HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Szélső pálya

2008.01.04. 00:58 rolo tomasi

Többek közt arra is jó az ünnepek környéki kómatikus állapot, hogy előkerülhet egy csomó mostohán kezelt lemez az elmúlt év terméséből és két rúd bájgli és egy ámerikai feelgood vígjáték között szakíthattunk időt rájuk. A rádióbarát sodorvonaltól távolabbra eső példányokat vizsgálgattam meg, olyan előadók munkáit, akik a világháló nélkül valószínűleg a földkerekség Erdős Pétereinek (R.I.P.) kukáiban landoltak volna és megrekedtek volna a presszóturnék szintjén, ami persze még lehet minőség, világhírnév nélkül is.

Okkervil River-The Stage Name

Az austin-i zenekar vagy 10 éve stabil résztvevője a független rockzenei színtérnek és 2005-ös Black Sheep Boy lemezük már hullámokat is keltett szakértő berkekben és mára hálás rajongótáboruk is képződött. Will Robison Sheff a folk-rock műfaj egyik legjobb torka és dalszerzője az O.R. totális hangszeressége pedig az orgonától egészen a vödrön dobolásig terjed.

Stílusuk leginkább az Arcade Fire-éhoz hasonlít, csak a fekete-fehér helyett színesben. Többször meghallgatva a The Stage Name albumot igazán csodálkozom, hogy még nem tartanak ott ahol kanadai rokonaik. A pergős dalok, mint az Our Life is Not a Movie or Maybe és az Unless its kicks feszesen íves, energikus szerzemények, bármely napszakban kellemesen élénkítő hatásúak. A lírai dalaik -Girl in Port, Savannah Smile- egész egyszerűen szépek, a vokál és a hangszer szekció hajszálpontos balanszírozása egyenesen zseniális. A lemez filmes metaforáiban az Okkervil River az élet és a fikció zenei aláfestését lenyűgöző módon tárja elénk. Internetes oldalukról pedig jól letölthettek egy válogatást, amit ők készítettek. Érdemes Őket behatóbban is megismerni!

A zenekar hivatalos honlapja          Okkervil River a Myspace.com-on

Videók a www.youtube.com-ról:

Our Life is Not a Movie or Maybe video

Girl in Port

oooooooooooooooooooooooooooooooooooo

St.Vincent-Marry me

Annie Clark egy virtuóz kishölgy, aki többek közt a Poliphonic Spree és a Surfjan Stevens vállalkozásokba is bedolgozott, mielőtt szólózásra adta kis fejét és igazából a Feist és Bjork közé lőhető be identitása.

A bájos teremtés első albuma tavaly augusztus környékén volt aktuális, olyan sajátos popdalok gyűjteménye, melyek bármelyike hazavágja a trónon székelő dívák borzalmasan erőltetett slágereit. Hangszeres zenészként sem utolsó a csaj, a dobon kívül minden hangszeren kíséri magát.

Mondjuk segget rázni nem lehet a dalaira, de az ötletes fordulatokban bővelkedő, cimbalommal és nyenyerékkel megtámogatott lebegős etüdjeivel első hallgatásra rabul ejtheti szívünket. Itt-ott musicales áthallásaival valahol ott veszi fel a fonalat, ahol pár éve Bjork elhagyta. Billie Holiday rajongóknak kötelező!

Hivatalos honlap           St. Vincent a Myspace.com-on

 

Videó a www.youtube.com-ról:

Jesus saves I spend dalocska

oooooooooooooooooooooooooooooooooooo

Beirut-The Flying Club Cup (Lejátszóban jobbra fent)

Zachary Condon arcpirítóan fiatal és valamit nagyon tud. Amerikai létére mást se csinál, mint balkáni meg kelet-európai népzenéket ötvöz dudorászható popzenéjével, olyan izgalmas módon, mintha Morrisey-t hallanánk utca zenélni. A figura már 12 évesen homestudio-t ácsolt otthon és azóta önti magából a zenei furmányosságokat. Természetesen csodagyerekhez méltón 16 évesen végig stoppolta Európát inspiráció gyűjtés apropójából.

Az indiefolk párját ritkító darabja, a sok helyen mesterműként emlegetett Gulag Orkestar album után tavaly franciás kanyart vett és nyugat-európai sanzonokból táplálkozó katyvaszt kevert saját ízlésének megfelelően. Hegedű, harmonika, orgona és isten tudja még hányféle autentikus, rezes zeneszerszám csap össze legutóbbi lemezén, aki álművészies világzenére számítana az nagyot koppan. Szerethető melódiák gyűjteménye az album, melyekhez bravúros kisfilmek dukálnak. Az etno fenegyerek tavernás hangulatú lemezét érdemes csordogálni hagyni háttérzeneként, a hatás nem marad el. Borozgatós görbülések ajánlott kelléke.

Hivatalos Honlap         Beirut a Myspace.com-on

Videók a www.youtube.com-ról:

Nantes

Postcards from Italy

Elephant Gun

ooooooooooooooooooooooooooooo

Los Campesinos!-Sticking Fingers Into Sockets (EP)

Nagy jövő várhat a wales-i hetekre, akik 2006-ban kezdték a bandázást és eddig ez a 6 számos EP jelent meg tőlük tavaly. A Broken Social Scene holdudvarában mozgó indie pop-rocker bagázs eddigi életműve:) ütős, vicces, punkos dalokból áll köztük 2007 egyik legjobb szerzeménye a You!Me!Dancing! A Ramones stílusában önkényesen névadó (mind a heten Campesinos!-ra keresztelkedtek) kompánia eddig főleg koncerteken bizonyított, kiadójuk dédelgetett titkos fegyverévé váltak, 2008-as lemezük nagy durranás lehet.

 A zenekar hivatos honlapja          A zenekar a Myspace.com-on

 

Videók a www.youtube.com-ról:

You!Me!Dancing! (nagyon jó!)

We Throw Parties,You Throw Knives

7 komment

Címkék: zene korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr944578307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2008.01.04. 09:50:52

Ez a Beirut nagyon kafa...égetem is

söcsö · popcorner.blog.hu 2008.01.04. 09:57:51

A Los Campesinos! valóban nagyszerű, bírom őket én is.

wurlitzervilmos · hombre.blog.hu 2008.01.04. 10:52:03

Los Campesinos! koncertet Budapesten!

pi 2008.01.04. 11:03:17

és végre óriási rádió!!

rolo 2008.01.04. 16:28:29

egyetértek vilmos!

csíbor 2008.01.10. 14:40:46

A St. Vincent csajszi nagyon jó főleg élőben. Nincs esetleg koncert albuma?

rolo tomasi 2008.01.10. 17:31:40

sztem nincs,esetleg bootleg kazetta minőségben
süti beállítások módosítása