HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Revolutionary Road - A szabadság útjai

2009.01.18. 23:47 rolo tomasi

Remélem senki nem szopja be, hogy az új Sam Mendes film valami végtelenül romantikus blődség a Titanic főszereplő-gárdájával.

A plakát alapján a gyanútlanabbja könnyen valami  svéd, dán, norvég, vagy akármilyen cég hihetetlenül nett, letisztult formavezetésű, kizárólag természetes alapanyagokból készülő akármilyen termékére asszociálhat. Najó ez így enyhe túlzás mert például Di Caprió felismerhető és ő azért még nem tart ott hogy a Smjorgason-kanapécsalád reklámarca legyen.

Szóval Mendes. A színházi múlttal rendelkező direktor már első rendezésével felnyalta az Oscart. Az évben vagy kalapból húztak, vagy erős volt a Dreamworks lobbi nemtudom, de a nyárspolgári – meg úgy általában az egész nagybetűs – létet karikírozó Amerikai szépség díjazásával a mélyen tisztelt akadémia nem  nagyon nyúlt mellé..

Később, egy pofásan előállított gengszter-sztoriba csomagolva kipipálta a bűn és vezeklés témakörét is (Road To Perdition – A kárhozat útja), majd azt is megtudtuk hogyan vakarja a tökét az Öbölben, a mi Iván-közlegényünk ( Fenyő..) meg még vagy két hadosztálynyi Kopasz (Jarheads-Bőrnyakúak).  Szobrok meg persze sehol, de az az igazság hogy ezekre inkább olyan jelzők illenek mint szakszerű, vagy becsületes. Na nem mintha ez az ilyen-olyan elbírálásoknál kizáró ok lenne...

Mindegy, a Revolutioary Road így is  tök nyilvánvalóan díjakra hajt.


Sam-Kate-Leonardo
Főleg hogy Mendes visszatért az aranybányának bizonyuló kertvárosba és – jóval drámaibb állkapocs-mozdulatokkal ugyan, de ugyanazt a gittet rágja amit közel tíz éve a Kevin Spacey-Anette Benning házaspárral.

A vizsgálódási terület ezúttal is egy elbaltázott házasság és vonzáskörzete. Újra egy stilizált kertváros, csak ezúttal az ötvenes évek derekán az egyre kupálódó agglomerációban járunk. Boldog békeidők, Twist a porszívóval pizsama élirevasalva, ágyban dohányzás, cuki szomszédok, ebédidőben meg Martini..  (a nagyvárosi verziót lásd: Mad Man-Reklámőrültek)

Családokat és sorsokat megváltoztató történelmi szituációknak és hidegháborús manővereknek az égvilágon semmi nyoma, aktuálpolitikai párhuzam dettó.

Az idillinek tűnő – valójában végtelenségig frusztrált -  Wheeler házaspár (Kate Winslet és Leonardo Di Caprio) szinte a nyitó képsoroktól egy méretes időzített bombán trónol és csak idő kérdése hogy a pepsziérzést mikor füstölik ki végleg a néző fejéből.

A kiállítás a színészek és a zsebszociográfia is mind-mind rendben, főleg akkor ha toleráljuk Mendes folyamatosan tetten érhető színházas múltját, az alkotók játékidő-maximalizálásban kialakult feltételes reflexeit és a szájbarágásért, summázásért felelős – félcédulás - karaktert is.  

Építőipari képzavarral élve minőségi panel, bejáratott sablonokkal, túlfeszített kábellel.

Aztán meg lehet elemezni, párhuzamot vonni, álmokat időben megvalósítani, vállópert beadni, vagy  – uccsó megoldásként – a film zárójelenete szerint cselekedni...

Kapcsolódó linkek:

A film hivatalos honlapja | Imdb.com info | Wikipedia.org info

2 komment

Címkék: kritika mozi kino zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr814578502

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2009.01.19. 11:52:42

Még ugyan nem volt hozzá szerencsénk, tegnap Slumdog Millionare-eztünk, de akit érdekel, van ilyen is: http://www.megavideo.com/?v=1JD09QUE illetve http://www.megavideo.com/?v=3Q25YQ4A

Mari 2009.01.19. 15:41:04

Kicsit off, mert a filmet még nem láttam,(de nagy a hajcihő). Szeretek díjátadókat nézni, néha tanulságosak tudnak lenni. A celebeknek észen kell lenni, nagyon rövid idő áll rendelkezésükre, ami alatt megmutathatják magukat, a kamera viszont egész este pásztáz. Pszichiátereknek ajánlom. Kate Winsletet sosem szerettem, ez persze egyéni problémám. De ez a cirkusz a GG díjjal ! Nevetséges volt, nekem nagyon mű. Egész este ment a huza-vona közte meg Leo között, Kate próbálta úgy beállítani, mintha L. nem utálná őt, L. pedig próbálta palástolni, mennyire utálja K.-t. Aztán Kate nyert és mindenkitől bocsánatot kért, asszem csak a takarító nénitől nem. Kínos volt, élete legszarabb alakítása. Sajnálom, hogy ő lesz a Felolvasóban.
süti beállítások módosítása