HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Green Day: 21st Century Breakdown

2009.06.01. 23:14 rolo tomasi

Micsoda egy cím. Őt évvel ezelőtt még csak az éppen újraválasztásért küzdő Bush kabinetet kapták le a tíz körméről, most meg nesze neked 21. század! 

Az American Idiot pop/punk/rock operájában néha ugyan túlcsordult az ambíció, - meg rémlik hogy szinte direkte kampánycélokat is szolgált - de a jónép joggal zabálta és közben csodálkozott hogy pecsétes pulóveren meg a sárdobáláson (Woodstock 94’) túl is van élet.  

Az öt év gatyázás után megjelent 21st Century Breakdown még ennél is grandiózusabb, ráadásul  a téma – a gazdasági, szociális meg ilyen-olyan válság képében - tényleg az utcán hever. Szerepvállalós zenekarnál – merthogy Billy Joe-ék most már deklaráltan azok - ez megint egy kihagyhatatlan ziccer, pláne hogy az American Idiot-nál bejáratott kaptafa is adott.

Mondhatnám hogy megint köhög a bolha, de ez a koncept-lemezesdi nem is annyira fontos, mindez ugyanúgy a külcsiny része mint a stenciles-graffitis lemezborító.

Témaválasztás ide vagy oda, egy Green Day lemeztől úgyis mindig mindenki a pop-punk slágereket várja, a 21st Century  Breakdown-on viszont elég komótos a tempó. ráadásul az érzelmes, elnyújtott zongorás intrók, meg a precízen közbeiktatott szócsöves kinyilatkoztatások unos-untalan azt artikulálják itt bizony megint egy baromi fontos lemez született. Csak a munka dandárjában azt nem vették észre hogy az American Idiot hathatós kartácstüze helyett ezúttal konfettiágyúval dolgoztak, amihez sajnos közel hetven percnyi muníció is akadt.


Jellemző az egészre hogy a húzóslágernek választott Know Your Enemy a szigorú mondanivaló ellenére is csak egy ártalmatlan "b" oldal és a második kislemeznek választott 21 Guns sem bír több lenni egy jócskán felvizezett Boulevard Of Broken Dreamsnél. Sehol egy beszámolós St Jimmy, pedig a „nagy mű” kiballanszírozásához még három ilyen is kevésnek bizonyulna. Azt ugyan szemétség lenne elhallgatni hogy a nagy görcsölés közepette összejött pár sikerültebb darab is, - mint például a Ricky Martin kompatibilis Peacemaker, vagy a menetelős Horseshoes and Handgrenades – de ennél még a „szedett-vedett” Foxboro Hot Tubs-ban is nagyobb a slágerpotenciál.   

Egy esetleges színpadi adaptációval viszont kizárt hogy gond legyen, hiszen a recsegős-álllomáskereséses felvezetőtől, a komplett tánckart igénylő tételeken át, a tűzijátékos fináléig szinte minden van, persze ha addig le nem szakad alattuk az egész hóbelevanc...

Kapcsolódó linkek:

greenday.com | wikipedia.org infotár

1 komment

Címkék: kritika green day lemez korong zsenya 21st century breakdown

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr564578652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2009.06.02. 22:15:08

Igazad van ez tényleg olyan mint a High school Musical... Másrészt meg ahogy olvasgatok, közeben ez szól és olyan, mintha a háttérben valamelyik tini mozi menne, mondjuk az Amerikai pite...vagy a Cool túra...
süti beállítások módosítása