HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Szotyi monológok

2009.03.24. 22:00 rolo tomasi

Engedelmetekkel komoly hiánypótlásra vetemednék és a következőkben egy kultikus élelmiszerrel szándékozom bővíteni siló rovatunk tartalomjegyzékét.

Mai témánk a gyűlölve -szeretett napraforgómag, mely az urbán folklórban leginkább szotyola néven fut, bár tájegységtől függően más beceneveket is ráaggat a lakosság. Hazánk déli határaitól az északi várvédekig a szotyi többek között tutyola, rica, makuka, buga és az uszu fedőnéven is ismeretes.

A szotyira viszolyogva legyintőknek hadd vázoljam eme olajos mag történelmi távlatait és a mindennapi életünkre gyakorolt különleges hatását.

Az anyanövény, a napraforgó (helianthus annuns) Észak-Amerikából vándorolt be Európába még Kolumbusz Kristóf charter járatai valamelyikén és gyönyörűséges virágzata miatt eleinte dísznövényként sárgálott a királyi kertészetekben,majd a századok során fokozatosan csúszott le a szántóföldi takarmánynövény kategóriába. E rendkívül hálás, sokoldalú növény olajat, magot, tüzelőt és kötözőanyagot biztosított gondos termesztőinek, attraktív külsejét számtalan népművészeti ágazat örökíti meg. Egyébként is van e szebb látvány a csillámló napsütésben égszínkék égbolt alatt pompázó napraforgó mezőnél?

A Nap járását követő tányérvirágzat ugyan nagy mértékben legenda, mégis szeretnivaló illúzió a reggeltől estig forgolódó növény ideája.

szotyi


A magjából sajtolt olaj fenekestül forgatta fel konyhakulturánkat, megrepesztve a disznózsír évszázadok óta szilárd talapzatát, szívbarát zsiradékot (étolaj, margarin) biztosítva a mindennapi menünkhöz.
A virágzatban megbúvó magházból kinyert napraforgó mag kiszárítása és pirítása nyomán nyert héjas rágcsálnivaló magas és értékes olajtartalma miatt élettani hatásait tekintve messze a leghasznosabb "snack" tápanyag a palettán. Rendszeres fogyasztása jót tesz az emésztésnek és nyugtatólag hat idegrendszerünkre leszámítva persze a fogyasztás utáni porszívózás gyötrelmeit, de erről majd később.

sunflower seeds by anita bumpalot.
"kislovodsk. babooshka selling sunflower seeds and nuts." via flickr

A hazai szotyifogyasztás népszerűsítésében nagy szerepet játszott az országunkat felszabadító vörös hadsereg. A tányérsapkás szerjózsák lépten nyomon köpték magot, elhintve e jellegzetes fogyasztási kultúrát a magyar lakosság körében. A másik emblematikus terjesztői kör a futball világából került ki, az újságtölcsérekben árusított píritott szotyola már a 30-as évek óta elengedhetetlen kelléke a focimeccseknek.


Itt azonnal rátérhetünk a szotyolát illető vádkör legfőbb pólusára, a magozási szokások kielemzésére. Van- é autentikusabb lelátói jelenség mint az anyázás közben fröcsögve szétköpött szotyihéj permet, mely az alsó sorokban ülő gyanútlan szurkolók frizuráján landol harci díszbe borítva azt.

A héjon ragadós habarcsot képező nyálbevonat kiválóan rögzíti a feleslegessé vált elemet a célkeresztbe kerülő ruhadarabokon, ritkább esetben nyak és fül tájékon. A fent ábrázolt sorozatköpők csoportjába tartoznak még az állomások környékén bandákba verődött valutázó taxisofőrök is, akik a heves pénzköteg pörgetés közben, üzemi hőmérsékleten napi 3-4 zacskó napraforgót darálnak be a pénzügyi szolgáltatás üresjárataiban.

Vannak még a hörcsög típusú felhasználók akik az egyik oldalon az élelmiszert kisebb csoportokban juttatják be a szájüregbe, majd ott nyelvük segítségével egyenként csocsózzák a magot a fogak közé és a roppantási fázis után kinyert belső részt a nyelőcsőbe, a borítást pedig a még üresen álló pofazacskóba juttatják. Innen aztán a héjkupac a bekezdő művelethez hasonlóan turnusokban távozik, jó esetben az erre előkészített edénybe, rosszabb esetekben a hamutartóba vagy a padlóra. Ez a terminus gyakran előfordul a buszsofőrök körében, akik az adekvát fehéring felső zsebében tárolt anyagot vezetés közben is fogyasztják bársonyos "szotyiszaggal" beborítva a fülke környékét.

Az entellektüel beviteli forma a szemenkénti kezelés, ahol a fogak csak hardware funkcióban üzemelnek, a repesztés után manuálisan történik a szotyi "vetkőztetése" ami igencsak babra meló, de viszonylag nyálmentes ügymenetet biztosít. Az ilyen inkognitóban szotyizás leginkább üzletek eladópultjai, ügyfélfogadó helyiségek mögött figyelhető meg, a zsebkendőre vagy újságpapírra,gyakori esetben fiókban összehalmozott dombocskák árulkodóak lehetnek a gyanút fogó főnökség előtt.

A kellő mértékben pirított, sózott, megfelelő méretű (nagyon fontos!) szotyola kiváló csemege, ám sajnálatosan a dohányzáshoz hasonlóan makacs függőséget is okozhat. Magam is estem már egyfajta "szotyikómába" melynek legfőbb tünete, hogy a tv-zés vagy olvasás közben egyszer csak elkalandozunk, a külvilág megszűnik létezni és egy idő után azon veszi észre magát az ember, hogy maga elé révedve nyeli a magot az utolsó szemig.

A mániákus fogyasztás járulékos sérülésekkel is járhat, a szájpadlásba, fogínybe fúródott szotyihéj kellemetlen jelenség,a nyelveken keletkezett apró vágások pedig kifejezetten tudnak fájni. A héj ugyan nem kívánt velejárója lehet a szotyizásnak, de mégis azt mondom, hogy a piacon az elmúlt 10 évben megjelent héj nélküli kivitel kasztrálja e nemes hagyományt. A bíbelődés, a falatonkénti küzdelem képességfejlesztő, problémamegoldásra késztető hatásai semmisülnek meg e termék elterjesztésével, nem beszélve arról, hogy egy 50 grammos zacskó kiskanállal történő bekebelezése 5 zacskónyi héjas anyag kalória értékével ér fel.

Márkatípusokról is lehetne hosszasan vitatkozni, én a csávolyi illetőségű Mogyi termékcsaládban hiszek, a Tesco márkásított családi kiszerelése is magas minőségű, ám óvatosnak kell lennünk mert sajnos rendkívül sok a silány, avas magtartománnyal rendelkező nyamvadt kiszerelésű maszek szotyi, amiket azért a tapasztalt fan távolról elkerül. Az újabban a hipermarketek polcain feltűnt csokis szotyit már kicsit bizarrnak érzem, megkóstoltam... rohadjak meg de ízlett.


"csokis...jimbeames"

A szotyikultusz árnyoldala
, hogy sajnálatos módon a napraforgó otthoni fogyasztása fokozott óvatosság mellett sem múlik el nyomtalanul, szinte lehetetlen tiszta környezetet hagyni magunk után egy komolyabb szeánszot követően.

Ezt leszámítva a kulturált szotyolázás nagyszerű és egészséges dolog, a napraforgómag sütemények és kenyérfélék kellékeként is kiváló, elvakultabbak szotyiteával is próbálkozhatnak mely kiemelt hatással van "folyóügyeinkre" és idegeinkre.

Terveink között szerepel egy Nagy Szotyiteszt levezetése is melyre jó apropó lesz a közeledő válogatott és BL meccs dömping.

Hajrá!

5 komment

Címkék: szotyi rolo silo napraforgó rica buga makuka tutyola uszu

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr554578546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2009.03.25. 08:46:16

Arra emlékszem, hogy a Vasváriban, hazai forduló után, a tribünön rendszeresen bokáig ért a magház/szotyi héja. Remek írás. Brávó

lobo 2009.03.25. 17:30:55

Rég röhögtem ilyen jót, szép volt Roli. A szotyi és a képességfejlesztés összehozása különösen tetszett. Az is jó, amikor a bajuszodon/szakálladon mindenhol nyálas magdarabok lógnak. Nálunk egyébként mag néven fut.

Ismeretlen_76970 2009.03.25. 18:11:43

Kiegészíteném a zseniális összefoglalást a piaci, nyers állapotú beszerzésből dolgozók apró jegyzetével: 5 kiló esetén MINDIG jön a kérdés: madárnak lesz? Egy vajling a mikróban cirka 20 perc sütést igényel. 5 percenként megkeverni, sózni és vizezni(!). A végén percenkénti ízleléses finomhangolás. Jótanács: a pirított anyag lefedve még szenesedik egy kicsit, vigyázni! Az otthoni alkímia különösen télen egészséges, mert utána mindig igényli a fél óra szellőztetést. Viszont bokából lerúgja a zacskós fostalicskákat.

bubo 2009.03.28. 20:38:55

sztálin drazsé! :)

Ismeretlen_53952 2009.04.01. 23:47:08

Kőhalmi Zoltán.../a video ugy van időzítve, hogy a lényegtől indul/ http://www.youtube.com/watch?v=XBFxLwbCO-o#t=1m58s
süti beállítások módosítása