HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

2 cowboy és 3 temetés

2007.11.16. 00:10 rolo tomasi

DVD

Melquiades Estrada három temetése

r: Tommy Lee Jones sz: Tommy Lee Jones, Barry Pepper, January Jones, Dwight Yoakam...

A 2005-ös évben vagy 10 szobrocskát begyűjtő film csak 2007-ben landolt a hazai mozikban és most már DVD-én is kipecálható. A melankolikus modern western Texas és Mexikó határvidékén játszódik, a helyi illetőségű Tommy Lee Jones tehát hazai pályán debütált rendezőként.

Egy határmenti poros kisvárosban holtan találják a címszereplőt, egy illegális mexikói vendégmunkást. Egy halott bevándorló nem nagy szám. Egy embernek mégis. (Itt jöhetne "the Voice" ajánlóhangján:-One man! One friendship! One revenge!) Itt persze szó sincs ilyesmiről :) A szűkszavú ranchvezető Pete Perkins (T.L.J) és Estrada barátságát jól adagolt flashbackeléssel bontja ki a rendező, miközben a kétbalkezes gyilkos kilétére is fény derül. Pete exhumáltatja barátját a forrófejű, újonc határőrrel (Barry Pepper), majd a túszul ejtett gyilkossal kezdetét veszi utazásuk Jimenez városkába az elhunyt mexikói szülőfalujába. Az út célja Estrada újratemetése immáron a hőn áhított nyughelyén.

A humanista westernfilm megírását Guillermo Ariaga vállalta magára (Korcs szerelmek, 21 gramm) akinek formanyelvezete, történetfűzése egyértelműen felismerhető, a karakterek felépítése és ábrázolása pedig egyenesen zseniális. A főszereplő erőteljes emberségessége a gyilkos finom átalakulása a helyi seriff esetlen, furcsa személyisége árnyalt eszközökkel kerül kibontásra a lassan csordogáló cselekményben. A film nem pusztán egy unalmas, hosszú lovaglás története. Az utazás inkább csak metafora, belső és mély folyamatokra utal. Az idős túszejtő igazi célja a gyilkos átformálása, szembesítés bűne súlyosságával. Az igazi csúcspontok kettejük párbeszédeiben rejlenek, két világnézet és jellem izgalmas összecsapásaként ábrázolva. Nyoma sincs habzószájú önbíráskodásnak a puszta bosszú helyett kényszerű vezeklés a büntetés. Tommy Lee Jones remekül hozza a megfontolt, ám végsőkig elszánt öreg cowboy-t, Barry Pepper pedig bravúrosan mozog a tenyérbemászó ifjú tahó szerepében. Jó lenne gyakrabban látni őt a moziban.

Az út állomásai nem pusztán a road-movie kellékei, rejtett jelentőséggel bírnak. A biblikus ihletésű utazás bemutatása itt-ott finoman humorral átszőtt a komoly és derűsebb részek adagolása mesterien kimért. Könnyen röhejbe fordulhatott volna a folyamatosan bomló halott útitárssal foglakozó néhány jelenet, de kínos poénkodás helyett keserű szellemességet sugároznak a kis epizódok. Ahogy hőseink közelednek a céljukhoz, úgy nő köztük a feszültség. A határőr lelki és fizikai megpróbáltatásainak ábrázolása és Perkins acélos megingathatatlan nyugalmának ellentéte mozgatja a film belső áramvonalait a meglepő lezárásig.

Több blogger vontatott moziként jellemezte az alkotást és aki szekérborogatós bosszú-western-t vár az csalódni is fog. A filmben nincsenek ugyan véres pisztolypárbajok vagy fejenállva lovaglások, mégcsak szúrós nézések is ritkán, de a történések bemutatása így sem unalmas, fölösleges jelenetekkel nem húzzák a játékidőt. Az ólmok helyett sisteregnek a dialógusok és a szereplők hallgatásaiban is több a mondandó mint némely szkriptíró teljes életművében. A történet női szálai közelebb hozzák a filmet a jelenkor szelleméhez, fontos kiegészítései a főszálban folyó cselekménynek, ezen a téren is (ahol sok versenytárs általában bukik) makulátlanul teljesít a film. Összességében elmondhatjuk, hogy Tommy Lee Jones első rendezése csípőből briliánsra sikeredett (bár az alakítását díjazták inkább), színészvezetése és látásmódja a legnagyobbakat idézi. Simán odafér Eastwood "Nincs bocsánat-ja" mellé a polcra. A régivágású westernkor és a modern világ határán balanszírozó mozi emlékezetes, morális lecke, hatásvadászatot mellőző erkölcsi példabeszéd.T.L.J. hamarosan a Coen fivérek texasi öldöklésében is részt vesz, hasonló terepen valószínűleg ismét telitalálat lesz.

A film ajánlója: ITT

megjelenés: 2007 nov 13.

A film hivatalos honlapja

IMDB.com info

Szólj hozzá!

Címkék: kritika film dvd kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr844578284

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása