HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Man called E

2008.01.29. 17:12 rolo tomasi

Eels - Meet the Eels (anyag az Óriási-Rádióban)

Két hete jelent meg Eels-ék best of hanglemeze.

Juhéé! Nézzük csak , miről is van szó!

Mark Oliver Everett idén áprilisban lesz 45 éves és ez a virginiai jóember -aki a 90-es évek elején' E 'művésznéven indult- az alapítója és szellemi vezére a földkerekség legjobb keserédes alter-pop/rock formációjának, az Eels-nek. Az elmúlt 12 évben 6 stúdióalbumot rakott össze a gárda, ebből kettő az "örökérvényű", kettő a "kurva jó" és kettő a "rendben van" kategóriába sorolható. Nem rossz szórás.

A melankolikus, ám csontig hatoló irónia mesterei az 1996-os "Beautiful Freak" lemezükkel egyből belőtték magukat Beck és a Cake zenei világába, az első slágerként szanaszét játszott „Novocain for the Soul” című szerzeményük később olyan emblematikus dallá vált, mint mondjuk a korszakos „Loser!”

A szimpatikusan laza Eels egyből maga mellé állította a rajongókat és máig az egyik legstabilabb táborral bíró zenekar. Everett fiatalon elvesztette apját és a sikeres debütálást követő évben elhunyt nővére és édesanyja is. Az nem vitás, ha egy művészt karikás ostorral oszt a jóisten az így vagy úgy, mély nyomokat hagyhat az illető életművében. Az összeomlást kizenélő Everett és zenekara 1998-ban jelentette meg az Electro Shock-Blues című lemezét mely sötétebb hangulatával és kíméletlen őszinte dalaival a korrekt kezdés után egyenesen zseniálisra sikeredett. A csodaszép 3 Speed, a csapongóan introspektív „Last Stop” és a megtörten bendzsózgató „Climbing to The Moon” után már nem volt kétséges itt Vonnegut éjfekete humorát megidéző, a mainstreamről leváló kultikus zenekarról lehet szó.

Last stop this Town

Érdekes módon ez után házasságokat, szerelmeket, méhecskéket és mezei virágillatot fújt a játszi szellő az Eels életébe és a 2000-es „Daisies of the Galaxy” viháncolósabbra vett stílusa meghökkentette a rajongókat is. Csilingelő vidámságú popdalok jelentek meg kislemezen („Flyswatter,I like birds”) na és a „Mr E's Beautiful Blues” ami azóta is hatásos medicina a depresszió kezelésénél. Ja és a világ legszebb káromkodós dala, az „Its a Motherfucker”.

Everett egyedülálló dalszerzői kvalitásának ékes bizonyítéka a 2001-es Souljacker album, ahol úgy karcol az Eels ahogy addig soha. Riffelgetős,blues-os ,zajos lemez ez ,amin csak úgy csörömpölnek az effektek és olyan bombasztikus szerzemények sorjáznak mint „Souljacker 1”.vagy a színpadias „Thats Not Really Funny”. A kritika és a szurkolók nagy megelégedésére a zenekar visszatalált az első albumon meghatározott önmagához, az izzadságmentes és leleményes dalírás tagadhatatlan védjeggyé vált.

Souljacker pt.1

A 2003 ban kiadott „Shooteananny!”-t már Everett önállóan készítette, de fenntartotta a zenekari meghatározást. A lemez az egyre gyakoribb iskolai pisztoly párbajokat feszegető címével és savanykásan humorizáló stílusával rengeteg új követőt szerzett. Zenéje itt hasonlít leginkább Beck-éhez, ám a „Love of the Loveless”, a „Saturday Morning” és a „Dirty Girl” című slágereket tartalmazó anyag így is a legkomplexebb munkája és továbbra is hozza az évek során felszedett stílusjegyeket és magas minőséget.

Aztán jött a legutóbbi sorlemez, a 2005-ös „Blinking Lights and Other Revelations” ahol Everett előrántotta teljes fegyverarzenálját és tüzelt. Őszinteségi rohamában olyan stílus kavalkádot kavart, hogy az egy menet alatt szinte befogadhatatlan. A másfél órás anyag 33 track-et tartalmaz és olyan szabadelvű a felhozatal hogy belefér minden a mély country balladától (Railroad Man) egészen a trombitázgatós-orgonázós habkönnyű Shrek betétdalig(Losing Streak) Ez a legszemélyesebb zenei körutazás E belső világában, koncepció nélkül, fenomenális rendszertelenséggel egymásra halmozott dalok ,"nesze egyétek! " stílusban.

Susan's House

Én csak azt mondhatom, hogy a Meet the Eels válogatás kötelező tananyag. 23 dalt válogattak be a fent említett lemezekről és egy frenetikus Missy Elliot feldolgozást, a "Get your freak on!"-t és még egy 12 klipet tartalmazó DVD is tartozik a kiadványhoz. Azon se csodálkoztam volna ha a 10 év munkásságát összefoglaló retrospektív album mondjuk triplára sikerül, a gazdag termésből így tényleg csak a nagyját fényezték újra, de azt azért elmondhatjuk hogy, mostanság jó hűséges rajongónak lenni, hisz ezentúl még kidobtak egy „Useless Trinkets” című dupla gyűjteményt mely ritkaságokat és remixeket foglal magába, amihez a 2006-os Loollapalooza-n rögzített koncert DVD-t is hozzáragasztották.

Trouble with Dreams

A fergeteges koncertjeiről elhíresült előadó márciusban Bécsbe látogat és élelmes osztrák barátaink már fel is vásárolták az összes jegyet. Hála istennek az Eels se jön hazánkba, még a végén nem maradna pénzünk Vaya Con Dios meg Chris Rea koncertre!

Na de a színes magyar koncertéletről majd máskor!

Kapcsolódó linkek

Hivatalos honap

A zenekar a Myspace.com-on

6 komment

Címkék: zene kritika korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr744578324

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toszi · http://oriasi.freeblog.hu 2008.01.30. 13:58:51

Nagyszerű válogatás...

söcsö · musicismyradar.blog.hu 2008.01.30. 19:23:33

Jó cikk, Eels alap. Különben vicces, mert az ötlet már nálam is rég megszületett, és ugyanígy lemezről lemezre tervezem a végigmenetelt, úgyhogy hamarosan nekilátok. :)

söcsö · musicismyradar.blog.hu 2008.01.30. 19:23:56

Jó cikk, Eels alap. Különben vicces, mert az ötlet már nálam is rég megszületett, és ugyanígy lemezről lemezre tervezem a végigmenetelt, úgyhogy hamarosan nekilátok. :)

söcsö · musicismyradar.blog.hu 2008.01.30. 20:16:29

Bocs, nem tudom miért ment el kétszer. :)

Hugi 2008.01.30. 20:35:34

Egyetertek az elottem szolokkal, oriasi az EELS. Bevallom oszinten nem is hallottam roluk, persze a Susans' House nekem is "ismerosnek" tunt. Gondolom csillioszor jatszotta a Virgin Radio (reggelente azt hallgatom). I'll buy the CD definitely.

rolo tomasi 2008.01.30. 20:55:06

A kigyúrt szekus a képen, Big Al(Alan Hunter),koncert kellék.Tornázni meg karatézni szokott a színpadon.
süti beállítások módosítása