok, rizsporos parókák, klasszikus és modern, dráma és akció, hardkór és szoft, a paródiákról már nem is beszélve.


Az Engedj be! részéről a legszembetűnőbb változás, hogy a vámpírosdi ezúttal Stockholm-külsőn egy panelrengetegben játszódik, nagyjából a  nyolcvanas évek legelején.

Ilyet vérszegény környezetet én utoljára egy magyar tornászfilm intrójában láttam (Fehér tenyér) előtte meg a Lakótelepi gyerekek című kortárs csehszlovák matiné-kedvencben.

A a szokatlan környezetbe ágyazás és a látványos eszköztelenség ellenére, az Engedj be! nem köpi teljesen szembe a tradíciót. Fokhagyma és látványos szemfog per pillanat nincs, de napfóbia, falmászás, és – ami talán a legfontosabb kritérium - vérszomj az van. Koporsónak pedig – lakótelepről lévén szó - a csempézett kád és néhány vastag pokróc is megteszi.

 Persze azért főleg szociodrámában utazunk, méghozzá két periférián egyensúlyozó kölyökkel, a magának való Oskar-al és a gyilkos ösztönnel megátkozott Eli-vel. Az örök életre kárhoztatott "gyermek" problémáját már az Interjú a vámpírral is megpedzette, csakhogy ott ezt a szálat drámai csúcspontként látványosan felégették (Kirsten Dunst szó szerint elporladt). itt viszont a gyeplőt tovább engedve egy már-már hétköznapi  panelkapcsolatnak vagyunk szemtanúi. És ez az egészben a leghátborzongatóbb.

Maga a regény állítólag bőkezűbben szálltja az háttér információkat, de a filmes adaptációnak kifejezetten jól áll a kurtítás, ráadásul megkímél minket a filmes bűnök legnagyobbikától a szájbarágástól. Ezért is nincs nagy humbug, giccs meg pláne, csak amolyan keserédes történet a szeretet erejéről, a feltétel nélküli elfogadásról. Ilyesmi. Poszter-tapétának meg ott van a csikorgó hó, a már említett lakótelep és annak járulékos eleme, a delíriumba menekülő kisember, aki ezúttal nem csak az alkohol áldozatává válik...

Az Engedj be! egy párját ritkító akusztikus verzió, de vigyázat! Hollywood már kitolta a hangfalakat és csak reménykedni lehet hogy a  Cloverfield-et elkövető Matt Reeves majd csínján bánik az voluméval.

A végére még aszondom hogy itt az alkalom, Lugossi Béla után végre ismét van keresnivalónk a témában, mondjuk Böhm-bácsi kikecmereg a koporsójából és egész Gazdagrétből elkezdi módszeresen kiszívi az életnedvet.

 

Kapcsolódó linkek:

A film hivatalos honlapja | Imdb.com info

 

9 komment

Címkék: kino zsenya engedj be

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr544578684

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mari 2009.08.01. 13:21:32

Vámpír reneszánsz van, ez egyértelmű. Örülök, mert kedvelem a témát, habár eléggé vonzza a szemetet(lásd Ulpius ház némely vámpír sorozata). Érdekes lehet ilyen hideg környezetben, inkább a True Blood féle fülledt hangulat a megszokott, de megnézzük.

Zsenya · http://oriasi.freeblog.hu 2009.08.01. 20:09:21

Én is csipázom a vámpírokat bár azt a Twilight-ot határozottan passzolom. A True Blood viszont be van ütemezve.

Mari 2009.08.02. 16:32:32

A Twilight tiniknek való, de abban szerintem profi. A hölgy legalább karaktereket termet, ír valamiről.Vannak a témában sokkal silányabb versenytársak is, pl. J.R.Ward és a hasonlók. A True Blood és talán még Anne Rice jó. De ez az ikeás vámpír ügy érdekes lehet.

Csilla 2009.08.03. 10:01:07

Már sikerült megnéznem. Életem egyik legjobb filmje, nemcsak vámpírosból:-)

Ismeretlen_122577 2009.08.03. 13:54:46

Erre én is kíváncsi vagyok, már ezer éve várok egy értelmes vámpírfilmre, mert eddig kb. a Drakula halott, és élvezi volt ami a legjobban tetszett :P

Ismeretlen_95434 2009.08.03. 15:49:38

Az Engedj be zseniális, és nem mint vámpír film az. Zseniális volt egy év is, meg tíz év múlva is az lesz.

rolo 2009.08.03. 22:04:33

Hatalmas mozi,zseniális főszereplővel!!

monti 2009.08.10. 19:33:24

nálam felkerült a mindenkori top10-be a blade runner meg immortel mellé)))

Mari 2010.01.07. 12:33:50

http://www.imdb.com/title/tt1228987/ El se hiszem. Na erre vajon miért van szükség??
süti beállítások módosítása