HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Homer for President!

2007.08.07. 11:13 rolo tomasi

Az utóbbi évek legbiztosabb hollywoodi befektetésének számít, ha egy stúdió összeránt egy animációs filmet. Különböző állatok, gnómok ruhákban poénkodnak, hihetetlen erőltetett sztorikat írnak köréjük és dől a lé. Elegem van a szteppelő,-legújabban -szörföző pingvinekből és a bődültessen blődli rovarkalandokból. Lehet jönni azzal, hogy a gyerekek szeretik az állatokat, de ezek a filmek leginkább a moziban ülő anyuknak, meg apuknak szólnak néhol félelmetesen sötét, tahóhumorral fűszerezve. Kiborító a rátelepedő marketing , ami beeszi magát mindenhová és az iskolában a gyerek akinek nincs mondjuk Shrek-es tolltartója az egyedül tölti kisiskolás éveit.
    A dömping miatt néha már be is bukik egy-két ilyen mozi, de nincs gáz addig amig a gyerek walt disney-s klotyópapírt használ. Itt csak azt akarom elnyögni, hogy az egész animációzás átborult egy gyártósoron művelt, lelketlen műfajjá és már gyanúsan közelítek mindenféle mozis rajzfilmklónhoz. Félreértés ne essék, nem akarok én itt Vízipók Reload magyar mozikat kívánni,  -így is jön már a Vuk manga változata ősztől-csak a 4-5 éve még minőségi műfaj hanyatlását vizionálom:)

Nem ígyen most, itt egy ellenpélda:

The Simpsons-The Movie

Simpsonék ülnek a moziban és valami űrbéli macska-egér harcot bámulnak a vásznon, amikor is

Homer, a családfő felordít:

-Minek fizessek érte, ha TVben is nézhetem!!-ugyanis ők is egy tv sorozat mozis feldolgozására ültek be.

A frappáns, önironikus nyitány után pedig a filmtörténet(húha) legviccesebb rajzfilmje ránt röhögőgörcsbe mintegy 90 percen át. Ez lenne a Simpson család rajzfilmsorozat mozis kalandja ,ami augusztusban nálunk is program. 19.ÉVAD töretlen népszerűségének titka az egyéni hangvétel, elkurvulás nélküli koncepció maró humor és intrika az Egyesült Államok  családmodelljének  önfeledt kifigurázása.

    A Fox Tv számára gyártott sorozat atyja Matt Groening  és a Klasky Csupó stúdióban készül a mai napig, minek folyományaként idegenbe szakadt honfitársunk (Csupó Gábor) vasvillával hányja a dollármilliókat hollywoodi villája udvarán. Így kell ezt csinálni. A mozis változat sokat váratott magára, de annál nagyobbat szól. A nagyvászonra feltuningolt epizódot telenyomták óriási poénokkal és a helyszínek száma is a méreteknek megfelelően szaporodott.
Néhány szóban az alapokról:

Itt is főleg Homer-az infantilis, fánkzabáló apa- és fia Bartholomew Jojo „Bart” Simpson van legtöbbet a színen és kapcsolatuk nem éppen felel meg a nagykönyvben leírtaknak.Homer ijesztően sunyi szülő,az igazi felelőség feleségére, Marge-ra hárul aki próbál erkölcsi tartást adni családnak és teszi mindezt szédületes ananász-séróban. Bart húga ,Lisa Marie a mintagyerek -félelmetes ruhákban-,az 1 éves Maggie pedig fontos pillanatokban lép elő karakterszerepéből.Ahogy kell kutya is van,Kiskrampusz. A helyszín Springfield,az álmos amerikai kisváros olyan klasszikus helyszínekkel mint a kocsma,az iskola,vagy a gyakran kirabolt supermarket.Vallásos szomszédok,és kiterjedt rokonság valamint  az atomerőműben dolgozó kollégák is alapkellékei a shownak.

Simpsonék-köszönhetően Homernek-kilógnak a sorból, gyakori viszálykodásba kerülve környezetükkel. Konfliktusaik mindig egy-egy amerikai problémát jelenítenek meg,néhol finomabb,másutt durvább eszközökkel. Jelen esetben például a környezetvédelem témája köré csoportosulnak az események, amikor is Homer biológiai katasztrófát idéz előfelelőtlenségéve(disznószarral árasztja el a tavat!) így hát Schwarzennegger(!) elnöknek is közbe kell lépnie. Apró,szúrós poénok tömkelege zúdul a nézőkre,az aktuális téma minden résztvevője megkapja a magáét -még Al Gore is a Kellemetlen Igazság élharcos alkotója.

Homer aztán megbánja tettét és megpróbálja kihúzni családját a slamasztikából,de a cselekmény mellékszálaiból rengeteg új,vicces szituáció keveredik. Magát sztorit nem érdemes elmesélni,rendkivűl kaotikus,szinte improvizatív agyament,elszállós humorral.Aktuális rocksztárock is szerepet szoktak kapni a sorozatban (pl:the White Stripes), itt sincs ez másként, már a nyitójelenetben koncertezik a Green Day(súgógéppel:Da,da,da,da) egy viziszínpadon , amit el is süllyesztenek. A lényeg,hogy nem szabad kihagyni a mozit,fergetegesen vicces,igazi üdítő élmény a sok kacadék animációs termék között.

A mozikban szinkronosan nyomják,ami annyira nem baj mert Homer hangján Székhelyi József különösen jó bár a többiek nem kiemelkedők.
Nálunk a Viasat nyomja a sorozatot, kialakítva itthon is egy kisebb kultusztábort.
 Ha valaki eddig valamiért idegenkedett a Simpson családtól,ne tegye mert térdcsapkodós másfélórát hagy ki az életéből ha nem nézi meg. Ja és biztos van Simpsonos pizsama meg úszósapka ,de legalább vicces.

trailerek

14 komment

Címkék: kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr13134269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toszi · http://oriasi.blog.hu 2007.08.07. 12:42:42

Ezen felbuzdulva akkor most "megnézem, hogy az otthoni mozi adja-e" az anyagot.

isadora duncan 2007.08.07. 16:35:46

A fenti listából nálam: 1. Macskafogó, 2. Chihiro, 3. Hihetetlen család (bár 3 végképp-abszolúte össze nem hasonlítható darab). A Chihiron felbuzdulva megnéztem Miyazaki másik művét: A vándorló palotát, de kétségek közt maradtam. Tetszett vagy nem? Nem tudom eldönteni.

rolo tomasi 2007.08.07. 17:54:11

A Vándorló palota megvan, de még nem láttam.Egyébként szokták 990-ért adni.
A japcsi rajzfilmek és animék tényleg teljesen más frekvencián mozognak,mégis érdemes belepróbálni,egészen különleges atmoszférájú mozik,elszállt fantáziavilággal.Nemsokára bemutatják a legújabb kultikus japcsi eresztést a PAPRIKA-t.
www.youtube.com/watch?v=fcUyB8hl8ro

Rosicky Manó 2007.08.07. 23:44:12

youtube.com/watch?v=zKown5fI3ao
A másik nagy kedvenc!
Bővebben itt:
thepiratebay.org/tor/3629673/2_Stupid_Dogs_-_Complete_(seasons_1_and_2)___Super_Secret_Secret
De van itt is:
youtube.com/results?search_query=Two+stupid+dogs&search=Search
"Am I home yet?"
all time favourite.

Egy aprócska kalapocska, benne csacska macska mocska. Szenzációs rajzfilm, nagy szövegekkel és karakterekkel. Félek a nemsokára kijövő 2. résztől...
Más
Beszarás, hogy ennyi ideje megy már Simpsonék sorozata. 20 éve még a Poptaritop-ot is vezette a "Last name Simpson, first name Bart" egyszerű dalocska, sőt én még roptam is erre rendszeresen!

toszi · http://oriasi.blog.hu 2007.08.08. 10:26:29

Magyar top13+1(rajz-báb...)...nem sorrendben...

Mézga család (akármelyik rész)
Misi Mókus kalandjai
A legkisebb Ugrifüles
Az erdő kapitánya
Mirr-Murr kalandjai
Szaffi
Ludas Matyi
Frakk összes
Vuk
Gusztáv
Vili a Veréb
Magyar Népmesék
Pom-Pom kalandjai

+És a Varjúdombi mesék, de az csak Bánffy György mesemondása miatt

Pogi 2007.08.08. 12:56:21

Helyezetemből adódóan én most nagyon képben vagyok a jelenlegi Minimaxos rajzfilm felhozatallal. Meglepő, de felnőttek számára is vicces-humoros és nézhető rajzfilmeket adnak. Pl. Pettson és Findusz, Hunyor Major, Arthur... és még sorolhatnám. (Azért annak örülök, hogy este 8 kor már nincs adás és végre a felnőtteké lehet a TV)

Rosicky Manó 2007.08.08. 14:35:59

Szerintem a Jamie és a csodalámpa még kimaradt. Bár nem magyar, de azért jó volt.

RMP 2007.08.08. 14:46:46

Az óriási iránt érzett örök rajongással csak szerény önreklám gyanánt: simpsons.blog.hu/

rolo tomasi 2007.08.09. 03:51:28

Megvolt az első Sziget nap.Porosan,fáradtan a gép előtt,de ha már kolléga említette a magyar top 13 rajz és bábfilmet,meg akarom említeni a legalját is.Emlékeztek arra bakter,amikor Kern András vmifajta kutyajelmezben alakította Szimat Szörényt!!A hideg ráz a mai napig!

bubo 2007.08.09. 08:52:59

1. Sziget nap után, munkában...jól esik :)
Rolo!A Szimat Szörény...komolyan féltem tőle...de emlékszem 1 sorra a dalból:
\"Szimat Szörény a szuper eb, nincsen nála szuperebb!\"

wegazzo · http://mdah.blog.hu/ 2007.08.11. 06:32:27

félek, h elcseszik ezt is mint a SouthParkot a mozival...

jim 2007.08.18. 06:23:04

Egy kis pontosítás: a Klasky Csupo az első három évadot rajzolta, a mai napig pedig a Film Roman készíti.

rolo tomasi 2007.08.22. 15:50:58

5pont,bocsi
süti beállítások módosítása