HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Dickens 200

2012.03.10. 15:06 marge gunderson

Dickens az angol irodalom vitathatatlan uralkodója. Klasszikus, ugyanakkor népszerű, időtlenül tanít, mégis szórakoztat, érzelmes és humoros, naiv és realista egyszerre. Hosszú élete során mintegy húsz regényt, számos novellát, verset, színdarabot írt.

 


 

Hihetetlen népszerűségét mutatja az a rengeteg film, amely regényeiből készült. A némafilm óta olyan sok formában dolgozták fel műveit, hogy pontos számot nehéz lenne mondani. Ha a magyar televízió nem is reagál olyan Dickens őrülettel az évfordulóra, mint az angol, biztos jut belőle nekünk is. (Az idei évben is lesz mit várni: Szép remények Ralph Fienesszal és Helena Bonham Carterrel, és jön a The Mystery of Edwin Drodd, Dickens utolsó, befejezetlen műve.)

Sikerének egyik titka, hogy felejthetetlen szereplőket alkotott, ráadásul rengeteget. Egyes kutatók szerint mintegy ezer, néven is nevezhetőt karakterrel büszkélkedhet. Mindenkinek megvannak a maga kedvenc Dickens hősei, mi is listát készítettünk róluk, elsősorban a gonoszakról, megjelölve néhány kiemelkedő filmes alakítást.


1. Ebenezer Scrooge (Karácsonyi ének)


 


 


"… egy könyvkereskedés kirakatára esett pillantásom, ahol egy könyvecske volt kitéve, ezzel a címmel: Karácsonyi ének, írta Dickens. - Hátha ebből a könyvből végre igazán megtudhatnám, hogy milyen érzés is az, ha az ember nem olyan átkozottul magányos, mint én vagyok, ha van otthona, családja, ha a szívének környezete van, s azokkal együtt ünnepel, akiket szeret? - gondoltam magamban...És csakugyan megtudtam belőle, sőt egész életemre is megtanultam, hogy milyen is az a karácsony. S ez az éjszaka volt életem legszebb ünnepe.”

Az alábbi sorokat Füst Milán vetette papírra. Sőt, mi is írtunk már róla. Főhősét sokan megszemélyesítették a filmvásznon, a mi kedvenceink Bill Murray, Michael Caine és Cartman.


2. Miss Havisham (Szép remények)


 



Első látásra csak bolondos öregasszonynak tűnik, ám ha jobban belegondolunk, az egyik legördögibb Dickens hősnő. Miss Havisham szívét összetörte vőlegénye a menyegző napján, ő azóta megbomlott elmével kísért hajdani esküvője romjai között. Unokahúgát, a szép Estellát arra neveli, hogy álljon helyette bosszút a férfiakon. Terve olyan jól sikerül, hogy majdnem egy életre tönkre teszi két ártatlan fiatal szerelmi életét.

Remekelt a szerepben Gillian Anderson, Charlotte Rampling és a kedvencünk, Anne Bancroft. Helena Bonham Cartert még várjuk.


3. Bill Sikes (Twist Olivér)

 



Oliver Reed tette felejthetetlenné a figurát. Miatta akkor is érdemes megnézni az Oliver! c. musicalt, ha velem együtt más is bizarrnak tartja, ahogy egy csapat nyomorult gyerek szteppelve és dalban adja elő, hogy milyen éhes. De Oliver Reed hatalmas, mint rendesen, és kizárólag prózára szorítkozva. Eszelős tekintetével és Ökörszem nevű kutyájával minden idők legfélelmetesebb Dickens alakja.

A 2007-es BBC sorozatban Tom Hardy érdemel még említést.


4. Daniel Quilp (Ódon ritkaságok boltja)

 



Gonosz törpe, alkoholista uzsorás, nőket ver, kislányokra fáj a foga, nincs benn egy cseppnyi jóság sem. Torz külseje tökéletesen tükrözi személyiségét. Általában felismerhetetlenné maszkírozott színészek alakítják. 2007-ben Toby Jonesnak minden kellék nélkül sikerült tökéletesen átlényegülnie, fogvacogtató alakítással ajándékozva meg a nézőket.


5.  Fagin (Twist Olivér)



 

A gyerekekből verbuválódott tolvajbandát irányító vén zsidót sokan játszották el jól. Összetett karakter, aki alapvetően romlott és gonosz, de tud emberséges is lenni. A mi kedvencünk Ben Kingsley, Polanski filmjéből.


6. Uriah Heep (Copperfield Dávid)


 


 

Igazi csúszómászó, nem annyira félelmet, inkább viszolygást vált ki. Ő Copperfield Dávid életének kulcsfontosságú szereplője, aki a háttérből szövögeti terveit, amelyek sötétek és kegyetlenek. A Tudorokból (is) ismerős Frank McCuscer játszotta el eddig a legjobban, 2000-ben.


7. Twist Olivér



 

A sor végére kerüljön egy jó szereplő is. Copperfield Dávid mellett a leghíresebb gyerekszerplő. Mi Olivert szeretjük jobban, bátor beszólásáért: “Please sir, I want some more.” Azzal, hogy repetát kér az árvaházi menzán, Olivér élete új fordulatot vesz, és olyan mélységekig jut el, amiről csak kevés gyerek álmodik.

Kedvecünk Barney Clark, Polanski választottja.


1 komment

Címkék: ajánló könyv kötet marge betű

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr454579226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2012.03.12. 10:23:58

Csak megerősítendő: valamikor a 2000-es évek táján volt szerencsém részt venni egy Dickens fesztiválon. A kisváros neve Rochester, mely Dickens egyik kedvencének számított s jóideig ezen a környéken élt és alkotott. Frenetikus hangulat, korhű jelmezek a környezet pedig mesés. A britek imádják Dickens-t. http://www.rochesterdickensfestival.org.uk/
süti beállítások módosítása