HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Egy meghurcolt zöldség szezonja

2011.03.18. 12:31 rolo tomasi

Hagyományos eledeleinkkel foglalkozó rovatunk általában népszerű fogásokat tartalmaz,én most bátorkodnék egy  igen megosztó zöldséget górcső alá vonni, mai témánk a spenót (Spinacia oleracea) lesz.

A szalonképesebb nevén parajnak szólított levélzöldség az első frissen termő alapanyag tavasszal, kellően napos idő esetén márciusban már szezonális. Az Ázsiából átvándorolt spenót az 1600-as években landolt kontinensünkön,és az akkortájt három részre szakadt hazánkban is már az asztalra kerülhetett spinát  ill. spinácz fedőnéven .

Jótékony hatásait idejekorán felismerték,az „egészséges étel” stigmát máig hordozza, ami természetesen komoly ellenérzéseket váltott ki a célcsoportból,az aktuális kisiskolás nemzedékből.

Van benne vas, kálium, foszfor, jód, A, C, D és E vitamin, kedvezően hat a bőrre, a keringésre, adunak számít vérszegénység és daganatos betegségek kúrálásban,babaétel recepteknél , és kevés kalóriája miatt ütősebb fogyókúrákban. Nem csoda hát, hogy a menzák rendre erőltetik fogyasztását, ugyanakkor savanykás ízvilága miatt nem  az édesebb csemegék irányában húzó tapasztalatlan, siheder ízlelőbimbók rendre visszadobják az anyagot.

Na, persze a tömegétkeztetés rutinszerűsége sem használt hősünknek, a viszonylag kevés babrálással és ízesítéssel elkészített spenótfőzelék tényleg riasztó menü is lehet. Így aztán, hiába tolta tonnaszámra kedvenc tengerészünk a szupereledelt, és tett emberfeletti erőre szert minden egyes falástól, a spenót szép lassan egy polcra került, a szintén méltánytalanul porig alázott sorstársával  a tökfőzelékkel.

A 90-es évek közepén  szárba szökő étkezési forradalom aztán új megvilágításba helyezte a spenótot és társait (sóska,mángold), szép lassan felzárkózott a hüvelyesek mellé,majd kielőzve őket kilépett a főzelék nyersanyag kategóriából, egyre többen termesztették hobbikertjükben is. Mivel viszonylag igénytelen növényről van szó amatőr szinten  is könnyen termeszthető, a februári vetésű paraj kellő vízzel és napfénnyel 1,5 hónap múlva levelesedik és mehet is a konyhába.

Ha már ott van akkor húsos levelei jól megtisztítva azonnal vagy enyhén párolva salátába keverhető, a jól kifőzött levelek könnyen törhetőek, zúzhatóak,turmixolhatóak, a vajon és fokhagymán lágyítva, tejjel, tejszínnel bolondítva kellemes ízű pürévé formázhatóak, mely mehet tésztára, palacsintába, húsokra(hoz), gombócokra. Spagettivel, sajttal, tejföllel, szerecsendióval tepsibe zúdítva kitűnő rakott tésztaétel készíthető belőle.

Az ipari konyhák által megtépázott PR is ott lett elcseszve, hogy nem bíbelődtek eleget a spenót társaságával, pedig nagyon meghálálja a kellő figyelmet.

Áztatott zsemle, vaj, bors,fokhagyma, krumpli ügyes hozzáadásával az eredetileg szúrósan savanyú íz kellemes gellert kap, az adekvát tükörtojás feltét nekem nem éppen a kedvencem, rossz emlékeket ébreszt, és mivel konyhakultúránk csodás fasírtgolyókat kínál, én inkább azt preferálom.

Rendkívül jól fagyasztható,értékeit hibernált állapotában is megőrzi, kiolvasztva könnyen kezelhető, így legénykonyhákra is különösen ajánlott.

Mivel igazi karakternövény levetkőzhetetlen jellemzőkkel, ha valakit a hideg ráz a spenóttól, akkor hiába bűvészkedünk, számára minden formája rendszerellenes lesz , de a közömbösök mindenképp adjanak esélyt, ..megéri.

És a színe: egyenesen gyönyörű!

5 komment

Címkék: rolo siló

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr654579059

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_72212 2011.03.18. 15:15:56

ha főzelék, akkor inkább sóska: hidegen, bundás kenyérrel, főtt krumplival. ezt inkább levelesen, mint püréként. pl. lasagnába, tejszín, besamel, juhtúró, egyéb zöldségek (legutóbb éppen cukkini) szabad kombinációjával, nyami!

Ismeretlen_53952 2011.03.18. 22:57:07

hidegen, fazékból elvileg bármennyit meg tudok enni. Gyermekkori emlék: nagyanyám fahéjjal hintett bundás zsemlével adta=> istenek eledele

Ismeretlen_136376 2011.03.19. 21:28:23

lehet, hogy helyi sajátosság, de felénk a sóska a savanykás, a spenót édesebb és minálunk (Dunántúl) tudtommal az utóbbit szólítjuk hivatalosan parajnak :) és az a közkedveltebb! és tény és való, a zöld színe felér egy színterápiával!

rolo 2011.03.20. 10:14:56

Bizony, a spenót a paraj.Ezért írtam én is ezt.

Ismeretlen_155871 2011.03.20. 22:24:53

Bizony a neki járó tiszteletet kevesen adják meg itthon, valljuk be ebben nagy szerepet játszott anyuk gyermekkori konyhai riogatásai. Viszont bármely tengerpart étterme kötelező köretként kínálja a fokhagymás párolt parajt, vagy parajos vajas burgonyát, mivel halakhoz Isteni ..
süti beállítások módosítása