HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Instant Dosztojevszkij / Atonement-Vágy és vezeklés

2008.01.09. 21:40 rolo tomasi

Ian McEwan regénye világszerte osztatlan sikert aratott 2005-ös megjelenése óta, ám filmes anyagként nagy vállalkozásnak tűnhetett, hiszen a könyv belső vívódásokkal teletűzdelt, nehezen adaptálható alapanyag. A boncasztalon a világirodalom gyakori témája a bűnös lélek. Joe Wright (Büszkeség és balítélet) brit rendező és alkotótársai végül remegő térdek nélkül láttak neki, hogy mozira vigyék az eredetileg Atonement-Vezeklés címen elhíresült, nagyívű és különösen a szigetországban kapóssá vált alkotást.


A cél egyértelműen a multiplexekben is fogyasztható, ám filmművészeti szinten mozgó anyag gyúrása volt,amihez 30 milliós büdzsé társult.(a film az USA-ban bukta is lett, ami általában jó jel)

 

A történet 1935-ben indul egy angol úri házban, ahol Robbie (James McAvoy),a kertész is egyetemista és származása ellenére orvosként képzeli el jövőjét. Cecilia Tallis (Keira Knightley) a ház kisasszonya leküzdve előítéletét enged a fiú közeledésének, és kezdetét veszi az osztályok közti l'amour. Egészen addig amíg Briony, Cecilia 13 éves írónőnek készülő húga, szárnyaló fantáziájának utat engedve néhány korábbi, félreértett szituációra alapozva súlyos váddal illeti a szimpatikus fiatalembert, aki aztán kvázi Pándy András bűnlajstromával kikerül a képből. A kislány koholt vádjait szülhette éppen gyerekes természete, de titkos érzelmeire is kapunk utalást. Ez az egyik pont ahol a film nehezen birkózik meg a regénnyel, de az elnagyolt bevezetésen kívül zavaró hiba nem róható fel az alkotók számlájára. A történelmi forgószél felkapja hőseinket és pár év múlva már a világháború kellős közepén látjuk viszont a szerelmeseket, Robbie fegyencből aknataposó katonává emelkedett a ranglétrán, míg Cecilia nővérként foltozza a hős brit regrutákat. A kis Briony (Romola Garai) gyermekkori ám végzetes hibáját belátva, önmarcangolva, megváltását keresve próbálja jóvátenni hibáját...
A film történetfűzése lebilincselő a direktor a drámai karakterek motivációinak ábrázolásakor inkább a cselekményt választotta filmnyelvként mintsem a narrált gondolat felhőcskéket és ez nyerő húzásnak bizonyult. Terrence Malick-on kívül más ne is próbálkozzon belső monológok kihangosításával!
Az Atonement szépséges mélységei egyedülálló képeiben rejlik, egészen fantasztikus beállításaiban, melyek festői hatásfokkal áramlanak a vászonról. A háború őrjöngő borzalmait-csonkolt testek hatásvadász bemutatása helyett-olyan tablókon keresztül érezteti az operatőr. A Dunkerque-t pokolbéli vurstliként ábrázoló, rémálomszerű, vágás nélküli jelenet, egyenesen a filmes panteonba kívánkozik.
A díszletek és a háttérszínek érzékeny komponáltsággal illeszkednek a főhősök lelki állapotához, néhol már talán túlságosan is előtérbe tolva a brit berendezők szakmai elhivatottságát :)
Színészvonalon sem nyúltak mellé a producerek, a kémia működik. Keira Knightley nem először bizonyítja, hogy 35 kilósan is lehet súlyos, érzelemdús alakítást nyújtani, James McAvoy (Last King of Scotland dokija) játéka ismét makulátlanul ragyogó, Sean Connery és Ewan McGregor után egy újabb férfi színész portréját lehet felragasztani a skót büszkeség falára. A kulcsszereplő Romola Garai megbízható cserejátékosnak bizonyul, megjelenésével fontos érzelmi töltetet pumpálva az eseményekbe. A végig bravúros ritmikájú mozi végkifejlete aztán kirántja a széket a néző alól és az érzelmektől fűtött, izgalmas történet csavaros losztezárása olyan „extra csokiöntet” amire nem számít az adófizető.


 

Persze a kötelező film vs. könyv vita ez esetben is teret nyerhet a bemutatót követően, de a Vágy és vezeklés esetében szükségtelen a számonkérő hangnem. A film egyértelmű bizonysága a klasszikus értelemben vett romantikus művek létjogosultságának, a jelenkor filmes giccsparkjának példát mutató, hiteles alkotás.

2007-es filmként mégsem szerepel az év végi top 5-ben mert lapzárta után láttam ,de most kibővítem 6-osra a listát. Mégis kit pöcköljek ki, Simpsonékat..? Na, azt már nem!!

Hivatalos honlap  IMDb.com


Bemutató.2008 jan 24.

8 komment

Címkék: kritika mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr514578312

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2008.01.10. 17:07:56

Megvan a ma esti program...tnx

Mari 2008.01.10. 19:16:02

Beugrott végre miben láttam ezt a James McAvoyt! Valami Macbeth feldolgozásban szakács volt, tv film, hallmark... Jó feje van, nem lehet elfelejteni. Jónak ígérkezik, megnézzük!

rolo 2008.01.11. 08:59:30

bírják hollywoodban is,beindult a karrier következő filmje egy csili-vili actionbomba Angelina Jolie-val http://www.imdb.com/title/tt0493464/trailers-me60873718

Ismeretlen_53952 2008.01.11. 10:06:49

Na tegnap akkor meg is néztük. Tetszett. Mondjuk egy ideig nehezményzetem/tük a történet lassan csordogáló erecskéjét, de aztán elfogadtuk, hogy a koncepció része. Az a közel 5 perces, vágás nélküli tengerparti jelenet a behajózásra váró katonákról b@szott jó volt.

Ismeretlen_76970 2008.01.11. 10:26:03

Mondjuk a székkirántás nélkül kiváncsi lettem volna a véleményekre, mert szép és jó addig is, de azért elbambultam néha. Szóval a vég baromi nagyot taszajt a mozin.

Ismeretlen_53952 2008.01.11. 11:23:11

Hát igen, ha nincs ez a svédcsavar a végén, akkor talán rolo kolléga sem lett volna ennyire lelkes...no de nem akarok helyette okoskodni...

rolo tomasi 2008.01.11. 13:48:38

Az a véleményem amit írtam. Mondjuk nem tudom úgy vizsgálni,hogy ez a rész jó,ez nem (tekerjük) vagy" miért nem olyan az egész mint a vége?":) Az egész film(végkifejlettel együtt) nagyon bejött.Nem éreztem lassúnak,engem végig lekötött a szerelmesek tipródása

toszi 2008.01.11. 15:29:24

Azért a húgnak 1-2 szer nem ártott volna egy nagy maflás...:)
süti beállítások módosítása