HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Wonderboy (avagy Spike Jonze kivonatos mellszobra)

2009.03.11. 20:40 rolo tomasi

Zsenya kolléga "rubintos" költeményén felbuzdulva magam is kifaragnám egyik kedvenc rendezőm kivonatos mellszobrát.


Adam Spiegel '69 októberében látta meg a napvilágot a festői Rockville városkában. A Spiegel család tetemes vagyonát a katalógusos árurendelés áldásos elterjesztésének köszönhette, így aztán a levehető ajtajú turmixgépeknek hála a kis Adam a milliomos palánták gondtalan életét élte bratyókáival karöltve.



 

A marketinges gének mellé édesanyja írói vénáját is jócskán megöröklő fiúcska a középsuli mellett a 80-as évek kultsportjává emelkedett BMX freestylin' ágazaton belül bontogatta szárnyait. Az atombiztos anyagi háttér ellenére a klasszikus neveltetés helyett a flaszter irányzatok pallérozták hősünk képességeit, a 80-as évek végén már a Homeboy és a Dirt magazinok szerkesztőjeként csillogtatja kreativitását és szívéhez egyre közelebb kerülnek az utcai ihletettségű zenei irányzatok is. Fotósorozatait, interjúit egyre gyakrabban Spike Jonze néven publikálja.
A magazin szerkesztések korszakának végét saját reklámfilmes cégének megalapítása követte. A 90-es évek elején a vicces orgánumú, filigrán fiatalember kisfilmek és reklámok gyártásába kezd és innentől pályára áll a modern amerikai mozgókép mezőny legfényesebb tehetségű partizán filmese.
Már első reklámfilmjei gyökerestől felforgatják a kifáradt műfajt. Korai filmográfiájának megtekintését kötelező anyaggá tenném minden germán iskolát követő mosó- és levesporos reklámkontár számára. Egyedi látásmódjára, ötletességére hamar rákap a zeneipar és zsinórban születnek a 90-es évek legzseniálisabb videoklipjei, emblematikus előadók sora kigyózik Spike színe előtt közreműködéséért esedezve.
Jonze saját zenei ízlésének megerőszakolása nélkül dolgozik, hűen kitart kedvencei mellett (Beastie Boys, Bjork, Weezer, Fatboy Slim...)ám a reklámfilmek terén ekkor már a legnagyobbak szerződtetik rettentő összegekért.(Adidas, Ikea, Gap)
Mindkét műfajban ünnepli a szakma, a 90-es évek második felétől díjzuhatag fémjelzi pályafutását. Ki ne emlékezne a Weezer Buddy Holly klipjére ahol a zenekart befényképezte a 60-as évek egyik népszerű sitcomjába vagy épp Bjork musical-es táncikálására a postaládával az It's so Quiet-ben.
Az alábbi két kliphez pedig nem is fűznék kommentárt.



Jonze zenei-videós personal best-jének
a 98-as Fatboy Slim féle Praise You számít, ahol Jonze egy utcai táncosokból álló csapat élén Richard Koufey álnéven személyesen performance-kedik egy mozi bejáratánál a bámész tekintetek és türelmetlenkedő sorban állók megjegyzéseinek kereszttűzében.A klip mindent vitt, és a Torrance Rises című kisfilmben Jonze emléket állít a tánccsoport MTV Video Music díjátadóra utazásának, természetesen Richard Koufey néven.



Az a bizonyos MTV Video Music díjátadó

 


A 90-es évek végén feleségül veszi Sofia Coppola
rendező kisasszonyt akihez már régóta gyöngéd szálak fűzték és akit korábban már főszereplőként beforgatott a Chemical Brothers-Elektrobank eszméletlenül jó sportklipjébe.
A lángelmék természetesen vonzák egymást, Jonze jó barátságba kerül Charlie Kaufman-al, a különc, eszement forgatókönyveiről elhíresült titokzatos író fenoménnal akinek John Malkovich- menet című művéből elkészíti első játékfilmjét, mely végigtarolja a független filmes fesztiválokat és Hollywood 3 Oscar jelöléssel üdvözli a elképesztő debütálást. Öröm belegondolni miféle neuron izzás kerekedhetett egy olyan film forgatásán, ahol a karakterek egy irodaszekrény mögötti alagúton át  ki-be sasszéznak John Malkovich színművész fejében.


 

Jonze ugyanebben az évben színészként feltűnt David O.Russel Three Kings c. iraki háborús filmjében , ahol egy pajtalakó együgyű suttyót játszott egy Kelly Hősei típusú rabláshoz asszisztálva George Clooney, Ice Cube és Mark Wahlberg
oldalán. 2002-ben aztán ismét villan a Jonze-Kaufman páros, az Adaptáció című film elkészültének története hűen jellemzi e különleges alkotópáros mikroklímáját.
Susan Orlean
Az Orchideatolvaj című könyvéből Jonathan Demme szándékozott filmet rendezni még 1994-ben, ám a forgatókönyvvel megbízott szélsőpályás tehetség, bizonyos Charlie Kaufman írói válsága közepette kínlódása eredményeként saját izzadságszagú vergődésének történetét is beleírta az eredeti sztoriba. Sőt egy hirtelen kanyarral fiktív ikertesójának ,Donaldnak is jutott hely a furmányos átiratban, melyet aztán végül Jonze-ra bízott a Columbia stúdió és megszületett a korunk legeredetibb mozija az Adaptáció.Ráadásul mindez egy olyan ripaccsal a főszerepben mint Nicholas Cage, akit Jonze határozottan megkért hagyja otthon a manírjait a Kaufman ikrek megformálásakor. Chris Cooper és Meryl Streep tündököltek a mellékszerepekben, az Adaptáció ragyogóan szövevényes, többszöri fogyasztásra szánt film, jó adag alkotói leleménnyel spékelve.


 

2003-tól zűrösebb idők jöttek , Spike és Sofia szép csendben elváltak és a Jackass produkció istápolása bizonyára kellemes kikapcsolódásnak bizonyult a hollywood-i csokigyárat egyre gyakrabban szapuló rendező számára. A további játékfilmes megbízásokat sorra kukába vágó direktor aztán ismét a reklámok felé fordult, 2005-ben a Hello Tommorrow-Adidas kisfilmmel hívta fel magára a figyelmet.


 

3 év után aztán újabb testreszabott szélesvásznú projekt tűnt fel a láthatáron. Maurice Sendak, Where the wild things are című meséjének megfilmesítése 2000 óta gazdára várt és végül a Warner úgy döntött Jonze-t bízzák meg a feladattal.
A büntetésből szobafogságra fogott kis Max képzeletbeli szörnyvilágának története igazi amerikai fabula, melynek vászonra vitele a 3 méteres szőrmók lényeivel felettébb kreatív stábot igényelt.

A forgatás 2006-ban kezdődött Ausztráliában,ám baljós módon az utómunkálatok még mindig zajlanak.
A beszámolók szerint a tesztvetítéseken, a többnyire maszkban domborító dublőrök digitális pofázmányokkal felruházott lényeit meglátván a gyerkőcök sírva szaladgáltak szerteszét, így Jonze víziója valószínűleg a stúdió vágópultján szenved majd csorbát. 2009 októberében ezt is meglátjuk.
Spike jelenleg Michelle Williams színésznőt boldogítja és legközelebb régi spanokkal dolgozik együtt., a hamarosan megjelenő Beastie Boys lemez első klipje már előjegyzésre került a naptárában.


Addig is aki teheti szerezze be a The Work of Director Spike Jonze idevágó kiadványát mely a művész úr legjobb klipjeit és rövidfilmjeit tartalmazza.

5 komment

Címkék: film mozi kino rolo spike jonze

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr104578541

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_116121 2009.03.12. 21:41:26

Mindenki hülyének néz amikor a John Malkovich menetet a top 5 filmjeim között említem pedig jó film is az. A Christopher Walkenes Fatboy-klipre emlékeztem hogy jó volt de nem tudtam hogy a Mester rendezte, kösz, jó a post, Spike Jonze über alles.

cornell 2009.03.13. 09:33:26

ja,baró..Sabotage-al indítottam a napot

Ismeretlen_53952 2009.03.13. 09:52:55

Nyilván nem lehet minden reklámot belinkelni, de ez IS b@szott jó: http://www.youtube.com/watch?v=Hk2teXeGiwU

Mari 2009.03.15. 18:17:06

Elég régóta tart a lalkesedés, a Sabotage és a Weapon... a kedvenc videoklippjeink családilag, az Adaptáció meg filmben nagy favorit. Szóval jó, na!

rolo tomasi 2009.03.25. 22:04:32

Na itt a trailer + Arcade Fire Wake Up,jujujuj!!:) http://www.youtube.com/watch?v=RowGJtytQRE
süti beállítások módosítása