HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Égő ajak....M*A*S*H (a sorozat)

2007.02.28. 12:13 toszi

Életemben kétszer jártam eddig az USA-ban, de nem tudtam úgy „szörfölni” a csatornákon, hogy ne akadjak bele. Emlékszem, az akkor már néhány éve ott élő húgom, száját húzva csak annyit mondott: „Hát ezt mindig adják!” 

Persze a M*A*S*H, mint tévésorozat tekintetében nem én, hanem az 1970-es mozis előzmények kerülhetetlenek meg.

Ugyan akkor még meg sem születtem, amikor Robert Altman MASH (a rövidítés a Mobile Army Surgical Hospital takarja, ami magyarul kb. a mozgó katonai kórházat teszi) című nagysikerű, koreai háború (1950-1953) ellenes fekete komédiáját adták a moziban, azóta szerintem annyiszor láttam már, hogy betéve tudok minden poént.

 Persze nem tudom anno felénk vetítették-e ezekben az években de, hogy az Egyesült Államokban és az Európa nyugati felén nagy népszerűségnek örvendett az egészen bizonyos. Természetesen jelentősen hozzájárult ehhez a fokozódó Vietnámi háború ellenesség. (Kis történelem óra: Nixon elnök hivatali ideje alatt, annak ellenére, hogy az amerikai csapatok tehermentesítése volt a fő cél, több katona vesztette életét mint korábban.)

Jelölték Golden Globe díjra, Oscarra és nyert Cannes-ban Arany Pálmát.

Magát a filmet olyan színészek fémjelezték, mint Donald Sutherland, Elliott Gould, Robert Duvall ééés az a René Auberjonois akit később, mint a Star Trek Odo-ja avagy a jelenleg is futó Boston Legal,  Paul Lewiston-jaként ismerhettünk meg.

 

Nos hát a fenti filmből nőtte ki magát a CBS máig egyik legnépszerűbb, mai szemmel aztán pláne hosszú életet futott sorozata.

A sztorik nem túl bonyolultak, de jól összeszedettek. A 4077. számú katonai mozgó kórház mindennapjait mutatják be a Koreai háború 3 esztendejében. 1 mondatban: Rebellis, szókimondó orvosok és segítőik élete a fronton. Persze a dolog pikantériáját az adja, hogy gyakorlatilag kínukban nevetnek a tv nézők és persze űznek idétlen tréfákat, hülye vicceket a szereplők, mert azt ne feledje senki, hogy itt valóban háborúról volt szó, háborúban...amiből viccet csinálni kissé morbidnak tűnik, de működik.

Jellemző egyébként, hogy az idő előre haladtával egyre morálisabb hangot ütöttek meg a készítők...és a 80-as évekre már nem is volt minden rész annyira vicces.

 
Néhány szám szárazon: 11 évad. Folyamatos vetítés 1972-től 1983-ig. 256 közel 30 perces rész, mely közül az utolsó a mai napig az USA televíziózásának legnézettebb sorozat epizódjának számít a maga 50,15 millió nézőjével.

Igaz Robert Altman világ életében elhatárolódott a televíziós változattól (valószínűleg ezért is a csillagok az egyes betűk között) a karaktereket gyakorlatilag egy az egyben átemelték a film változatból.

Érdekes, hogy a mozi verzióból egyedül Gary Burghoff a csetlő botló „Radar” O'Reilly tizedes szerepében, volt az egyetlen aki kamerák elé állt a sorozatban.

„Sólyomszem” Pierce kapitányt a zseniális Adam Alda 249-szer alakított, míg a minimális női szerplők legnépszerűbbike Loretta Swit volt „Égőajak” (ugye emlékeztek honnan kapta a nevét?) szerepében.
No és persze a guest-star felhozatalra már akkor is ügyeltek: igaz Lawrence Fishburnt, Leslie Nielsent, Patrick Swayzet vagy a rendező/producer/színészt Ron Howardot sem innen ismeri a nagyérdemű.
A nálunk megjelenő DVD igazi hiánypótló a piacon... bár nem gondolom, hogy tízezrével fog fogyni... és a VHS kazettáimat sem fogom letörölni, de ez valóban KULT, úgyhogy már csak ezért is vegyétek, nézzétek.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kino toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr2841182

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása