HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Nova ploca, i kazetta

2008.12.08. 21:39 rolo tomasi

Kellő  élményanyag híján olyan lemezajánlókkal készültem amelyek idén biztosan nem kerülnek a fa alá, de a közös metszéspont ezzel még korántsem merült ki. Például a nyakamat rá hogy egyik lemez sem tornássza magát feljebb a billboard albumlista huszadik helyénél, viszont mindkettőt érdemes bevésni a határidőnaplóba.     


Mastodon: Crack The Sky

A progresszív favágás benjáminja, az atlantai Mastodon még idén befejezi negyedik stúdióalbumát. A régi, Jólbevált recepthez híven ismét vaskos koncept-album körvonalazódik, de ezúttal Bálnavadászat (Leviathan-2004) és hegymászás (Blood Mountain-2006) helyett egy többdimenziós, testen kívüli élményekkel és féregjáratokkal terhelt bizarr utazás várható.

A történet középpontjában pedig a maga Raszputyin nótáját húzzák el. "Minden oroszok cárja" (II. Miklós) és az "őrült szerzetes" viszonyának adaptálása kifejezetten bíztató alapanyagnak ígérkezik egy újabb vérbő daráláshoz. Megreszkírozom, hogy az ötlet nem hagymakupolák és a korabeli orosz udvar beható tanulmányozása közben pattant ki a fejekből, viszont tény, hogy Raszputyin a korabeli fotográfiákon nem csupán az őrület jeleit, hanem elkötelezett metálipari szakmunkások zanzásított profilját is magán viseli.
Enyhe frászra talán csak az adhat okot, hogy a stúdióban ezúttal Brendon O' Brian  sztárproducer dirigál, aki Springsteen, Pearl Jam és újabban AC/ DC relációban otthonosan mozog, viszont a Mastodon vadhajtásaira - még a RATM kipipálásával együtt sincs meg az érvényes jogsi.  A tagok szerint O' Brian kifejezetten rugalmas és esze ágában sincs nyesegetni. Pedig saját szavaikkal élve: "everything sounds real creepy and spaced out and different...". A jelzők remekül passzolnak mind a zenekar, mind a főhős "életművéhez". 
A Mastodon – jelenleg is zajló – turnéját elcsípő szerencsések  ízelítőt kaptak/kapnak a vadiúj anyagból. Úgymint: "Ghost of Karelia", "Divination", Oblivion". 
A Crack The Sky  jövő év elejére várható prömierjén minden kiderül.

Kapcsolódó linkek:
A zenekar hivatalos honlapja | A zenekar Myspace.com oldala


John Frusciante: The Empyrean

John Frusciante új lemezének megjelenésével kapcsolatban pedig már dátumunk is van.

Az Empyrean január 20-án jelenik meg és lehet találgatni hogy a Red Hot Chili Peppers kreatívja vajon a texturák elsöbrendűségét hírdetve minimálban utazik, vagy a Hendrix-hatás érvényesül.
Az egyre tekintélyesebb szólókatalógus tekintetében is mindkettőre volt már példa. a puritán körülmények között rögzített önboncolgató „drognaplóktól" egészen a Shadow Collide With People-val induló, - egy év alatt hat lemezt(!) - termő „spontán" szérián át.
Ami biztos, hogy az Empyrean is egy témát jár körbe, mely koncepcióhoz még egy árulkodó című Tim Buckley  feldolgozás is passzol (Song To The Siren)


Unreachable...(már az új lemezről)

A Crack the Sky-hoz hasonlóan az értelmezés itt sem lesz az a fáklyásmenet, bár John kimondottan agresszív viselkedés nélkül is könyen földre viszi a hallgatót.
A lemez legfontosabb közreműködője ezúttal is, a már szinte állandó szaktársnak tekinthető Josh Klingenhoffer, de bemutatkozik a kevésbé muzikális nevű Johny Marr és természetesen Flea is. A miheztartás végett előbbi a The Smith, ill. a legutóbbi  Modest Mouse lemez gitárosa, ami figyelemreméltó pedigré.

Különben meg Frusciantenak, Slash-el ellentétben nemcsak vidéki puszta templomkertjében, hanem a sivatag kellős közepén, magasfeszültségű vezeték alatt, törött gitáron is megy a szóló...

Kapcsolódó linkek
John Frusciante hivatalos honlapja | John Frusciante Myspace.com oldala

Szólj hozzá!

Címkék: zene korong zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr864578486

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása