HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Tour de Italia (Pearl Jam: Immagine in Cornice - DVD)

2007.11.21. 20:21 rolo tomasi

Bár kézenfekvőnek bizonyult volna, de soha nem variáltam harisnyanadrágot shortal, pláne bakanccsal. De a Pearl Jam a kezdetektől, a Ten óta meghatározó zenekara az életemnek. Anno még a friss, ropogós első munkahelyről is blicceltem, egy hétköznap délelőtt sugárzott Unplugged miatt.

Az azt követő Vs-t talán soha nem fogják tudni túlteljesíteni, de az egész eddigi életművet tekintve, ... hát nem nagyon tudnak hibázni. Élőben végképp. Én tudom, nekem háromszor is megvoltak. Viszont ha pisztolyt tartanának a fejemhez, se tudnám megmondani, hogy a legújabb "Immagine in Cornice", hányadik koncertanyaguk a sorban. Csak a DVD-ket tekintve még hagyján (úgy egyébként ötödik), de CD-kel együtt már ágazatszerű a dolog. Bár pl. egy turné összes állomását kiadni, lehet a nagyvonalúság, a rajongók iránti lojalitás jele is.

Azonban alig pár hónappal egy kimerítően hosszú Live Box Set (Live at the Gorge) után újra megjelenni a piacon?

Én pénzt az utóbbira a képes változatra áldoztam és nem árulok zsákbamacskát: megérte. Az Immagine-t a tavaly őszi, olaszországi turné öt állomásán rögzítették (Verona Bologna, Milano, Torino Pistoia). A rendező pedig - a Rolling Stone magazin sztárfotósának - Anne Leibovitznak a tanítványa: Danny Clinch (az ő keze nyomát viseli, a tavalyi Foo Fighters: Skin & Bones DVD is).

A főszereplőknek azonban direktori instrukciók nélkül is kisujjukban a szakma. Eddie Vedder bombaformában énekel és jó szokásához híven a közönség anyanyelvén - papírról - kommunikál. Jeff Ament és Matt Stone a rájuk jellemző, emblematikus, bólogató mozdulatokkal kísérnek, Cameron pörget, Mike McCready pedig csukott szemmel, szoborrá merevedve hozza a lemezváltozattól elrugaszkodó szólókat. És végül a billentyűknél - ezúttal nem kisegítőként, hanem a borítón is egyenrangú tagként feltüntetve - Boom Gaspar. Szóval mondom csúcsforma, szimpatikus gesztusok, spontaneitás. A statisztákra sem lehet panasz. Jöhet eső, fújhat szél az olasz közönség minden helyszínen torkaszakadtából asszisztál az előadáshoz. A tavalyi lemez három számával kezdenek és mint évek óta szinte mindig a "Rockin' In the Free World"-el zárnak.

Pearl Jam: Immagine in Cornice (trailer)

Közte pedig egy kvázi best of. State of Love & Trust, Even Flow, Better Man…De! Hogy miért is több ez, mint egy szimpla koncertvideó?

Mert az imént felsoroltak mindössze a játékidő kb. hatvan százalékát teszik ki. A maradék negyven pedig egy jól szerkesztett turnéfilm, városnézéssel, hangolással, autogramosztással, és olyan egyéb ínyencségekkel, mint pl. az Alive keresztapásított verzióban, vagy a Porch utcazenészek előadásában. De megtudjuk hogy a finneknek, és az izraelieknek is Olaszországig kell utazni egy Pearl Jam buliért. A gitáros meggyónja kamaszkori Scorpions rajongását. Gaspar templomban orgonál a basszusgitáros pedig gördeszka mutatványaival reszkírozza az esti bulit. De ha ügyesen zoommolunk, még Eddie kedvenc bormárkájára is fény derül. És mint egy backstage-béli snittből is kiderül, náluk a ráadás sem rutinból odakent túlóra, hanem az adott buli hőfokának megfelelő örömzene (fél évvel a világkörüli turné kezdete után!). Na kérem, ezek a Super 8-as kamerával rögzített szemcsés életképek adják a tűéles - kékben és a sárga árnyalataiban tobzódó - HD koncertfelvételek bukéját, és újabb dobozolt bizonyítékát, hogy a Pearl Jam koncertzenekarként is hivatkozási pont.

Pearl Jam: Immagine in Cornice (Alive)

3 komment

Címkék: kritika dvd zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr364578288

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2007.11.23. 13:00:25

Zsenya! rövid időn belül másodszor jut eszembe, hogy milyen jó lenne egy összeállítás a zenészek öltözködéséről (volt nemrég a BS poszthoz egy hozzászólás a gyönyörű mellényről, most meg a harisnyanadrág-sort-bakancs kombó). Úgy látom, te vagy az ilyen jellegű dolgok "felelőse" (mármint a filozófiai háttér boncolgatása), úgyhogy, ha gondolod, hajrá! L.

zsenya 2007.11.23. 16:40:23

Remek ötlet, ráállunk a témára.8)

Ismeretlen_72212 2008.05.07. 14:43:20

minden blog életében eljön a pillanat, amikor mérlegelni kell a hozzászólási lehetőség kéretlen reklámot szűrő eszközzel történő ellátását:D
süti beállítások módosítása