HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Cubo magico

2007.09.27. 22:32 zsenya

Ki okozhatta a legtöbb ínhüvelygyulladást a világban? Michelle Wild nemzetközi elismertségét illetően nincsenek kétségeim, de a fókusz-videó eladási adatai valószínűleg eltörpülnek egy, a Kulturális Minisztérium által is kitüntetett (1979) színes kocka mellett. Így a képzeletbeli, begipszelt arany alkarszobor Rubik Ernőt illeti. Pláne hogy a Bűvös-kockából 1980-ban, csak Magyarországon több mint egymillió talált gazdára!!

Mr. Rubik eredetileg térbeli mozgások szemléltetésére alkotta, de akkor még ő sem sejtette: közel a világhír. 
Elképzelni is teher, hogy hányan csempészhették műbőr aktatáskában az irodába, vagy uzsonna mellett az iskolába ezt a háromdimenziós játékszert.

A cél nem családi veszekedés, leckeírás semmibe vétele, netán a vacsora odaégetése, hanem az összekevert kockából forgatással elérni, hogy minden oldalon azonos színű lapocskák legyenek! A hat oldal kirakására több módszer is létezik. Emlékeimben guberálva, félrecsúszott nyakkendőjű férfiembereket látok, akik a fair play szabályait betartva próbálkoznak a lehetetlennel. A fiatalabb generáció pedig percek alatt abszolválja a megoldást, ha másképp nem átmatricázással, esetleg szétszedéssel. Ami ugye nem fair... Pláne hogy az utóbbi tortúrának kitett kocka, elveszti az újakra oly jellemző nyikorgó/ropogó hangot. Ha pedig egyszer kotyogni kezdett tönkre is ment, újabb pénzkidobásra kényszerítve a családfenntartót. Persze egy négytagú család minimum kettővel dolgozott. Jómagam egy oldalra voltam hitelesítve. Ez plasztikusabban, gitárra lefordítva, a "Boci-boci tarka" intrójával egyenértékű.
A fogy. árra nem nagyon emlékszem. A városi-legendára viszont igen, mely szerint Ernőnk nem egy világcéget bízott meg a gyártással/forgalmazással, amiért jelentős pénzmagtól esett el. De vonatkoztassunk el a családtól, és vegyük át, mivel is gazdagította a nemzetközi folklórt.

Hát elsősorban versenyekkel: A nagytízpercben tartott háziversenyektől, az alkoholgőzös céges bulikon keresztül vezetett az út a világbajnokságig. Az első vébét Münchenben rendezték, hogy aztán egy évre rá hazánk adjon otthont a nemes vetélkedésnek. Senkit nem fárasztanék a száraz tényekkel, arra ott a wikipedia. Legyen elég annyi, hogy a hat oldal abszolválásához nagymenőknek kb. annyi idő kell amennyi alatt Ben Johnson lezavarta a szöuli olimpia százas döntőjét.
Sőt. A Hollywoodi álomgyár kellékesei is előszeretettel alkalmazták. Asszem nem lövök nagy bakot, de szerintem, az ET-mentő Eliot szobájában is figyelt egy. Talán a BMX, és a C-3PO bábu között.
De a Saturday Night Live sem hagyta ki azt a ziccert, hogy vicces reklám formájában hajtson fejet.
A filmbizniszből pedig nem csak kerekseggű Jennifer Lopezek robbantak be a popzenei slágerlistákra. Vajon emlékszik még valaki a Dzsingiszkán teljes munkásságát zárójelbe helyező megaslágerre? Mr. Rubik!!!  Az előadó pedig nem más volt, mint a legendás Barron Knights.  
 
És bizony pihent agyú fejlesztők sem tudtak a 3x3x3-as kockának ellenállni. Nekik köszönhetünk olyan agymenéseket, mint: a 2x2x2-es zsebkocka, a 4x4x4-es rubik bosszúja, vagy az 5x5x5-ös a "professzor kockája". Az egyéb mutációkat pedig már csak félve írom le: Rubik-kígyó, Bűvös dominó, Bábeltorony, és a dodaéder alakú (?) megaminx!!! Ez utóbbi nálam elnyerte a másnaposság szobra címet.
A popkultúrára mért csapás legékesebb bizonyítéka azonban mégiscsak az, hogy a New York-i Museum of The Modern Art is biztosít számára placcot.
Summa summarum, háromszázmilliós eladás még a ki***ott Eagles-től is sok. Tessék csűrni-csavarni!!!

Akár itt a játék on-line változatával.

MTI gyorshír: Október első hétvégéjén, Rubik kocka világbajnokság Budapesten.

13 komment

Címkék: retro zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr80179122

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lobo 2007.09.28. 09:54:30

KÉSZÉ KÉSZÉ KEFIKE
erre emlékszem gyerekkoromból. a szüleimnek volt ugyanis egy kis, kézzel írt füzetük a Kocka kirakásának leírásával. Voltak benne rajzok, bizonyos színű kockák bizonyos elrendezésével, plusz egy másik a kívánt elrendezéssel, a kirakásához pedig a fenti mondókához hasonló kódok voltak (érthető ez így???). Apám próbálkozott sokáig, a családi legenda szerint kirakta, csak sajnos senki sem látta, mert ránkfogta, hogy eltekergettük :)
Csak annyit tudok, hogy az "É" az észak.
L.

rolo 2007.09.28. 10:26:43

A büdös életben nem bírtam kirakni.Mondjuk egy térképet nem tudok összehajtani:)

http://oriasi.freeblog.hu 2007.09.28. 10:43:17

A "60-as forgatásra" emlékszik valaki?

Igaz átb@szás: a már korábban jól kirakott kockát 60-szor forgatjuk ugyanabba az irányba.Titokban.Majd a publikum előtt elvégezzük ezt a 60 mozdulatot visszafelé is.

A kocka ki van rakva :)

Pogi 2007.09.28. 14:13:34

Nekünk a gyenge próbálkozásunk egyike az átmatricázás volt... az első pár alkalommal még hihető alakítás is volt, hogy sikerűlt, aztán később már nem ragadtak a színek és kiderűlt a turpisság.

Zsenya 2007.09.28. 17:28:47

Ez a dobogós kép inkább olyan, mintha lepkesúlyú birkózók konfekciónadrágot reklámoznának...

Mari 2007.09.28. 22:31:02

Örültem, hogy a Babilont kirakom, nem a Bűvös kockát...Nekem nem is volt.Ismertem a korlátaimat:) Na jó, a tesómnak volt,azt megtekergettem párszor, de ő is csak szétszedte meg összerakosgatta.

Apád 2007.09.29. 20:13:37

Zsenya! A tesód is frankón átragsztotta!

Mari 2007.10.01. 10:38:09

Nem Babilon, Bábel.Bocs.

Zsenya 2007.10.01. 20:47:49

Nem voltam teljesen érthető, Íme a Megaminx:
hu.wikipedia.org/wiki/Megaminx

2010.07.29. 20:03:46

FI NE KI SZÉ KE NI FI
fent oldalt két középső, szemben alsó középső forgás-csere...

FI KE FE NI FI KI FE NE
szemben bal felső, bal alsó, jobb alsó forgás-csere...

KÉ SZÉ KÉ SZÉ KE FI KE KE FE SZE KE FE SZÉ FI SZE
fent alsó középső és jobb középső egyhelyben elforognak

KIlenc LApból KEttő a SArokban LEgyen SZImmetrikusan a FElső SZEktorban, LInk SZIneik KIcseréléséhez a LIstát KEll FIgyelni
(KI LA KE SA LE SZI FE SZE LI SZI KI LI KE FI)
fent jobb felső és jobb alsó forog egyhelyben

Rövid magyarázat:
===========
Első betű:
N = nyugat = bal
K = kelet = jobb
F = felső
A = alsó
SZ = szemben (felénk néző)

Második betű:
E, A = előre (óramutatóval egyező)
I = vissza (óramutatóval ellentétes)
É = kétszer forgatni

Nem tudom, hogy érthető-e... de ha megérted, hogy melyik mondókát hogyan kell csinálni, látni fogod az eredményt (úgy már érthetőbb lesz)!

Vagy csináljak róla videót? :-)

2010.07.29. 20:05:30

Upsz, valamit elírtam... az első betűnél nem A hanem L a lenti!

A = alsó (rosszul írtam)
L = lenti (ez a jó)

revkomarom 2014.07.14. 12:30:17

készé készé kefike kefe sze kefe széfi sze

már nem tudom mit csinált de a végjátékban szoktam volt használni! :-)))

...most látom hogy Kovács úr fentebb már megmagyarázta! :-) (három sarok forog)
süti beállítások módosítása