HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Viva la Coldplay

2008.06.26. 13:58 toszi

Nem mintha az én sajnálatomra lenne szükség, de nem lehet azért egyszerű egy befutott rockzenekarnak sem. Itt van példának okáért ez a Coldplay nevű szupercsapat, akik amolyan "in medias res" módjára előállnak, ha nem is a semmiből, még 2000-ben a "Parachutes" című albumukkal és egy csapásra meghódították a világot (2002-ben Grammy díj a legjobb alternatív albumért).

A debütálás mondják: jó-jó...de az igazán nagy dobásra az "A Rush of Blood to the Head"- ra még két évet várni kell, amivel aztán végképp beírják magukat az egyetemes rock történelembe (felsorolni sem egyszerű a díjakat, toplistákat).

2005-re előállnak a kritikusok szerint: "annyira azért nem jó, mint a..." lemezükkel az X&Y-al, ami "annyira nem volt jó", hogy csak a tárgyévben a "világ" 2. legjobban fogyott albuma lett. (8,3 millió példány) ...ami persze nem feltétlenül jellemzi a minőséget, de egész biztos, hogy valakinek ez a nagy kedvence.

Arról nem is beszélve, hogy 3, mondjuk úgy "jó" anyaggal a Coldplay már eljutott arra a szintre, amikor egy zenekart már Önmagához hasonlítanak és nem feltétlenül másokhoz. Valljuk meg ez azért nem sokaknak adatik meg.

 

Frida Kahlo - Viva la Vida (a kép ihletet adott)

 

Vissza a magam sajnálat teóriájához:

Megjelent 2 hete a "Viva la Vida or Death and All His Friends" és mást sem lehet hallani/olvasni csak azt, hogy ez azért megint nem olyan mint a... Pedig szerintem teljesen rendben van. A még korábban ingyenesen (1 hét 2.5 millió download) letölthető "Violet Hill" amolyan könnyed felvezetője volt annak a közel 45 perces anyagnak, mely a szabadjára eresztett kísérletezésenk engedett teret.

Összejött Nekik. A Coldplaynek sikerült az, ami korábban csak a Beatles-nek és Rod Stewart-nak...egyszerre vezeti az amerikai és angol listákat úgy kislemez, mint album szinten. Szakzsargonnal élve csináltak egy "double-double"-t.

A többek között a U2 házi producerének, Bian Eno-nak segédletével összerakott (az ő érdeme a sejtelmesen U2-ra hajazó instrumentális "Life in Technicolor")album a teljesség igénye nélkül járja körbe az élet és halál témakörét.

Végre Chris Martin visszavett falzett hangjából s már nem feltétlenül a kari ütőerek életlen késsel való felvágására készül az ember, ha Őt hallgatja.

A csapat bátran nyúl, úgy billentyűs, mint az ütős hangszerekhez (köszönjük mr. Eno) s amolyan nagystílű zenekar módjára kilépnek a kettő és fél/három perc/dal időkeretekből, és 6-7 perces, több tételből álló "darabokat" is megengednek maguknak. (Lovers In Japan/Reign of Love ill. Yes avagy Death and All His Friends)

Aki a slágeres melódiákat kedveli az tekerjen a címadó "Viva la Vida"-ra akiket pedig a beborulós, szívhez szóló melódiák hoznak lázba azok a "Death and All His Friends" -ben lelik majd kedvüket.

"I hear Jerusalem bells a ringing
Roman cavalry choirs are singing
Be my mirror, my sword, and shield
My missionaries in a foreign field
For some reason I can't explain
I know Saint Peter won't call my name
Never an honest word
But that was when I ruled the world
"

 

Külön figyelmet érdemel a "Cemeteries of London", mely hallattán komolyan az az érzése az embernek, hogy a hold halványkék fénye mellett a sírok közt botorkál.

Summa summarum már csak ez az album miatt is érdemes jegyet venni a szeptemberi, budapesti koncertre. Leszünk biztosan 3000-en, mint a MUSE-on.

hajrá

*** 

ja! és a 2. videón van egy vicc amit Chris Martin mesél, szerintem vicces:

Kérdés: Mit csinál az angol szurkoló, ha a nemzeti 11 megnyeri a VB-t és az EB-is?

Válasz: Kikapcsolja a Playstation-t.

***

ja! No. 2. Van egy fixa ideam: a "Viva la Vida" refrénjét a "Porsche-Szerelem-Száguldás" című magyar slágerből nyúlták.

5 komment

Címkék: zene kritika lemez korong toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr474578401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

baboca 2008.06.27. 16:18:32

nem, az igazság az, hogy martinék az egész számot nyúlták nagy valószínűséggel: http://youtube.com/watch?v=eUhFLiw6h6s engem nem szoktak az ilyenek megfogni, de ez kicsit túl nagy hasonlóság szerintem.. :S főleg, hogy chris martin ott volt a koncertjükön ahol előadták ezt a számot több mint egy éve.

Ismeretlen_53615 2008.06.27. 16:48:32

szerintem is jó lett. szegényeknek meg együtt kell élniük azzal, hogy bármit is csinálnak, mindenki az "a rush of blood"-hoz fogja hasonlítani. monnyuk a helyükben el tudnám viselni.

lobo 2008.06.28. 16:48:17

Sőt, baboca, mint az az általad linkelt szám hozzászólásaiból kiderül, mindenki Joe Satrianitól nyúlta az egészet. http://www.youtube.com/watch?v=MHjZnD9hrwE A refrén egyébként tényleg feltűnően hasonlít az SZPSZ-re, toszi.

rosicky manó 2008.06.29. 16:45:17

http://www.oasisinet.com/site.php?site=news&idx=805

FlasH · myyouth.blog.hu 2008.07.17. 00:00:08

szerintem pont az a jo benne, hogy nem olyan mint a ... tobbi coldplay album. kicsit uj, kicsit jatekosabb, nehol vidamabb is. jo ez.
süti beállítások módosítása