HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Anagramma

2008.10.21. 23:11 rolo tomasi



The Datsuns: Head Stunts

A The Datsuns-t is még az évezred elején csúcsrajáratott garázs/retro-rock hullám dobta a felszínre. Bármilyen hihetetlenül is hangzik, de a háromakkordos műfajon belül is vannak árnyalatok.  Ha a The Strokes, meg mondjuk a The Yeah Yeah Yeahs viszi az artisztikus(?) vonalat, akkor a The Datsuns valahol a képzeletbeli skála másik oldalán tanyázik, közvetlenül a Hellacopters tőszomszédságában. Hetvenes évekbeli rágógumi rock, csípőből tüzelő gitárok, orgona és sok-sok glammes vokál. Mindez dalonként maximum négy percben, albumonként pedig nagyjából szor tíz. 
De hiába az első lemezüket követő ajnározás a sajtó részéről, mert a Wolfmother rámenősebb szarkának bizonyult és bő testhosszal nyert a The Datsuns előtt. Az új-zélandi fiúk pedig "úgymaradtak"... vagyis a fesztiválok délutáni műsorsávjában, ami egy tömegiszonyban szenvedő szimpatizánsnak - mint amilyen én is vagyok kifejezetten üdítőleg hat (lásd: Novarock 2006).


Vajon milyen elvárások lehetnek, az eredetiséget nagy ívben kerülő zenekar negyedik nekifutásával szemben? A Head Stunts részéről az újabb negyven perc garantált, részemről meg marad a már említett meteorológiai szempontból is - felhőtlen műsorsáv, ill. jelzésszerű gitármozdulatokkal spékelt esti sörözés aláfestése.
Kb. ennyit is tud az anyag, mert - a címmel ellentétben  szó sincs kötelező bukósisak-használatról, de a fent taglalt követelményeknek azért mégiscsak megfelel.
Az intró rövídségű nyitány punkos gerjedésére a Hey, Paranoid People  fülbemászó orgonafutama a válasz,  persze még mindíg  a bűvös három percen belül. Az első nagy virgára a Your Bones-ban kerül sor, a Ready, Set, Go cím pedig önmagáért beszél. 
Gerjedés, beindulás, kiállás, szóló, közte sűrű Ó-ó-ó-ó-zás és a repertoár nagyjából ki is merül mondanám. De!  A makacs basszussal és istenesen jó kiállásokkal operáló Eye Of The Nedle visszavesz a tempóból, már-már sivatagi pszichedelia jeleit mutatva. A befejezés pedig (Somebody Better) a maga nyolc(!) percével és az elnyújtott instrumentális lezárással szintén kifejezetten monumentális példány . Ez pedig ebben a műfajban bizony hatáskörtúllépés, pláne egy takarékos négykerekűről elnevezett banda esetében. A járgány egyelőre üzembiztos, de a kötelező szervíz lassan aktuálissá válhat.
(a teljes anyag meghallgatható jobbra fent...az óriási rádióban)


The Datsuns Official | The Datsuns Myspace | The Datsuns Wikipedia

Szólj hozzá!

Címkék: zene kritika lemez korong zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr804578472

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása