HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

paul heaton művek

2008.07.17. 10:30 toszi

Azért azt lassan kezdem érteni, hogy miért volt népszerű a the Housemartins, mint valamire való ének/gitárcsapat, és miért nem lettek a The Beautiful South (TBS) tagjai világsztárok sohasem. Vagy lehet a gondolaton csavarni egyet: miért volt a TBS nagyon népszerű, de annyira azért mégsem, hogy ne csak mindenkori "második legnépszerűbb" brit banda címet viselhesse. A megfejtés kulcsa, bizonyos Paul Heaton, a fentebb nevesített zenekarok szülőatyja, mozgató rugója, szellemi vezére, akinek sziporkázóan szellemes szövegeire mindíg is haraptak a britek, s úgy tűnik Mr. Heatonnak ennyi elég is volt.

Popzenekarokat csinált, hogy aztán elvegyülve a tagok közt, jól kidumálja az élet vidám és persze kevésbé nagyszerű dolgait. Ami fontosnak vélt/vél: zenekarban sohasem vagy egyedül... akár a csapat sportokban, vannak segítőtársak, akik ha "botlasz" korrigálhatják a hibádat. Aztán 19 év és 13 nagylemez után a TBS-nak is vége lett, s mivel a pasi nem bír magával, nem oly rég előállt az új album, azzal a nem titkolt ars poetica-val, miszerint "a negyvenes éveid vége felé már nem lehetsz egy pop zenekar tagja, de mint öreg rocker még lehetnek esélyeid...szólózni kell...ez lehet a megoldás"

 

Mr. Paul Heaton önmaga

Mivel Paul Heaton mostanra igazi költővé érett a versekre bármit lehet mondani, csak azt nem, hogy rosszak. Csalódni szinte lehetetlen. Szellemes, vicces, megmondós... ami éppen kifér a csövön... Jellemző, hogy az Everyting is everything című majdnem 7 perces dalban mindenki és minden megkapja a magáét. A szövegekhez hozzárendelt muzsika, ellentétben a korábbi hangzókkal, helyenként szembetűnően rock-osra sikeredett, ami valljuk be nem olyan nagy baj. Persze senki ne gondolja, hogy megannyi "pub-sláger" után valami teljesen új dologgal állunk szemben... túróst.

1. kislemez- Mermaids & Slaves

Paul igazi jómunkásember, aki most sem hagyja cserben a rajongókat, úgyhogy a kimondottan country rock-os kikacsintások (Good Old Texas és a The Balcony ) mellett azért újra van mire gurítani a "pint"-okat, mert az embernek az az érzése, hogy minden valahogy úgy van összerakva, mintha a hely generálná a műveket. Értsd: minden "paulheatonos" szerzeményből süt, hogy egy füstös/zajos pub szögletében született. Állt a sarokban, támaszkodott a pultra, előtte a spirálfüzet, jöttek mentek a haverok, ismerősök... néha szót váltottak, majd született néhány sor. Imádni való.

Tessék meghallgati! Anglománoknak pedig kötelező :) (jobbra fent)

Paul Heaton a Myspace.com on | Crossed Eyed Rambler hivatalos

Szólj hozzá!

Címkék: zene kritika lemez korong toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr614578416

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása