HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Bat for Lashes-Two Suns

2009.02.23. 08:28 rolo tomasi

A pakisztáni származású multi-instrumentalista Natacha Khan magánvállalkozása a Bat for Lashes 2007-ben térdre kényszerítette a brit zenei élet krémjét baljós hangvételű Fur and Gold albumával, mely Mercury Prize és British Award jelölésekkel is büszkélkedhetett.

A progresszív popzenében utazó brighton-i illetőségű kishölgy fiatal kora ellenére felkavaró erejű debütálással hívta fel magára a figyelmet és a 2009-es folytatásban ha lehet még emeli a lécet.
Natacha zenei világát -saját bevallása szerint -álmok és víziók spirituális energiái határozzák meg, ám a zeneszerzés önkifejezésének csupán egyik formája, a művésznő fest és ruhákat is tervez.
Az április 6-án megjelenő Two Suns vérbeli konceptlemez, filozófiai tölteléke egyfajta two-in-one világlátás. Natacha saját, kettős individumát helyezi az album középpontjába, megismerhetjük Pearl-t, Natacha extrém femme- fatale kivonatát, aki ugyanúgy létezik, lélegzik, álmodik (Pearl's Deam) és érez mint "klóntársa". Khan-on.(jujj!)
Az új zenei anyag körvonalai még a 2008-as amerikai utazgatások idején kezdtek kirajzolódni, a lemezt aztán New York-ban, Las Vegas-ban, Londonban és Brightonban rögzítették külön porciókban. Az első albumhoz hasonlóan a dalok alaphangulatát bágyadt zongora szólamok adják de érzékelhetően hangsúlyosabb szerep jut a dobtémáknak is (Glass,Pearl's Dream). A fő különbség, hogy az elektronika pasztelles színeket kapott, az alapmotívumok ezúttal kézzel készültek, kivételt talán a Daniel mozgalmasabb sampleres világa képez.
Van azért kapcsolódási pont az első albummal, a remek Sleep Alone például egyenesági leszármazottja a kultslágerré emelkedett What's a girl to do-nak.
A finoman bendzsózgató Peace of Mind gospelles hangzása magában hordozza az alkotó filozofikus elmélyülését, a Siren Song-ban pedig felsejlik a nagy előd, a fő motivátor Kate Bush is.
Natacha hangja is izgalmasabbá vált, míg a Fur and Gold-on kevesebb tónussal dolgozik, itt már a előadó komolyabb hajlítgatásokba is beleszalad (Two Planets)
A Travelling Woman réveteg lírája szépséges lezárása lenne az egész album mediatatív ívének, a bizarr The Big Sleep operaszagú duettjét én inkább már hanyagoltam volna.
Az egyenleg mindenképp hasonlóan értékes mint a bemutatkozáskor,Miss Khan talán egy lépcsővel feljebb is lépett és közel áll, hogy becsekkoljon a szólisták legfelsőbb ligájába, Tori Amos, Björk és P.J Harvey társaságába.

Kapcsolódó linkek(teljes anyag jobbra fent a "rádióban")

Szólj hozzá!

Címkék: kritika lemez korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr414578531

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása