HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Time Master

2007.09.12. 11:33 rolo tomasi

Az idő urai
(1982)

Valamikor 1983-ban becsöngetett hozzánk a kistanítóm (szép csajszi volt), kézen fogott és elvitt a moziba ahol megnéztük az Idő Urai című francia-magyar koprodukciós rajzfilmet. Az emlék a mai napig élesen él bennem, felteszem mint sok kortársamban akiknek volt szerencséjük 9 évesen a mozihoz.

A Laloux-Hernádi-Moebius féle szürreális mese a magyar rajzfilmgyártás égköve a Pannónia filmstúdió animátorainak vasfüggönyön túlra szárnyalt  és kultuszfilmmé nemesedett sci-fi kalandja. A német, svájci, francia és angol pénzből készült film vezető animátorai a korszak legjobb magyar szakemberei voltak.


Az alkotók a sztori megvalósításával a bámulatos hátterekkel a progresszív elektronikus filmzenével, egy álomszerű, tudatalattinkban kotorászó remekművet hoztak létre. Az idő urai magyar forgalmazása egyébként minden írott és íratlan normát félredobva korhatár nélküli kategóriában folyt, így az akkor éppen a betűvetés alapjait elsajátító 6 évesek is beülhettek szüleikkel a moziba egy borzongatóan pszichedelikus utazásra. Egy kis LSD az uzsitáskába. A mesének szánt történet ugyanis keményen agydurrantós élmény, még egy felnőtt számára is.


Ráadásul a történet képregény változata a legnépszerűbb olvasmány volt a kisdobosok körében. Manapság az eredeti nyomást 10.000 ért kínálják online.

A főhős Piel a kisfiú-kinek apja kapásból a film elején távozik az élők sorából-egy adóvevő (Miki) társaságában bolyong egy ismeretlen bolygón, miközben a Jaffar űrhajós a Jing-Jang tojás alakú walkie-talkie-n tartja benne a lelket. A szövevényes sci-fi roadmovie elbeszélési formája igen csavaros szerkezetű és váratlan dramaturgiai megoldásokkal tarkított.

Agyzabáló szúnyogok, óriásférgek, arctalan démonok és gonoszkodó mellékszereplők mély hatást gyakoroltak a 80-as évek mozinézőinek pszichéjére, nem is  beszélve a mákvirág lények szokatlanul mély, filozofikus beszólásairól.
A film egy generációnak jelentett beugrót a science-fiction rajongói körbe és ennyi idő távlatából is fontos darabja a magyar filmgyártásnak.

A 2 lemezes, digipak csomagolású, eredeti szinkront és sok extrát tartalmazó kiadvány kötelező vétel, de talán a kisgyermekes családi mozizást gondoljátok át!


11 komment

Címkék: kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr59163518

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jules és Jim 2007.09.14. 10:23:45

juj de jó!tolulnak az emlékek,mi is áltsuliba láttuk még.sajnos szinte senki nem emlékszik már rá,csodálatos mese:)

toszi · http://www.pogitomi.hu 2007.09.14. 11:14:37

Én arra határozottan emlékszem, hogy az egészet azért nem értettem anno, mert a végén derül ki, hogy van benne ez a csavar az idővel...

tomasi · www.oriasi.blog.hu 2007.09.14. 13:18:00

Megjött a csomag!Gyönyörű kiadvány,ajándék grafikával,könnybe lábadok..

padre 2007.09.14. 21:28:03

Hát Bakker! Ahogy olvastam a cikket beugrott. A történetre már nem emlékszem és azt is kétlem hogy anno értettem hogy mi a poén. De azok az alakok és arcok még mindíg rémlenek! Alig várom hogy lássam újra.
Köszönöm hogy a feledés homályából hozztatok vissza csodás gyermeki élményeket!
Hvala lepo!!

Mari 2007.09.15. 07:08:52

Arra emlékszem, hogy nem értettem , de nagyon bőgtem a végén.Vagy közben...Nem emlékszem.Valami nagy barlangban eltűnik valaki vagy valami ,ez egy kulcs-jelenet, na azon bőgtem. De az E.T.-n is bőgtem. Elég kicsi voltam...

rozika 2007.09.15. 16:01:32

Én a szúnyogok támadására mai napig emlékszem,a legszebb rajzfilm amit valaha láttam,köszike.)

csíbor 2007.09.17. 19:44:57

A szúnyogok támadása tényleg nagyon félelmetes volt. A képregény még lehet hogy valahol a padlás mélyén meg is van.

rolo tomasi 2007.09.18. 07:34:33

A 80 as évek magyar filmkritikusai rühelték a filmet,itt a 1983-as Filmvilág nem éppen lelkes cikkje:
filmvilag.hu/xista_frame.php?cikk_id=6594
Azóta változott a vélemény:)

toszi · http://oriasi.blog.hu 2007.09.18. 15:19:34

Ez a legjobb rész:

"Mélységesen téved, aki lenézi a sci-fi műfaját; de meg lehet érteni ezt a tévedést, mert túl sok, a jövőben játszódó, logikátlan krimit, szörnyekkel fűszerezett limonádét és tudományos magyarázatokkal unalmasított mesét láthatott-olvashatott az ember „tudományos-fantasztikus” címszó alatt."

Persze az is lehet és nyilván ez a valószínűbb, hogy 83'ban minimális volt a műfaj mozgóképes hagyománya...Nyilván Székely úr sem látott semmit, vagy csak minimálisat, így viszonyítani sem volt mihez. Nyilván sci-fi anime-t (hu.wikipedia.org/wiki/Anime)sem látott...pedig ha tudta volna, hogy egy szép napon együtt emlegetik majd a japán klasszikusokkal :)

Mari 2007.09.18. 18:43:35

Ja, Galamb meg nem készült a témában eléggé a Kultúrházban. Meghívta a kiadó srácot, és közölte vele, hogy bár ő nem látta a rajzfilmet, de nem érti,miért kellett egy "ilyet" kiadni. Meg,hogy az a bizonyos Filmvilágkritika stb... A srác kicsit helyrerakta, közölte vele,hogy a Filmvilág azóta nyilvánosan szakított azza a véleménnyel és ha Galamb kicsit utánanézett volna pl. netes fórumokon, az lehet, hogy jót tett volna a riportnak...Tök jó, szeretem,ha Galambot alázzák!Amúgy rendes srác ( azok a jó kis filmajánlók!!!), de nagyon elszaladtak vele a lovak mostanában.

rolo tomasi 2007.09.18. 20:43:21

Ebből is látszik,hogy mennyire van képben Galamb a filmekkel kapcsolatban...volt már egy-két hajmeresztő kiszólása a műsorban
süti beállítások módosítása