HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Blitzen Trapper: Furr (2008)

2009.05.14. 23:26 rolo tomasi

Hagyján hogy első hallásra a Blitzen Trapper egy szemét nyelvtörőnek tűnik, de többszöri ízlelgetésre sem bírtan kiverni a fejemből a gondolatot hogy most itten egy tagbaszakadt, prémsapkás Karl May- hősről van szó. Nem beszélve a lemezborító népi-iparművészeti megoldásáról.

Megnyugtatóbb a tény, mely szerint a Blitzen Trapper egy olyan hattagú portlandi rockzenekart takar, akik a favágóinges dizájn ellenére autentikus, de élvezetes gitárpopban utaznak.

A folkzenei hatás persze ugyanúgy vitathatatlan, mint az illesztéseken diszkréten átszűrődő pszichedélia, amely a bizarr gitárszólókkal, de különösen a villanyorgona beiktatásával okoz a Futrinka Utca scorejához  hasonlatos pillanatokat.

A fülbemászó dallamok és fifikás megoldások pedig olyan vadregényes fedőnevek alatt futnak, mint Black River Killer, Stolen Shoes, Lady In The Water, de a Fire and Fast Bullets se kutya. Ráadásul ezekkel a békategóriás filmcímekkel vissza is kanyarodtunk a western-romantikás bevezetőhöz.     


Furr - live on tv

Elsőre jattra a legerősebb pillérnek az akusztikus Black River Killer és a szintén bedugatlan Furr tűnik. Előbbi orrhangon felskiccelt vadnyugat-tablója, - az Everlast-es ritmika ellenére is - kiköpött Bob Dylan, míg az ábrándos Furr jó eséllyel pályázhatna egy felújított Butch cassidy és a Sundence kölyök bringázós jelenete alá. (A Raindrops Keep  Fallin' On My Head már úgyis örökre szimbiózisban él Paul Newman-nal)  

A bőkezűen mért jó pillanatok közül még kiemelkedik egy kiborulós déli csörömpölés (Love U) , egy Léleknemesbítő zongorás lassú olyan falzettben előadva amiben Neil Young az etalon (NotYour Lover ), vagy a szintén klimpírozós Echo Always On..., annak is az utolsó percére csak úgy játszásiból bedobott orgonás/harmonikás lötyögés.


A végére még behúztak pár összeborulósat, ahogy azt a kocsmai fellépések tapasztalata diktálja, vagy ahogy az ilyen alter-country lemezek dramaturgiája megkívánja.

A Furr-ban minden benne van ami egy pop/folk lemez sikeréhez kell, már-már Wilco-i magasság,  de a lemez közepére beékelt Saturday Night csípőből kirázott diszkójából kiindulva becsszóra még a Scissor Sister-rel is képesek konkurálni...

Kapcsolódó linkek:

http://www.blitzentrapper.net  | http://www.myspace.com/blitzentrapper

2 komment

Címkék: zene kritika lemez korong zsenya blitzen trapper furr

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr224578646

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2009.05.15. 21:05:28

Ez a borító nekem a Twisted Sister -t idézi...mondjuk a zene azé nem olyan

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu 2009.05.25. 17:53:37

Csá Zsenya,Wov mondta,hogy jönnél a blogtalálkozóra.Semmi akadálya.A részleteket meg itt találod az eseményről:http://themotherroad.blog.hu/
süti beállítások módosítása