HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Lakótelepi gyerekek

2008.05.20. 15:29 toszi

Az egész talán a The Monkees-al, no meg azzal a felismeréssel kezdődött, hogy nem feltétlenül kell általános iskolai haveroknak lenni ahhoz, hogy az ember fia zenekart alakítson, sőt a Metal Hammer „jókezű gitárost keresünk” rovatában sem kell megjelentetni „Slayer” jeligével apróhirdetést. Elég egy remekbe szabott casting és kész a fiúzenekar… indulhat a turnébusz.
Az apropót a New Kids on the Block és a Take That újbóli, szánalmas életre hívása adta. Ami utóbb bele gondolva már csak azért is gáz, mert itt minden máshogy működik, mint egy valamire való pop/rock bandánál. Vagyis: kitaláljuk mi legyen…majd keresünk hozzá embereket...
Alább álljék egy kísérlet a műfaj főbb jegyeinek körüljárására, megspékelve néhány emblematikus zenekar felvillantásával.

Ha valaki véletlenül is azt hinné ez valami ezredfordulós találmány… alább a cáfolat:

A 60-as évek közepén az amerikai NBC gondolt egy nagyot és feltalálta a "spanyol viaszt", de legalább is valami olyasmit teremtette, aminek máig isszuk a levét (hogy jó avagy rossz értelemben azt mindenki döntse el maga). Meghallgatást szervezett, hogy a The Monkees névre keresztelt, akkor még csak leendő televíziós sorozatához énekelni/színjátszani tudó srácokat keressen. A feladat nem volt más, mint 4 zenész srác kalandos életének megformálása, 1000 és egy betétdal kíséretében, melyeket természetesen maguk a főszereplők daloltak szalagra. A befutó kvartett (Davy Jones, Michael Nesmith, Peter Tork és Micky Dolenz) magát a műsort olyannyira túlélte, hogy a sorozat 68’-as megszűnését követően 1997-ig ha rövidebb megszakításokkal is, de regnált a zenekar, köszönhetően annak, hogy a kevesek egyikeként a műfajban volt annyi vér a „pucájukban”, hogy meg merjék mondani mit igen és mit nem szeretnének.
Tv-s vonalon maradva, 1999-ben az MTV, karöltve az ABC-vel a beszédes címre keresztelt: „Making the Band” című valóság show-al rukkolt elő, hogy új dimenziót nyisson a válogatásban…így született az O-Town, a Da Band, a Day 26 és a Danity Kane. (Ez utóbbi egy lánycsapat ) A sorozat jelenleg a 4. eresztését gyűri P. Diddy segédletével.
Persze nem feltétlenül kell televíziós sorozatot kanyarintani ahhoz, hogy összejöjjön egy „dögös” fiúcsapat. A képlet egyszerű, akár a rántotta receptje: kell néhány jóképű tizenéves srác és egy mindenre elszánt producer, aki kellő anyagi háttérrel jó előre megalkothatja „A” bandát.
A követelmények gyakorlatilag kimerülnek a nézz ki jól, tudj táncolni, és nem baj ha nincs teljesen bot füled van hármasban, hiszen a szerepek előre kitaláltak/leosztottak.

A „baba-arcú”, a „rossz fiú”-„jó fiú”, a „mókamester”
csak néhány azon karakterek közül akiket egy-egy fiúbanda tagjai megtestesítenek. Így aztán természetesen előre eldöntött az is, hogy ki fog szólót „énekelni” és táncolni, rap-elni vagy csak amolyan kóristaként ugribugrizni a sorban, ami persze az összkép szempontjából szintén fontos, hiszen a koreográfia éppúgy szerves része a műsornak. Nem ám csak állunk a mikrofon előtt és playback-elünk a vakvilágba.
Ha pedig megvan az első, gondosan megírt/hangszerelt szigorúan rádióbarát sláger a hozzá tartozó klippel, akkor jöhet a kampány. Nincs kihagyhatatlan reggeli tv műsor, rádiós interjú, tini lányoknak kiadott magazin, amiben ne jelennének meg az arcok, hiszen az érdemi meló még csak ezután következik: A befektetést meg kell téríteni. Sokszorosan.- Halkan jegyzem meg a legnagyobb gáz egy áruházi fellépés lehet. (A South Park – Cartman Fingerbang-je megvan? )
 
Készülnek a póló, bögrék, fröccsöntött babák…ha pedig már szemmel láthatóan is fut a szekér akkor jöhetnek a vendégszereplések sorozatokban, „duettek” korábban befutott sztárokkal…olykor nem titkoltan azzal a céllal, hogy a korábban szebb napokat megélt de mára feledésbe merült kollégát újra jegyezze a köztudat. Aztán ha a zenekar, értsd: vállalkozás, már kimúlóban akkor roló lehúz, mindenki mehet a dolgára…



A (vitathatatlanul) legnépszerűbbek:

NEW KIDS ON THE BLOCK
A 80-as években járunk. A helyszín a festőinek cseppet sem nevezhető Boston, ahol is bizonyos Maurice Starr és Mary Alford producerek a fentebb vesézett, szigorú üzleti szempontokat szem előtt tartva 500 tinit rostázott át. A nagy szűrés végén az akkor mindössze 15 éves Donald Edmond Wahlberg, Jr. a.k.a. Donnie maradt fenn a szitán, aki a legenda szerint elkápráztatta tehetségével a 2 producert. Donnie hozta tesóját Markot és jó barátját a break táncos Danny Wood-ot. Danny ismerte az idegesítően fejhangon éneklő Jordan Knight-ot. Felvéve. Újabb meghallgatást követően Jordan testvére Jonathan is megfelelt… Minekutána Mark rájön, hogy inkább szólózna…(Marky Mark and the Funky Bunch) a helyét újabb castingokat követően Joey McIntyre veszi át. Kész is a New Kids on the Block

Született: 1984-ben
Kimúlt: 10 évvel később, 1994-ben
Feltámadt: 2008 elején/napjainkban

Amire büszkék lehetnek:
Több mint 70 millió eladott lemez
Step by Step című nagylemezük egy időben volt első helyen az Egyesült Államokban és a Nagy-Britanniában.

Jelentősebb dalok:
Step by Step
Tonight
Hangin Tough
You got it (the right stuff)
Please don't go girl


BACKSTREET BOYS

A Backstreet Boys talán a legjobb példa arra, hogy hiába a csapat, marketing és jól megírt slágerek nélkül mit sem ér az egész.
A tagok: Nick Carter, A.J. McLean és Howie Dorough diákként ismerkedtek meg egymással. Kevin Richardsont és unokatestvérét, Brian Littrellt csak később ismerték meg de rögtön bevették őket a bandába. Így megalakult az öt fős Backstreet Boys énekes fiúegyüttes.

Szólj hozzá!

Címkék: zene toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr14578387

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása