HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Bodies kiállítás/Hússzobrászat a Király utcában

2008.07.28. 16:50 rolo tomasi

Meghajtva fejünk a frontális gerilla marketinggel megtámogatott BODIES kiállítás PR szakemberei előtt, úgy döntöttünk beállunk a sorba és közel 10 millió embertársunkhoz hasonlóan megtekintjük a lépten-nyomon botrányszagúnak bélyegzett preparátum show-t a WAM Design Centerben.

A világ megannyi szegletét bejárt Bodies, a szerénytelenül csak "A kiállítás" fedőnév alatt futó tárlat, az emberi test legbensőbb titkait hívatott feltárni, olyan "kalandot" ígérve melynek hétköznapi tapasztalása eddig csak a boncmesterek privilégiuma volt.
A különleges szilikonos eljárás segítségével preparált darabok valójában Kínából exportált holtestek ill. azok nagy műgonddal leválasztott szervei.
A módszer lényegében az hogy a bőr leválasztása után, a szövetekbe tartosítót fecskendeznek és a testnedvek leszívásával szagmentes,színpompás darabolt "műtárgyakat"nyernek.
"A testünk összetettségének, lenyűgözően aprólékos rendszerének bemutatása" persze kifogástalan marketing duma, de ugye azt senki nem gondolja komolyan, hogy egy országnyi embert saját belsőjének megismerése vonz a dologban. Az alapjaiban már megvolt áltsuliban, kösz. A cirkusz igazából a borzongató húspiac körül forog. Irány tehát a Király utca.

A koponyánkénti 3.900 forintos beugró nyűgös leperkálása után az ember egyszerűen lesétál a pincébe ahol az első vitrinben az emberi csontozat elemei kisebb-nagyobb részeleteiben tekinthetőek meg, egyenlőre még borítás nélkül. Vaskos végtagok, csigolyák, gyermek koponya és teljes csontváz is szerepel a kínálatban, a sötét falakon pedig bulváros tudományossággal megkomponált feliratok vírítanak.
A kiváncsi látogató hamar belebotlik az első "világszámba", egy teniszütővel felszerelt egészalakos preparátumba, amin jól kivehető a rózsaszínű izomréteg stuktúrája és a bőrétől megszabadított test feltárja a belső szerveinek pontos elhelyezkedését.
Mindenfajta szeparáció híján az érdeklődő 10 cm-es távolságból elemezheti a csontokra feszülő izomtónusokat a sportos szituáció beállításával.
Egy másik csendéletben egy csupasz és egy szöveteit részben megtartó test lejt táncot kézenfogva, de van nyilazó,kosarazó,dartsozó,és labdarúgó preparátum is.Az egykor lélegző modellek származását le se tagadhatnák a szervezők, majd mindegyikükre visszahelyezték a jellegzetes vágott szemeket.
Bemutatásra kerül az emberi agy egészben illetve alkatrészeire bontva, és egy érdekes látványt nyújtó koponya+gerincoszlop kombó.
Helyet kap még számtalan mirigy-köztük a biológialilag kulcsfontosságú agyalapi mirigy- és a metszetekben feltárt stroke károsult agyvelő is.
A kanyargó folyosók ezután az ereink világába kalauzolnak, artériák, tartósító folyadékban lötykökölődő érhálózatok vöröslenek a fekete molinókkal borított belső tér kiemelt pontjain.
Félúton a légzőszerveink kerülnek sorra, torok nyelvvel, garat és a megdöbbentő méretű tüdő az összes hörgöcskéivel, melynek egészséges és az elrettenően kátrányszínű dohányos változata. A "horror-show" egyébként külön figyelmet szentel a rákos betegségektől természetellenes formákat öltő szervek bemutatására ,melyek sokkoló hatása akár komoly döntések meghozatalára is sarkalhat az egészségünk megőrzésének érdekében, ám ez a makkmarci retorika-elég átlátszó módon- inkább a világot körbejáró kiállítás szentesítését szolgálja.
Újabb balkanyar után a belosztályra toppanunk ahol a máj-gyomor-vese-epe rendszerek kiteregetése a fő műsorszám. Az emberi gyomor és bélrendszer tüzetes kiforgatása után következik egy érdekes, de ugyanakkor fájdalmas körséta a kendőzetlen nemi és szaporítószerv panoptikumban.
A következő terem előtt a rendezők a gyengébb idegzetűeket táblákkal terelik más irányba, nagy levegő és feltárul a magzati lét rejtélyes világa.
Az üvegbúrákban elhelyezett pár hetes zigótától fokozatosan nyomon követhető a méhen belüli fejlődés egy-egy szerencsétlen sorsú, elhalt magzat bemutatásával. Amíg az anyaméhben fejlődő kisember alkati felépítésének fokozatos változásait ecsetelő sorozat informatív és érdekes kiállítási elem,addig a sor végén közszemlére bocsájtott halott csecsemő indokolatlanul bevont, nyomasztó fejezete a Bodies-nak.

NBA ACTION 
A végére jut még néhány hajmeresztő tétel, egy összefüggő egészben kiállított emberi bőrréteg és egy kb 7m hosszan elnyújtott, metszetekre osztott emberi preparátum, ami leginkább egy bomlott elméjű alkotó műalkotására emlékeztet.
Ráadásként nagy tábla magyarázza a holtestek preparálásának forradalmian új folyamatát, melynek köszönhetően kezünk közé kaphatunk egy a közeli pulton elhelyezett agyat és májat. Ahogy elnézzük a kézről -kézre járó szerveket tapogató embereket szépen kiviláglik a kiállítás amerikai szervezőjének, a Premier Exhibitions (Titanic kiállítás..) atombiztos befektetési képlete: Ha könyv helyett daytime horror, akkor festmények helyett zombi tárlat.
A Bodies valóban nem mindennapi betekintést nyújt az emberi szervezet varázslatosan komplex univerzumába, de minden óvatoskodás ellenére hentesáruként kezeli azt, ráadásul a gyanús körülmények közt beszerzett testekkel kapcsolatban hangoztatott méltóságteljes bánásmód is abszurd kijelentésnek tűnik.
A kérdés már csak az, hogy egy, a politikai rezsim által kivégzett kínai állampolgár lenyúzott, felállványozott, bőrfocival díszített holtteste tudományos érdekesség vagy egyértelmű hullagyalázás.
Részemről valahol a kettő közt...

 

A kiállítás hivatalos honlapja

Itt pedig az [origo] videója (Interjú Dr. Roy Gloverrel, a Bodies kiállítás orvosi főtanácsadójával és Dr. Csillag András professzorral, a kiállítás magyarországi fővédnökével.)

23 komment

Címkék: kiállítás rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr234578422

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.07.28. 19:54:53

Ez jó.. Na igen.. Bűfébe mit adnak?

fox · www.blogopedia.freeblog.hu 2008.07.29. 06:40:42

Ezek szerint vagy cserélik a kiállítási darabokat, vagy az én agyam meszesedik. A király utcai bemutatóteremben ugyanis a dartsozó preparátum nincs kiállítva. (Ellentétben a világ más táján járó bodies-klónokkal, ahol valóban bemutatják azt a figurát is). Hasonló gondolatok bennem is felmerültek mint benned, mégis alapvetően azt hiszem, hogy a profitorientált kiállítás akár hasznos is lehet. Akárcsak Makk Marci : ) http://blogopedia.freeblog.hu/archives/2008/06/10/3194600/ A tudomány és a hullagyalázás között pedig nagyon vékony a mezsgye. Samuval a bioszszertárból méltósággal bántak, Lee-vel a Bodieskiállításon nem? A csontokat ingyen mutogatni a nebulóknak etikusabb, mint pénzért árulni a kétes eredetű preparátumok hátborzongató látványát? Nehéz kérdés. Én nem tudom a választ.

rolo tomasi 2008.07.29. 07:52:16

Lehet,hogy van egy-két cserejátékos, a darts-ot tartó célratartó egyed nekem bevésődött

Ismeretlen_27944 2008.07.29. 11:35:38

Én nagyon informatívnak találtam a kiálítást, egy pillanatra sem jutott eszembe olyasmi, mint a hullagyalázás, és a heneteses rész is csak egyszer. Sok mindent megértettem, amit az iskolában, könyvből tanulva nem feltétlen. Lássuk be, az orvosok is holtestek vizsgálatából tanulnak egy csomót, akkor azt is nevezhetnénk hullagyalázásnak, de nem nevezzük annak, mert tudományos célzatú tevékenység. Aki pedig nem tudományos érdeklődéssel közelíti meg ezt a kiállítást az ne menjen el. Amúgy meg csoportos jeggyel mentem "csupán" 2500 HUF-ért.

Ismeretlen_94186 2008.07.29. 13:40:39

Számomra nem egészen világos, hogy egészen pontosan mitől is lesz ez a kiállítás a húspiachoz hasonló, pláne borzongató, a szónak abban az értelmében, amiben te használod. Tudtommal a legtöbb kiállítás pénzbe kerül, függetlenül a témájától. Más: Az egyedfejlődés két fő szakaszból áll, az embrionálisból (megtermékenyítéstől születésig) és a posztembrionálisból (születéstől a halálig) => Ez magyarázza, hogy a méhen belüli fejlődést mutató magzatokat miért követi egy halott csecsemő. Ezzel és hasonló tévedéseiddel cáfolod meg azon állításodat, hogy általános iskola óta te mindennel tisztában vagy, legalábbis alapjaiban. Ez oké, csakhogy ez a kiállítás még csak véletlenül sem az alapokat célozza meg. A szentesítésről: Semmi szükség rá, ez és ehhez hasonló kiállítások futnak már egy ideje. A másik meg, pont te írod, hogy milyen leletek vannak olyan betegségekkel kapcsolatban, mint a rák és egyéb halálos kimenetelűek, majd azt állítod, hogy ezeket az embereket a politikai rezsim végezte ki. Ergó rákosak voltak meg minden, de az fix, hogy kinyírták őket és nem természetes halált haltak. DE még ha igazad is lenne, ezeket az embereket akkor sem a kiállítás miatt/ a kiállításért ölték meg, így teljesen felesleges és uszító a megállapításod, a halálukkal kapcsolatban. Egyébként a dolog úgy működik, hogy vagy felajánlják a testüket, vagy nincsenek rokonok, akik állják a horribilis összegű temetés költségeit. Na az meg, hogy "zombi tárlat", akkor mondd csak ki gondolkodik és látja a dolgokat hentesáruként, méltóság nélkül. Legalább önmagaddal ne kerülnél ellentmondásba, ha már ilyen posztot írsz.

cornell 2008.07.29. 14:39:48

Lilla!Olvasom amit irtál: "Egyébként a dolog úgy működik, hogy vagy felajánlják a testüket, vagy nincsenek rokonok, akik állják a horribilis összegű temetés költségeit." Muhahaha!Vaslogikád szerint aki rokon nélkül hal meg az mehet a vitrinbe tudományos céllal:) A szervezők egyébként 2 év után elismerték hogy nem tudják bizonyítani,hogy nem megkinzott foglyokról van szó,New Yorkban kérésre már vissza is fizették a belépők árát.

Ismeretlen_26323 2008.07.29. 15:32:38

Érdekes, mennyire másképp lehet értelmezni ugyanazt a dolgot. Nekem épp, hogy tudományos szempontból (persze abszolút laikusként) volt nagyon érdekes a tárlat, és eszembe sem jutott, hogy horrorisztikus lenne, sőt, azt láttam, hogy mindent elkövetnek, hogy ne tűnjön annak. Így hát részben kénytelen vagyok egyetérteni Lillával, ha neked csak a zombihangulat jött át, talán nem a kiállításban van a hiba. Igen, én is tanultam bioszt, de sosem láttam eddig pl. valódi lépet. A makkmarcis részt sem érzem jogosnak, annál azért jóval nagyobb hangsúlyt fektettek a betegségek bemutatására és a népnevelésre. Itt van, amit én írtam róla: http://morri.freeblog.hu/archives/2008/06/01/Bodies/ Ja, és tényleg lehet némi cserebere, dartsozó nálunk sem volt.

cornell 2008.07.29. 15:43:08

Miért ne válthatna ki valakiből borzongást ez a kiállítás,miért lenne ez HIBA,könyörgöm..miért ne nézhetné meg az is aki nem tudományosan érdeklődik..épp ez a mottójuk basszus!!

Ismeretlen_17532 2008.07.29. 15:53:51

Fox, azt mondjuk megemlíteném, hogy Samu a szertárból a legritkább esetben volt valódi...egyszerű, műanyag volt. így ott hullagyalázás már csak azért sem merülhet fel, mert hulla sem volt sehol. viszont ha te olyan suliba jártál, ahol Samu valódi csont volt, jól mehetett a sulitoknak...

Ismeretlen_94186 2008.07.29. 17:08:43

cornell igazad van tévedtem, emlékezetből írtam. Szóval az ismeretlen személyazonosságú emberek kerülnek "vitrinbe", bár gondolom, hogy ez nem kizárólagos lehetőség. Én ezt a cikket olvastam a Bodies-zal kapcsolatban ( http://www.haon.hu/hirek/Orszagos/cikk/gyakori-kerdesek-a-bodies-kiallitasrol/cn/news-20080620-11435605 ), tehát erre hivatkoztam. Egyébként nem lett volna semmi gondom az állítással miszerint megkínzott foglyokról van szó, csakhogy ennek semmi köze a kiállításhoz és annak céljához (a másik meg hogy nem hiszem csak úgy el, mert ő azt mondta). Ezek az emberek meghaltak valahogy, de nem fognak attól újra élni, hogy valaki ezzel a csöppet sem nyomós "ténnyel" érvel a kiállítás ellen. A másik probléma, hogy nem tudják bizonyítani, hogy nem kínozták meg őket, akkor azt vajon tudják, hogy igen? Az ilyen helyzetek megoldása miatt van az ártatlanság vélelme.

fox · www.blogopedia.freeblog.hu 2008.07.29. 18:28:01

Valóban lehet, hogy Samu plasztik volt nálunk, gyerekfejjel nem figyeltem meg, vagy már elfelejettem. A kínzáshoz annyit, hogy nem tartom kizártnak, hogy egyes országok elmegyógyintézeteinek, börtöneinek vezetői képesek meggyilkoltatni a hullákért kapott pár ezer dolláért az olyan "lakóikat", aki után a holló sem károg. Mindazonáltal nem gondolnám, hogy ez a viszonylag csekély hullaigény generálja a tömeges kivégzéseket.

rolo tomasi 2008.07.29. 18:59:02

Kedves Mindenki(főleg Lilla)- Furcsa volna ha egy ilyen kiállítás egyforma reakciókat váltana ki mindenkiből,ezért nem törnék pálcát senki felett..A magam részéről nem egyfajta "juj,de csúnya"finnyáskodás a viszolygás oka,inkább a tudományos takarózás.Informatív és rendkívül hatásos a tárlat,ezt a postban sem írtam másképp,de tudományos indoka nincs a preparátumok bemutatásának,hiszen a mai technológiával nem kérdéses hogy ugyanezt a vizuális hatás és részletesség elérhető makettekel is.Lehet,hogy kilóra drágább és a "tudományos érdeklődés" alább hagyna ha mindezt műanyagból prezentálnák de erről ennyit..Lilla magam sem hiszem el a te kijelentő módodat a származásról,és az se lehet véletlen hogy Kínában ekkora a donorkedv.

Waqi · http://alphalyrae.freeblog.hu 2008.07.29. 19:52:30

Szerintem a természettudományos érdekesség és a hullagyalázás nem zárja ki egymást. Ez a kiállítás a két dolgot ötvözi magában. Én megértem az is, aki elmegy, hogy többet tudjon meg az emberi testről (akár úgy is, hogy magát a kiállítást hullagyalázásnak tekinti), de azt is, aki viszolyog attól, hogy olyan embereket tekintsen meg, akiknek elvileg a sírban lenne a helyük.

Ismeretlen_94186 2008.07.29. 20:57:19

Én értem és nem kifogásoltam, hogy neked nem "tetszett" a kiállítás. Nekem elsősorban azzal volt gondom, hogy olyan dolgokat kérdőjelezel meg, amikhez láthatóan nem értesz jobban, mint bármely más laikus. Természetesen nem gond az, ha valaki laikus, csak akkor előtte nézzen utána és tudja alátámasztani az állításait. Direkt rákerestem és SENKI nem tudja bizonyítani, hogy ezek a testek megkínzott foglyok lettek volna. És hangsúlyozom, amit már akkor is írtam, hogy ez a kiállítás célját egyáltalán nem befolyásolja, semmi köze hozzá. A donorkedvhez annyit tudok hozzászólni, hogy az alapötletet kitaláló Günther von Hagens preparátumai akkor honnan származhatnak, mert azok nem kínaiak, legalábbis nem mind. És igen, így van, az embereket jobban érdekli az igazi a műnél. És akkor? Téged mi vitt rá, hogy megnézd, ha nem a kíváncsiság?

rolo tomasi 2008.07.29. 22:24:23

De az,nem is írtam mást..de attól még cirkusznak tartom,nem tudománynak,ennyi.

Mari 2008.07.31. 09:06:13

A képek előzetes megtekintése után már biztos volt, hogy én ezt a kiállítást nem nézem meg.Leginkább a Branagh-féle Frankenstein jutott eszembe róla, de ezt hátborzongatóbbnak és kissé megalázónak érzem. ( Meg valamiért beugrott Delvoye szaró gépe,amit szintén nem néznék meg, de legalább eredeti az ötlet .)Gondolom nem szabadna látatlanban ítélkezni,de ez van, végül is ez itt a szabad véleménynyilvánítás oldala :). Az emberi preparátumok helye az én korlátolt értékrendem szerint kórházakban,egyetemeken és horror filmekben van. Halott embert csak temetésen vagy múmiaként vagyok hajlandó megnézni, bár nem szívesen. Alig várom viszont az augusztusban kezdődő egyiptomi kiállítást a Szépművészeti M-ban.Remélem múmia nem lesz :)

Kriszta1987 2008.10.07. 15:09:52

Én ma voltam a kiállításon és van dartsozó preparátum. Sztem nagyon jó és érdekes kiállítás. Aki teheti nézze meg!

Nici008 2008.11.09. 11:25:56

Én hétfőn voltam a kiállításon és nagyon tetszett. baránőmmel mindent megnéztünk és nagyon sokat olvastunk és tanultunk. Amikor néztem őket nem tűnt hátborzongatónak. Igaziak és ha nagyon megnézzük látszik rajtuk...de úgy vannak megcsinálva, hogy nem tűnik nagyon annak. Sajnálom őket nagyon, hogy meghaltak és hogy így ki lettek állítva. Elgondolkodtam rajta, hogy egyszer ők is éltek és sok mindent megélhettek. Számomra az egész érdekes és hasznos volt.

GItta 2008.11.17. 20:02:33

Én holnap megyek a kiállításra és nem azért hogy zombi környezetben tudhatsam magam. Szerintem ez egy igen érdekes tárlat,amit azért csináltak hogy átértékeljük a testünk fontosságát, és hogy mindenki végig tudja gondolni hogy mit tesz a teste éppségben tartásáért megőrzéséért. Halottam már olyat hogy valaki volt ezen a kiállításon és megnézte a tiszta tüdőt és a dohányzók tüdőjét és utánna leszokott... jó, ez lehet hogy nem mindenkire igaz, de biztos vannak akikre ez másképphat. Ennek a kiállításnak a lényege hogy megismerjük a testünk minden kis zugát (ezt idéző jelbe értsük). Azok akik meg gusztustalannak tartják azok jobban járnak ha bezárják magukra a szobályuk ajtaját, hisz ezek a mindennap dolgai... ha valaki szerint nincs igazam annak bocs, de én így érzem...

husi 2008.11.21. 15:29:56

hali mennyi a belépő diáknak??? köcce csáó

zizz 2008.12.13. 15:31:18

Részemről én még nem néztem meg, de a jövő héten meg fogom, és amikor bejött a kiállítás, már akkor tudtam hogy meg akarom nézni. Középsuliban nálunk is műanyagból volt Samu, de fősulin anatómián jobb volt eredetiben egy emberi koponyát fogni, mint egy műanyagot, főleg azért, mert rengeteg dolog a műanyagon elnagyolva volt, és fele annyira részletesen sem volt rajta... az eredetin meg ott volt.. láthattad... ennyi.. ja és tényleg többektől hallottam, hogy nem túl szakmai a kiállítás, de ahogy olvastam, nem is ez volt a céljuk... :) na üdv

zizz 2008.12.28. 13:27:51

Megnéztem! Tetszett! Sem gyomorforgató nem volt számomra, sem elszörnyítő, sem hátborzongató... végig az volt az érzésem, hogy műanyag cucc az egész... talán ezért nem kavart fel. (sőt némelyik részt untam...) És tényleg nem volt túl szakmai, csak az alapok nagyvonalakban. DE mindezek ellenére is tetszett. :)

-.-" 2009.01.26. 16:26:24

Ez undorító.....
süti beállítások módosítása