HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Cavinton Akták

2007.08.28. 11:21 rolo tomasi

Mozi

A Bourne- ultimátum
Hazai bemutató: Okt.25.


 

 

  
Kezdeném az előzményeknél.

Emlékszem, hogy a 2002-es Bourne -rejtély rendezője Doug Liman egy riportban azt bizonygatta, hogy filmjében törekedett a műfaj kliséinek száműzésére, újfajta szellemiséget ígért a zsáner kereteit megtartva, mindezt az eredeti Robert Ludlum regény megerőszakolása nélkül.
Aztán a moziban megbizonyosodtunk, hogy a kiscserkész Matt Damon jó választás volt az amnéziás bérgyilkos szerepére. Maga a film pedig feszes tempójával, európai helyszíneivel, kitűnő epizodistáival (Franka Potente, Chris Cooper, Clive Owen) az év egyik nagy meglepetése volt.

A történetben persze itt is a CIA mint bármelyik 3 betűs amerikai intézmény a főgeci, aki kinevelte a gyilkológépeket, aztán ha kellemetlenkednek falhoz állítják mindet. De a mi Jason Bourne barátunk nem egy átlag „G.I. József”, akit egy tollvonással félre lehet tenni, hanem egy menekülő művész. Kifinomult érzékkel válik köddé és ha kell leüt bárkit mint a "büdös szart".
Ja és próbál emlékezni, ugyanis egy balul elsült bevetés következtében fingja nincs, hogy ki is ő valójában.
A film sikere garantálta a folytatást. 2004-ben a Bourne -csapdára vonultunk a mozikba. A rendezői székben Paul Greengrass (Véres vasárnap!) dirigált és véleményem szerint nagyrészben itt dőlt el a széria sorsa. A producerek nagyon jó érzékkel választottak, gondoljunk csak bele mondjuk Tony Scott mekkora iparos filmet csinált volna.

P.G. dokumentarista módszereivel a szuggesztíven, testközelben fényképezett jeleneteivel húsbavágó akciómozit produkált. A tökéletes színészi játék és a kékesen hideg szűrők igazi kémfilmes atmoszférát teremtettek és akciófilmen túlmutató stílus körvonalazódott ki a folytatásban.
Barátnője kilövése után Bourne még jobban agyalta ellenfeleit és mindezt kézi kamerák kereszttüzében tette, néha gyomorforgató sebességgel. Átnyomozta magát megint Európán és egyre közelebb került a tűzhöz.
Olvastam pár helyen hogy Greengrass 'menjen az anyjába', hogy világosabb és lassabb fényképezéssel jobb lett volna a második rész (szerintem ez Bruckheimer duma) Összességében előremutató, élvezetes darabot kaptunk.

Itt van hát 2007  szeptembere és az új rész kerül most terítékre.

A regénytől itt már dramaturgiai okok  miatt messze járunk, de a történetvezetés szigorúan ott kezdődik ahol az előző rész véget ért (Moszkva).
Paul Greengrass direktor -miután megrendezte a United 93-at- ismét dirigálhatott és hamar kiderül, hogy a rendező elképzelései és módszerei nem változtak az előző részhez képest. A cselekmény az elejétől fogva lebilincselően izgalmas.
A történet szerint egy újságíró (Paddy Considine) leközli a titokzatos Bourne sztorit a Guardianben, így kedvenc főhősünk azonnal előbújik és rágerjed a csávóra akinek forrása valószínűleg tud mindent és végre kiderítheti a teljes igazságot önmagáról.
A mocskos, szemét CIA persze szintén ugrik, hiszen a sok szart kavaró Bourne-t végre el akarják nyomni, mint a csikket.
Klasszis módon komponált jelenetekben kísérjük végig a versenyfutást  a bizonyítékokért.
A londoni Waterloo állomáson vagy a marokkói lakótelepen felvett üldözések a műfaj csillámlóan ragyogó pillanata. Matt Damon olyan pengeélesen hozza  a karaktert, ahogy eddig még senki. A 2 óra alatt  kb.  10 percet beszél , de ha mond valamit azt kellő súlyozással teszi, abszolút hitelesen formálja az egyre inkább önmarcangoló főhőst.
Julia Stiles már másodszor viszi a lécet, David Strathairn hozzáteszi a maga klasszisát, Joan Allen rutinosan illeszkedik szerepébe.

A Bourne Ultimatum legnagyobb erőssége azonban a rendezés.

Minden apró részlet a helyén van, nincsenek felesleges történeti szálak vagy a műfajra oly jellemző elcseszett dialógusok. 15-20 perces akciójeleneteivel pisztolyt szorít a néző fejéhez, levegővételnyi időre nem enged a szorításból.
Greengrass speciális kamera használatának köszönhetően testközelben tapasztalhatjuk Matt Damon harci kiképzésének lenyűgöző eredményességét és egy olyan autós lemezhajtogatást, ami garantáltan megemeli a pulzusszámunkat.
Nem fárasztanak minket klipszerű lassításokkal, napszemüveges machókkal és hatásvadász, 10 km magas tűzoszlopokkal.
Miért is tennék? A telitalálat filmzenével aláfestett üldözési jelenetekben több feszültség és dinamit van mint Michael Bay teljes életművében. Mindez mindvégig tökéletes arányérzékkel levezényelve, kiagyalt erőltetettség nélkül. A női szál sem izzadságszagú, elegánsan észrevétlen és ez itt most jó választásnak tűnik.
Természetesen a végkifejletben eddig nem ismert titkokra is fény derül és aki jól figyelt a második film végén az egy briliáns szerkesztési csavart is felfedezhet.
Szenzációs, szofisztikált akciófilm  (imdb pont: 8,5!!) a Bourne -ultimátum, a széria és az év legjobb darabja!!

5 ből 6! (mer' nagyonjó)

TRAILER ITT

 

4 komment

Címkék: kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr14151027

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toszi · http://oriasi.blog.hu 2007.08.28. 13:58:59

Valóban nagyszerű mozi, csak nagybetűkkel nyilatkozom magam is.
Csak egy vmit nem értek: ha a hazai bemutató októberben lesz akkor : hogy láthattuk már most? :)

rolo tomasi 2007.08.28. 14:20:29

A bahrein-i bemutatón.
Megint időben jön hozzánk:
www.imdb.com/title/tt0440963/releaseinfo

flynn · http://netric.wordpress.com 2007.08.28. 14:44:34

tökre irigyellek, hogy te már láttad!

én matt damont nem kedvelem túlságosan, szerintem nem is egy nagy tehetség, de ez a bourne-figura tényleg megy neki. az első rész hihetetlen jó volt (nálam überelte a harmincéves elődöt), a másodikban kicsit csalódtam pont amiatt, amit te dícsértél (nekem nagyon rángatóztak néha azok a közeli kamerák), de ettől független nagyon várom a harmadik részt már.

egyébként melyik tökkelütött idióta találta ki ezt az október 25-öt? egész tavasszal augusztust, majd idővel pontosabban, augusztus 16-ot írtak a trailer alá, aztán júliusban egyszercsak kicserélték október 25-re. ütném, komolyan.

GCS 2007.09.06. 11:19:07

ez mekkora film,most olvastam hogy Greengrasst akarják Bond rendezőnek is
süti beállítások módosítása