HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

The Killing - "nordic noir" amerikai módra

2011.04.13. 23:20 toszi

Kellemes színfoltja a nemzetközi krimi irodalomnak a jelenleg komoly világsikernek örvendő skandináv vonulat. Az Animus kiadó vállára véve az "északi összetett" kellemes fájdalmát,  sorra jelenteti meg a kortárs szerzők rövidebb-hosszabb regényeit, Arnaldur Indriđason-tól Matti Rönkä-n át, Jo Nesbo-ig. Immáron magyarul is olvashatók Henning Mankell Wallander történetei, a M-érték Kiadó gondozásában, de akinek ez sem elég, vegyen a Vaterán 10 forintért (magam így tettem) realista krimiregényt a svéd Sjöwall/Wahlöö szerző és házaspártól.


Nordic Noir, avagy a skandináv krimi (egybe itt)



Persze nem feltétlenül mindenki a betűk rabja. Lehet "mozizni" hisz jelenleg is  fut Stieg Larsson Millenium trilógiájának szenzációs svéd változata (Hollywood már gyártja a sajátját), Kenneth Branagh a BBC remek Wallander feldolgozásában tündököl, hogy az eredeti nyelvű, javarészt a svéd, dán, norvég közszolgálati televíziók által gyártott feldolgozásokat ne is említsem. Utóbbiak természetesen egytől egyig hozzáférhetőek, és angol felirattal  (már aki nem bírja az északi nyelveket) még érthetők is.

Megint csak a BBC-t kell, hogy példának rángassam elő. Nem pöcsöltek és a saját változatú Wallander szériát követően egyszerűen feliratozták a dán Forbrydelse-t (A Bűncselekmény) ami annyira bejött a szigetországban, hogy gyakorta rávert az igencsak remek Mad Men-re (nálunk asszem Reklámőrültek).


 

Az amerikai AMC adó persze nem volt ilyen bátor, ami utóbb nem is tűnik akkora gondnak, és leforgatták a maguk "Bűncselekményét". Így került immáron 3 epizód adásba -elsőre rögvest egy kétórás dupla rész- a The Killing-ből, ami gyakorlatilag a dán Forbrydelse kockáról kockára történő átültetése amerikaiba.

A több szálon futó történet középpontjában természetesen egy gyilkosság áll -17 éves lány megkötözve autó csomagtartójában, tó fenekén-, de ellentétben a jelenleg fellelhető bűnügyi sorozatokkal, itt egy rész nem egyenlő egy esettel.

A főszereplő detektívnő (Mireille Enos) utolsó napját tölti a helyi kapitányságon, de mégis marad, a helyére kinevezett fiatal utód (Joel Kinnaman) természetesen rebellis, látszólag mindenre fittyet hányó, mégis szemlátomás rendkívül alapos.


Mindenki rejteget valami titkot, mindenkinek előbb utóbb felszínre kerül valami bűne, így a  13 részen átívelő nyomozás végére tövig lehet rágni a körmöt míg végül fény derül a fájdalmas az igazságra.




 

A helyszín Seattle, ahol amellett, hogy 24/24 szakad az eső, minden borús és szürke, szűk és penész szagú, a kiváló  karakterek valamennyi jelenetét valamiféle nyomasztóan szívbemarkoló melankólikus fájdalom itatja  át. (Az első rész tényleg  komoly  lelki tréning)

Aki tehát bírja a 42 perces zokogásba fojtott feszült történeteket, ráadásul nem retten vissza a Hetedik képi világától,az bátran vágjon bele. Tuti nem fogja megbánni, hisz az egész valóban olyan mint egy remekül összehozott skandináv krimi, amolyan "nordic noir."


http://www.amctv.com/shows/the-killing

Szólj hozzá!

Címkék: tv kritika toszi the killing trubadurlada

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr654579071

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása