HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Vissza kettő, padlógáz / Beady Eye - Different Gear,Still Speeding

2011.02.24. 10:35 toszi

Amikor 2009-ben az önmagát szerényen, csak : "the best rock'n roll band in the world"-nek minősített Oasis teátrális körítéssel felbomlott, Liam Gallagher nem felejtette el azonnal nyilatkozatba foglalni, hogy az élet nem állhat meg, végre oda az Oasis szabta béklyó, jöhet az, aminek szerinte mindig is jönnie kellett volna.

 


Hiába no, nyilván egy valamire való rocksztár nem bír a valagán ücsörögni, jár a lába mint a dobgép, a fejében cikáznak a dallamok, ég a tettvágy a testben, lélekben, hogy a szellemet már ne is említsem. Nincs az a félrehányt sajtpapír vagy szalvéta ,amin ne borulna virágba egy-egy remekbe szabott dallam és/vagy szöveg, útközben pedig a diktafon folyamatos REC állásban "pihen" várva gazdája minden fel-felbukkanó ötletét.

http://www.musicrooms.net/files/artists/Beady_Eye_203678436.jpg

Meg is alakult frissiben a Beady Eye formáció, az egykori oázis tagokkal Andy Bellel valamint Gem Archerrel. Állandó helyet kapott a korábban csak be-beugró Chris Sharrock dobos, aki gyakran kísérte élőben az anyazenekart.

 

Az eredmény február 28-tól a boltokban, megszületett a Beady Eye első albuma a "Different Gear, Still Speeding".

 

 

 

Beszédes cím ugye? Igazi fricska a kétkedőknek. Aki pedig a  cím  láttán  csak vakargatja a füle tövét, annak maga a zenekarvezető simítja el a ráncokat a homlokán. Egy decemberi NME interjúban ugyanis Mr. Gallagher kerek perec kijelentette, hogy az új anyag legalább olyan jó, mint az Oasis bemutatkozó albuma a "Definitely Maybe", ha nem jobb. (köztünk maradjon: szerintem nem jobb)

 

Az egyértelmű, hogy nem szükségeltetik többszöri meghallgatás ahhoz, hogy leessen a nagy megállapítás, a Beady Eye-nak nem sikerült elmozdulnia a Beatles-Stones-Zeppelin tengelytől, ami nyilván a koncepció része volt, így azon kár is  sopánkodni, hogy a  bevonuló "Four Letter Word" ből Robert Plant mosolyog vissza, míg az első kislemezre másolt "The Roller" pont olyan, mintha mondjuk 1973-ban, maga a  nagy idol, John Lennon énekelte volna fel, míg a "Bring the Light" ban Jerry Lee Lewis szarvasbőr cipője üti a zongorán a ritmus. (A háttérben Eddie Cochran keni a gitárt.)

 

Kicsi Lennon

 

Azon persze el lehet vitatkozni, hogy annak idején mennyire volt az Oasis eredeti, de az tuti, hogy a Beady Eye nem az. Ettől függetlenül persze a "Different Gear Still Speeding" szerethető lendületes album, csupa olyan zenei alapvetésből merített ötlettel, amit kimondottan kellemes visszahallani egy immáron "történelmi" múlttal rendelkező, 21. századi zenekartól. Erre mondják azt, hogy "fasza".

 

Ps: Volt egyszer, általános iskolában egy zenekarunk, Lynx Club névre kereszteltük. Egy számunk és egy lemezborítónk volt összesen. (Utóbbi Zsenya kolléga mesterműve) Szóval volt egy darab számunk, amit Deep Purple, Little Richard és talán Cream alapokra "írtunk"...és a fergetegesen találó "Bankrablás" címet adtuk neki.  A szövegre a telitalálat a legfrappánsabb szó. Mindenkinek nagyon tetszett, csak lemez nem lett belőle soha. Asszem újra összeállunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kritika lemez korong toszi beady eye

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr544579048

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása