HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Happy Birthday Mr. Weller

2008.06.03. 15:15 toszi


Hogy kicsoda Mr. Weller?

Ő a "Modfather", a fazon, akiért a fél "brit pop" kolónia a kezét oda adná, csak hogy 2 akkordot játszhasson vele. Kicsit olyan, mintha egy focista azt mondaná, csak egyszer dekázhatnék egyet Maradonával...


A tények: Született John William Weller, 1958. május 25. Zenekarai: The Jam (1977-1982), The Style Council (1983-1989) majd a korai kilencvenes évektől szóló karrier.

Summa summarum a felénk valamiért kevésbé népszerű, de jelentéktelennek azért kevésbé sem nevezhető Paul Weller május 25-én töltötte be az 50-et, minek örömére a rajongók is kaptak ajándékot, egy dupla album formájában, rajta 21 egészen különböző és különleges dallal.

A hivatalosan csak tegnap megjelent album igazi stílus kavalkád. Aki veszi a bátorságot fáradtságot és végig hallgatja, annak előre jelzem: ne számítson semminemű összefüggésre, átvezetésre, koncepcióra...mert a dalok vélhetőleg az alábbiak szerint születtek:

Frizura?
Paul Weller a zseni ült a zongora, gitár...computer előtt/mögött...adott egy rövid interjút a BBC 6Music egyik műsorának, miszerint összehozni megint a The Jam-et úgy, ahogy van baromság, majd felemelte a kezét és hagyta, hogy ami kiszalad belőle abból dal legyen. Hiszen más magyarázat nem lehet arra, hogy fér meg egy lemezen a balladisztikus folkzene (Light Nights) az absztraktul kísérletezgetős elektronikus muzsika (111) avagy a lágy zenei aláfestéssel kísért szavalat (God).

Persze Paul Weller is az az előadó, aki mára bármit megtehet, és az angolok zabálják és rajongnak minden daláért, legyen szó akár zongorára és hárfára írt jazz-rock-os tisztelgésről a nemrég elhunyt Alice Coltrane előtt (Song For Alice) vagy a méltán népszerű Noel Gallagher-el és Gem Archer-el felvett Echoes Round the Sun-ról, mely már igazi modern 21. századi pszihodelikus rock muzsika.

Echoes Round the Sun

Aztán van még amolyan "filmbetét-szerűség" is The Dark Pages Of September Lead To The New Leaves Of Spring címmel, mindössze 45 másodpercben, no meg altató gyerkőcöknek vonósokkal (Lullaby Für Kinder)....meg blues és funky...és szamba. Komolyan csak a csárdás hiányzik.
Na, jó annyira még sem.
Nagyszerű anyag, sokszínű, sokrétű muzsikákkal. Én mondom, érdemes. (lejátszóban, jobbra fent)
Isten éltessem Mr. Weller-t sokáig!
Kapcsolódó:

3 komment

Címkék: zene kritika lemez toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr534578395

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53615 2008.06.04. 15:15:46

pali bátyám nagy jóság. először a kilencvenes évek elején futottam bele a zenéjébe, és azóta örökklasszis nálam.

cornell 2008.06.04. 15:23:45

you do something to me.....!!!!!

Vili 2008.11.30. 02:50:41

Nekem tetszik leginkább a brand new start! Én bírom ezt a dolgot...
süti beállítások módosítása