HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Múzeumra fel

2009.06.14. 22:00 toszi

Itt a nyár, lassan mindenki szabadságon. Ki vízparton, ki a hegyekben, ki csak otthon a kertben, de mindeképpen a háta mögé dobva az iroda zsibongását, az elmebeteg jelentéseket, no meg a fontoskodó főnököt, hogy aztán cirka 2 hétig csak a vízpart legyen lángossal és sült hekkel, netán kerékpár, netán túrabakancsban...vagy csak egy kényelmes cipő és sétára fel.

Nem tagadom, volt idő amikor magam is hajlamos voltam órákat a napon dögleni, de mára, tán a feltartóztathatatlan öregedés miatt, már belefér a városnézés...és ha a gyerekek engedik múzeum is szóba jöhet.

Kérdés persze, hogy melyik?

Lassan megszámlálni is nehéz azon kiadványokat amik számba veszik környezetünk valamely ágának és azokat a "meg kell nézned/hallgatnod mielőtt meghalsz" előtaggal illetik.


Bizonyos Patricia Shlutz az "1,000 hely amit látnod kell mielőtt meghalsz" című könyv szerzője összeállított egy fogyasztható terjedelmű listát, melynek munkacíme: "30 múzeum amit látnod kell".

Természetesen a lista, mint minden más ilyen, teljesen szubjektív, hisz mindenkinek más a favorit. De ha valaki Párizsban, Nápolyban vagy netán San Franciscoban jár feltétlenül iktasson be ezek közül is valamit. Egészen biztos, hogy nem fog csalódni.

Hétvégén (Június 20. / szombat) pedig Múzeumok éjszakája, úgyhogy lehet itthon is csemegézni.


A  tovább mögött a Shultz lista első 7 helyezettje

MUSÉE DU QUAI BRANLY | Párizs



A Musée du Quai Branly a Szajna partján, nem messze az Eiffel toronytól, a quai Branlyn található. A közel 3500 kiállítási darabot számláló állandó kiállításon Óceánia, Ázsia, Afrika és Amerika őslakosainak kultúrája ismerhető meg.
Az impozáns kollekcióval csak maga az épület vetekedhet, melyet a neves francia tervező Jean Nouvel munkája. Az múzeum természetes egyediségét annak "élő" tűzfala adja, melyet 150.000 növényfaj borít.

Cím: musée du quai Branly | 37, quai Branly | 75007 – Paris
Nyitva: K-Sz-V: 10:00 -19:00 | CS-P-Szo: 11:00-19:00
Honlap: http://www.quaibranly.fr

***

Isabell Stewart Garden Museum | Boston (USA)

A 15. századi velencei paloták stítusában épült bostoni Isabell Stewart múzeum, alapítójának 1924-es halála óta szinte semmit nem változott varázsából.
Odabent összesen több mint 2,500 - festmény, szobor, bútordarab, textíliák, rajzok, ezüst és kerámia tárgyak, könyvek, fényképek és levelek az ókori Rómából a középköri Európából a reneszánsz Itáliából, Ázsiából, az Iszlám világból a 19. századi Franciaországból és Amerikából.
A palota kertjében pedig, az évszakhoz illő virágok pazar költeménye, a múzeum saját üvegházából.

Cím: 280 The Fenway | Boston, MA 02115
Nyitva: K-Sz-Cs-P-Sz-V: 11:00-17:00 | H: zárva
Honlap: www.gardenmuseum.com

***

de Young Museum | San Francisco (USA)



A múzeum eredeti épületét 1919-ben emelték, ám az az 1989-es földrengés során annyira megsérült, hogy le kellett bontani – igaz, erre csak 2002-ben került sor. Az újonnan épült múzeum északkeleti oldalán egy 44 méteres szögletes torony emelkedik, melyben az oktatási termeket és egy kilátót helyeztek el – innen belátni a San Francisco-i öblöt.
A központi átriumból az amerikai és ausztrál bennszülött művészetet és a 20. századi művészetet bemutató terekbe jut a látogató. A kávézón és egy kővel burkolt teraszon keresztül a szoborparkba jut az ember. A második emeleti galériák új-guineai, afrikai, indonéz, fülöp-szigeteki és 20. századi amerikai művészetet mutatnak be.

Cím: de Young | Golden Gate Park | 50 Hagiwara Tea Garden Drive | San Francisco, CA 94118
Nyitva: K-Sz-CS-Szo-V 9:30-17:15 , P 9:30-20:45 | H: zárva
Honlap: http://www.famsf.org/deyoung

 

La Foundation Maeght | Saint-Paul de Vence (Franciaország)

Ha Dél-Franciaországban, Nizza és Cannes között visz az utunk, érdemes egy kis kitérőt tenni Saint-Paul de Vence hegyek közt megbújó, mediterrán hangulatú kisvárosába. A tipikus déli hangulat mellett páratlan kulturális élményben lehet részünk, ha ellátogatunk a modern és kortárs művészet egyik példaértékű kiállítóhelyére, a La Fondation Maeght-be.Az épületet körülvevő hatalmas kertben, a déli forróságtól védve, árnyas fák alatt szabadon bolyonghatunk Miró, Calder, Arp és Hepworth szobrai közt.

Cím: Fondation Marguerite et Aimé Maeght | 06570 Saint-Paul, France
Nyitva: október 1. – június 30.: 10:00 – 18:00 | július 1. – 30 szeptember 30.: 10:00 – 19:00
Honlap: http://www.fondation-maeght.com/

 

Nemzeti Régészeti Múzeum | Nápoly (Olaszország)



Európa egyik legfontosabb régészeti múzeuma ( több ezer falfestménnyel Herculaneumból és Pompeiiből, széleskörű Graecia agyagáru- és érmegyűjteménnyel, valamint Borgia gyűjteménnyel az etruszk és egyiptomi művészetből.

Cím: Museo Archeologico Nazionale di Napoli | Piazza Museo 19, 80135 Napoli
Nyitva: Kedd kivételével minden nap 09:00-20:00
Honlap: Museo Archeologico Nazionale di Napoli

The City Museum, St. Louis (USA)



Az egykori "International Shoe Company" épületében helyet kapott kiállítás(?) inkább hasonlít egy hatalmas gyerek-felnőtt játszóházra, mint egy klasszikus  értelmbe vett múzeumra. A gyűjtemény ennek okán vegyes elegye a játszótérnek és a játszóházaknak, de modern képzőművészeti alkotásokban sincs hiány. A kialakításban egy 20 főből álló művész csoport segédkezett, Ők hordták össze a város valamennyi kacatját, a rossz kéményektől a kiszáradt fákig, hogy azt tetszetős egésszé építsék. A hely érdekessége, hogy aki pénteken és szombat este 10 után érkezik az zseb lámpátkap, merthogy 11-kor villanyoltás az egyébként hajnalig nyitvatartó múzeumban. Lehet botorkálni.

Cím: 701 N 15th St | St Louis, MO 63103 | USA
Nyitva:  H-Cs 09:00-10:00 | P- Szo 09:00-01:00 | V: 11:00-05:00
Honlap: www.citymuseum.org

1 komment

Címkék: múzeum nyúz toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr594578659

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zsenya · http://oriasi.freeblog.hu 2009.06.15. 20:43:39

Az 1001-ből ez a hazai: # Budai vár # Dunakanyar # Gerbeaud # Gundel # Gellért szálló
süti beállítások módosítása