HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Vissza a természetbe

2007.11.14. 11:25 rolo tomasi

Eddie Vedder-Into the wild

D.Gahan és S.Tankian után zsinórban harmadjára is egy zenekaros frontember közelmúltban megjelent szólólemeze kerül terítékre.

Az úriember az arisztokratikusan csengő Edward Louis Seversen III. néven látta meg a napvilágot 1964-ben, ám a 90-es években már Eddie Vedder fedőnéven ténykedett a Pearl Jam-ben a seattle-i rockforradalom élcsapatában. A zenekar első 3 lemeze utánozhatatlan, megunhatatlan és egyedülálló hagyatéka a grunge zenének. A Ten a Vs és a Vitalogy albumoknak köszönhetően világméretűvé duzzadt Pearl Jam őrület a 90es évek második felében ugyan vesztett vehemenciájából,ám ellentétben a többi harcostárssal Vedder-ék a felszínen maradtak . Az immár 8 stúdió és számtalan koncertlemezt alkotó Pearl Jam őszinte szenvedélyességének köszönheti, hogy a mai napig milliós táborral rendelkezik világszerte. A zenélést iparágként művelő klipgyáros ,műmájer, rakenroll csapatokkal szemben megmaradtak a saját hangjukat hallató, szuggesztív rockzenekarnak. Eddie Vedder énekesként pedig archéja ennek az életműnek. Képességei, zenei és emberi teljesítménye alapján simán befér bármilyen rocktörténelmi pantheonba és a fickó csupán 43 éves. Ha valaki már volt Pearl Jam koncerten, tudja miről beszélek.

Chris McCandless valamikor a 90-es évek elején lediplomázott, majd szülei és környezete legnagyobb döbbenetére Alaszkába zarándokolt, hogy távol a civilizációtól a vadonban éljen. Az eminens diák, visszautasítva a tehetős szülők és az iskolai eredmények nyújtotta atombiztos jövőt a remeteséget választotta. A történetéből született regény az Into the Wild megfilmesítését Sean Penn vállalta magára, mint azt már korábban ecseteltem valamikor. Penn a film zenei aláfestésére Eddie Vedder barátunkat kérte fel, (és milyen jól tette) így született meg az énekes első szólólemeze.

Az Into the Wild album igazából nem is filmzene, hanem a filmben elhangzó dalok gyűjteménye, amiket egy feldolgozás kivételével Vedder szerzett. Bár a lemez a film ismerete nélkül is teljes élményt nyújt, azért hangulatában szervesen kapcsolódik a modernkori Robinson történetéhez. A 33 perces album 11 dalt tartalmaz, minimális zenekari kísérettel. Némelyik szerzemény csak 1-2 perces, de a minőség itt nem arányos az idővel. A lassú, balladisztikus folkzene olyan finoman árnyalt és mélységes, hogy elsőre nekem a Woven Hand dalait juttatta eszembe. Elbeszélő stílus és tábortűzbe révedő hangulatok formálják az albumot egységessé, néhol kicsit westernesen nosztalgikus (bendzsó kíséret), néhol energikusabban gitározós részekkel tarkítva. Refrén csak ritkán fordul elő a dalokban, de nem is hiányzik igazán. Vedder mély, katartikusan erőteljes énekhangja elviszi a hátán az egészet, egyszerűen nem lehet betelni vele. Ezért nem is zavaró az album rövidsége, érdemes kapásból 3-szor bevenni. Egy üveg bor elpattintásával a hatás növelhető.

A dalok külön nem is elemezhetőek, kisebb-nagyobb kilengéssel az egész lemez egy 30 perces dalként értelmezhető. A Hard Sun-hoz az alkotók klipet is rendeltek, ez az egyetlen feldolgozás a lemezen, amiben Corin Tuckerrel duettezik Eddie. Lényegében az Into the Wild nem áll távol a Pearl Jam világától a zenekar akusztikusabb darabjai köszönnek vissza roadmovie-s átértelmezésben. Emlékezetes filmként emlegetik az első kritikák az Into the Wild-ot, Eddie Vedder dalai kapcsán pedig nem általlanak zenei Oscar díjról beszélni. Abban biztos vagyok, hogy belőle nem csinál Hollywood díjakért rohangászó Sting-et vagy rosszabb esetben Elton John-t. Ilyen szólólemezek azonban még jöhetnek, egészen a következő Pearl Jam albumig. Erősen ajánlott anyag!

Az anyag az Óriási Rádióban

Setting Forth – 1:37
No Ceiling – 1:34
Far Behind – 2:15
Rise – 2:36
Long Nights – 2:31
Tuolumne – 1:00
Hard Sun (Indio) – 5:22
Society (Jerry Hannan) – 3:56
The Wolf – 1:32
End of the Road – 3:19
Guaranteed – 7:22

Into the Wild ajánló

A Pearl Jam Myspace oldala

 

2 komment

Címkék: zene kritika korong rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr944578281

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2007.11.14. 11:37:27

jó írás, nagyszerű zene...a filmről, amit ugyan még nem láttam meg az jutott eszembe, hogy ezt is csak egy ilyen nagy országban, mint az Államok lehet megcsinálni...Látom magam előtt, ahogy egy mohácsi lázadó elindul a Mátrába...:)

pi 2007.11.20. 09:41:52

hun a rádió?
süti beállítások módosítása