HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Sörösdobozok a kredencen

2011.05.11. 14:02 toszi

Idézzük meg a legújabb kornak azt a szeletét, amikor számítógép ugyan már volt, de csak a kiváltságosoknak, mobil telefon mutatóban sem, sőt a vezetékesért is éveket kellett sorba "állni". Az autó luxuscikknek számított. Wartburgot, netán Skodát csak limitálva, "olyan-színt-kapsz-amilyen-van" alapon adtak. Tévécsatornák száma 1, hétfőn adásszünet, limitált a valutakeret, világútlevél még sehol.


Derékig a hiánygazdaságban a boltokban azt lehetett kapni, amit éppen gyártottak, vagy azt sem. A termékek nem igény, hanem terv szerint készültek. Külföldre ritkán lehetett eljutni, akkor is csak a szocialista országokba, ott meg hasonló volt a választék. Aki pedig például hozzájutott egy-egy jobb minőségű ruhadarabhoz ,az úgy vigyázott rá mint a szeme világára, ráadásul még "hivalkodott" is vele.

Nem történt ez másként az akkortájt beszerezhetetlennek tűnő élelmiszerekkel (?) sem. Mára teljesen hétköznapi dolgok számítottak státusz szimbólumnak, amik csomagolását aztán, amolyan totemként őriztük és tettük közszemlére, látsszon: nekünk ilyenre is futja.


Gyűjtöttünk:



 

Magyarországon, leszámítva az úgynevezett dollár boltokat, gyakorlatilag beszerezhetetlennek számítottak a dobozos sörök és üdítők. Aki nyugaton járt, vagy a baráti Jugoszláviában, az persze simán hozzájutott. Azt jeles napon elfogyasztotta, majd doboz felkerült a konyhaszekrény tetejére. Aztán lehetett magyarázni a szomszédoknak, hogy melyik honnan, hogyan, azok meg csak irigykedtek, hogy nekik miért nem? A sörös doboz gyűjtemény nagytestvére a rövid italos üvegek kollekciója, nappaliban, könyvespolcra rakva, szintén üresen.


 

Jómagam, akkor még javában iskolás lévén például kólás üvegeket őriztem a szekrényen. Meginni nem mertem, vártam a vissza nem térő alkalmat a kibontásra. A hóbort elültével aztán ott álltam 10-12 palack/doboz lejárt szavatosságú löttyel, amit azért a rend kedvéért legyűrtem.


 

Az a kifejezés, hogy "pult alatt" venni valamit, mára teljesen kikopott a köztudatból, pedig volt idő mikor banánhoz és/vagy narancshoz jutni szinte csak így lehetett. Könnyebb volt annak akinek volt egy kedves ismerőse a zöldségesnél s annak már előre jelezte igényét, hogy aztán sorbaállás nélkül, gyakorta az előre szűkre szabott készlet teljes elapadása ellenére is hozzájuthasson a kizárólag télen -érthetetlen módon- beszerezhető déligyümölcsökhöz. Például banánhoz, de ahhoz is rendszerint zölden, melyet mi a könyvespolc tetején érleltünk fogyasztható állapotúra. Aztán fogyasztás előtt a disztribútor matricáját egy határozott mozdulattal lehúztuk az akkorra besárgult héjról és óvatosan a hűtőszekrény oldalára helyeztük át. Onnan aztán az évek múltával szinte lehetetlen volt levakarni, beleégett a műanyag borításba.


 

És nálatok? Borok, rövidek? Söralátét? Címke? Matrica? Bravo újság? PIF magazin?


Mára furcsának tekinthető gyűjtemények?

 

9 komment

Címkék: retro toszi dedó

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr724579083

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Pogi 2011.05.12. 14:21:03

Szalvéta, vonatjegy, buszjegy, villamosjegy, kártyanaptár, telefonkártya, bélyeg (egyszer Karácsonyra 1kg-os Erzsébet királynés pakkot, azonnal abbahagytam)

bubo 2011.05.12. 14:22:18

Sorolom: rágópapír, dezodoros flakon, cigisdoboz, sörösdoboz (szekrény tetején persze), szalvéta, matrica, lutra album; néhány söralátét és 2 dekás szép üveges pia - röviden ennyi :) rettenetes, hogy ennyi mindent képes voltam összeszedni.

Pogi 2011.05.12. 14:24:55

Bubo: Na és még mi van meg most is?

rolo 2011.05.12. 15:48:11

Kedvenc gyűjtőm Finnországból.Marko : http://www.youtube.com/watch?v=-z4iw8Ppo1o

marge 2011.05.12. 18:20:27

Bélyeg, Hahota, Alfa magazin, Jugóból Asterix képregény. Nálunk is ment a Limara az iskolában, meg Impulse Incognito. Ezeknél már csak a Podium volt büdösebb. :))

anyu(ha) · http://anyuhamos.freeblog.hu 2011.05.13. 18:38:30

Sajnos nem gyűjtötték a szüleim az üres üvegeket, mindig csak másoknál tudtam bennük gyönyörködni, főleg abban, amelyiknek láncon függő embléma volt a nyakán (valaki konyak lehetett); egyesek velúrporral vonatták be a szebb példányokat, a címke kilátszott a bevonat alól, hát szerintem látni kellene, elképzelni nem nagyon lehet, plüssmartini. Csokipapírjaim és bonbonos (meg parfümös meg minden egyebes) dobozaim voltak, mondjuk dobozokat most is gyűjtök. Továbbá nejlon reklámszatyrok.

Ismeretlen_53615 2011.05.13. 21:35:00

sörödoboz és -üveggyűjtés: a létező szocializmus egyedeinek szabadabb világ utáni vágyainak giccsparádéban történő manifesztálódása. úgyis mondhatnám: a tökéletes kispolgáriság. szerintem.

Kikus 2011.05.13. 23:52:15

Turbó rágó és Donald papírok. Nyilván :)

bubo 2011.05.15. 18:30:59

Pogi! Semmi :( Mindent kidobtam vagy tovább ajándékoztam.
süti beállítások módosítása