HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

"Sportok" nyaralásra

2008.07.01. 23:26 toszi

Arra pontosan emlékszem, ahogy autónk nem lévén, mászunk fel iszonyatos csomagokkal a vonatra. Apám, anyám, húgom meg én...mint a Tüskevár sztárjai: Tutajos és Bütyök. Igyekeztünk a Balatonra.

Bonyolítandó a trippet: Budapest érintésével. A pontos viszonylat tehát: Baja-Budapest (Déli-pu.)-Siófok-Balatonlelle, SzOT üdülő. Az év 1983. Már leírni is egy kellemes sportesemény, hát még megélni. No de, a mai eszmefuttatásomban csak ürügy a magyar tenger, meg a mi kis bóklászásunk keresztül- kasul az országban. A fő csapás ma légyen azon sportok gyűjteménye, melyet fiatalok s öregek, ha nem is csak és kizárólag nyáron, de mindenképpen a nagy melegre időzítve jellemzően nyaralás idején űznek.

A nyári játékokat, nagyképűen sportokat, jómagam 2 nagy csoportra osztanám: vannak az úgynevezett "mozgásos" (ping-pong, lábtenisz, fejelés a vízben/parton, kugli) és a "nem mozgásos" foglalatosságok (lengőteke, ulti a vízparti sörözőben, rex, csocsó).

Elkészülni...vigyááázzz...kész...rajt

Elengedhetetlen nyári kelléke az üdülőknek a házgyári elemek mintájára, betonból öntött ping-pong asztal, fixre csavarozott aluminium hálóval és olyan ütőkkel, amivel minimum húsz éve csapkodja a kínai labdát a magyar. Igaz erőfitogtató játék a forgózás, mert ugyan az elején a fakezű luzerek is odaférnek, a végén úgyis azok az önjelölt Bátorfi Csillák maradnak talpon, akik értenek is hozzá, s nem csak a szédüléses körbefutásban jók. Külön nehezíti a mókát, hogy a bátrabbja strandpapucsban nyomja, ami fokozott balesetveszély forrása. Aki látta valaha a Pogány Madonnát az tudja...a balatoni 3 tusa teniszből, ultiból és lábteniszből áll. Ez utóbbit egészen biztosan a pocakos, kiöregedett focisták fedezték fel maguknak. A technika  ugyan még a lábban, de a futás már nem erősség ...nosza fogjuk be a gőgös úrinépek tenisz sportjának kelléktárából a salakot és hálót, ütő helyett láb és fej ...kis zöld helyett meg bőrfoci ....indulhat is a "tengo". 

...tömegben még izgibb...
***
A gólra játszott fejelés macerás dolog, mert a 4 darab kapunak szánt fűzfavesszőt vagy bambusznádat magunk kell, hogy beszerezzük ...nem nyúlhatjuk le a viziteniszezőktől, mert olyan sport nincs. A karókat leszúrni és az átázott talajban tartani kitartó kűzdelmet igényel, ugyanis mindíg lesz egy 5 éven aluli kiskorú aki úgy érzi, hogy az az egyenes bot most pont neki kell. Fürdőzők tömegében játszva veszélyes és/vagy különösen izgalmas a fejelés, melynek szabályai pofon egyszerűek: az egyes csapatok fejjel próbálják a másik "kapujába" juttatni a labdát úgy, hogy az még csak véletlenül se érjen földet/vizet. Nem vérre menő változata a "megszárítani a labdát" és a "körbe állunk és bevonjuk a kezünket is" szigorúan térdig érő vízben játszandó.
A bukócicáról hallott már valaki? "Netán a bukó után bukni kell" aranyszabályról?  A móka a földi "fogócska" folyékony változata, szigorúan úszni tudóknak, szigorúan zavaros, maximum nyakig érő vízben, hogy a macska-egér játékot a kristálytiszta H2O, még véletlenül se zavarja.
Ha pedig már lila a száj és kiáztak a végtagok, akkor jöhet az átmozgató vizibicikli, a tollaslabda és a strandröplabda ...csak hogy legyen  hely a sörnek, meg a lángosnak.
***
A nem mozgásos sportok javát valószínűleg a nyáron is előforduló szar idő hozta felszínre. A  kártya- és táblás játékok valamennyi ága persze űzhető szabadban is (fekve, ülve avagy hasalva) de ezeket mégis csak akkorra időzíti az ember amikor odakint tombol. Arról nem is beszélve, hogy vannak bizonyos elfoglatságok, amelyekhez az "ekvipment" mozgathatatlan. Ilyen például a rex. Fura, hogy a rex-el valamiért csak üdülőkben és a Barátok közt-ben lehet találkozni. Pedig nem is rossz játék. A golyók szabályos elhelyezése lyukakba, gombával súlyosbítva a fentebb nevezett lellei üdülőben igazi slágernek számított. Nem csoda, hiszen melyik úttörő/cserkész pajtás dicsekedhet el azzal, hogy biza otthon neki is van ilyen. (Megjegyzem valamely ismerősömnek mini változatban szerintem valóban volt.)
Minimális mozgásra késztet a keresztrejtvény fejtés, melyet akár csoportosan is művelhetünk.

Ha pedig semmihez sincs kedvünk, csak "dögleni" a parton, az se baj ...az is a sportrovat része.

Mit hagytam ki? Ja igen! Láttam anyámat fejest ugrani...:-)

1 komment

Címkék: retro sport

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr74578408

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bubo 2008.07.02. 11:52:41

Kellemes emlékek szakadtak fel... Az ütögetős játékok közül nekem még a pinyó mellet tisztán nyári móka a tollas - Alkotmány utcai utcafényben minden este sötétedés után, plussz a szivacsos labdás ütögetős vmi a forró strandhomokban vagy a kiégett fűcsomókon. Vízben pedig,kedvenc a matrac borogatás és újraelfoglalás. Ebben vhogy a fiúk mindig jobbak voltak :)
süti beállítások módosítása