HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

No smoking!

2008.02.19. 19:35 rolo tomasi

Morcheeba---Dive Deep

Már senki nem lepődik meg azon,hogy április 28-án a Pecsát is útba ejti a brit trip-hop duó új turnéja állomásaként, hiszen tavaly a siófoki strand közönségét is megtisztelték egy koncerttel. A zenekar 6. sorlemeze február 8-án került a boltokba, és valakit talán még érdekelhet is a dolog.

A 90-es évek trip-hop robbanásának nagyvadjaiként két zseniális album után (Who Can You Trust?, The Big Calm) a Godfrey testvérek által irányított Morcheeba immár 10 éve alibizik.


Na jó,a 2002-es Charango ismét izgalmi állapotot idézett elő, de a kitűnő album csak pettingnek bizonyult, hisz a varázslatos hangú Skye kilépett a kötelékből és a folytatásban az érdektelen The Antidote (2005) hűtötte le a 3 évvel korábban feltüzelt kedélyeket. A groove-os downtempo-t kotyvasztó Godfrey fiúk új lemezükhöz divatos módon (Massive Attack, Zero 7) külsős énekeseket igazoltak és február elején megjelent az igazán zsánerbe vágó című Dive Deep. A tagfelvétel híjján vokalista cserékkel színezett hangzás izgalmasnak igérkezik, és az első single, a melankolikusan slágeres Enjoy the Ride, Judy Tzuke folk énekesnővel (újabb pót-Skye) pöpec nyitódalnak bizonyul.

Aztán folytatódik a  mélytengeri merülés, de a zen hangulatú Riverbed-nél már érezhető, hogy itt nem lesz alfa állapotba húzó dallamfolyam.A fő koncepció az eklektikus hangzás, és az énekesek rotációjának velejárója a különböző stílusú dalok kevergetése. A norvég Tom Dyphdal közreműködése után következik egy csavargatós-tekergetős átlag instrument, aztán egy szögletes country dalocska, a Run Honey Run.

A Gained to the world az album egyik legjobb darabja, köszönhetően a myspace-ről kipecált francia kiscsajnak, Mandának, aki még két további dalban eregeti bájos hangját (Au Dela, Flowers). A kötelező hip-hop összetevőt Cool Calm Pete szolgáltatja a finoman lötykölödő One Love Carma-ban, és még visszatér Thomas Dyphdal is két középszerű morcheebás altató erejéig (Sleep on it, Washed Away).

A végefelé finoman leeresztő albumot kellően felrázza a ciripelő záróakkord (The Ledge Beyond The Edge) mely az egész anyag csúcspontjának is tekinthető..

A Dive Deep többszöri befogadása után is bőven maradhat hiányérzetünk. Sok helyütt bosszantóan ismerős panelekbe botlunk, ám a liftzenénél némileg komolyabb, biztosra hajtó és éppen ezért igen kiszámítható produkciót hallunk. A debütálás óta eltelt 12 év persze nem múlhatott el nyomtalanul.
Az évek során kommercializálódott Morcheeba környezetében a felkavaró kenderszag helyett inkább már szantál illatú füstölő érződik, ami kellemes ugyan, de rövid idő alatt nyomtalanul felszívódik.

Enjoy the ride


Kapcsolódó linkek:

A zenekar hivatalos honlapja

A zenekar a Myspace.com-on

7 komment

Címkék: zene kritika lemez korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr964578339

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2008.02.19. 20:55:47

Ez most egy csúnya OFF, bocsánat Rolo! Toszi, kösz a tippet, a (talán) decemberi Oasis dvd-ajánló hatására karácsonyra berendeltem a rokonoktól a koncert dvd-t, mostanra pedig eljutottam oda, hogy belőttem az 5.1-es cuccot (Amerikából rendeltem egy kis szaros átalakítót, egész Európában nem kapható, röhej). Szóval, nem irigylem a szomszédokat, most fejeztem be, nem mertem 6-os hangerőnél magasabban hallgatni, de a végén még a csajom is csúnyán nézett. Szóval köszi a tippet, Toszi, bocs az offért még egyszer! L. ON

rolo tomasi 2008.02.20. 12:56:33

Jól van akkó Off! Érdekességek az osztrák-magyar határon!! http://www.novarock.at/

lobo 2008.02.20. 13:46:02

A NOFX nálam egy másodpercig NOX volt, levert a víz...

toszi · http://oriasi.freeblog.hu 2008.02.20. 14:06:30

Idén nincs mese, egy napot beillesztünk mi is...pogi?

Ismeretlen_53952 2008.02.20. 14:13:37

A Morcheeba-val kapcsolatban: nekem is az jutott eszembe, hogy amellett, hogy klassz anyag, azért valahogy a Skye-ra írt motívumokon nem tudnak vagy nem is akarnak túllépni. Azé teccik.

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.02.20. 17:19:50

A Morcheeba még mindíg kellemes, de ki a franc az a Jonathan Davis a NovaRock plakáton? Oszlik a kukorica?

Pogi 2008.02.20. 17:52:50

Megszervezzük Szívem... nem hagyjuk ki!
süti beállítások módosítása