HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Pakoljunk!

2010.07.20. 14:26 toszi

Megyünk nyaralni. Nincs ebben semmi csoda, másokkal is megesik. Nem is olyan rossz dolog. Sőt. A nyaralásnak viszont van egy kellemesnek legkevésbé sem nevezhető hozadéka, a PAKOLÁS.

Arra konkrétan nem emlékszem mikor volt az első olyan alkalom amikor már nem anyám cuccolt a sporttáskába (kisiskolásként valamiért még ciki volt a bőrönd) arra viszont határozottan igen, hogy olyan alkalom szinte soha nem fordult elő, hogy ne hagytam/tunk volna otthon valamit. Kinek nem volt még olyan álma, vagy játszott el a gondolattal, hogy egy darab hitelkártyával és némi kézipoggyásszal nekivágni a nagyvilágnak, hogy  aztán ami tetszik az tetszik alapon, ráadásul kerül amibe kerül töltődjön fel az otthon hagyott nagy koffer.

Mondom megyünk nyaralni ( 2 felnőtt+2 gyerek, kocsival, apartmanba ) és egyre sűrűbben tesszük fel magunknak a kérdést: Mit vigyünk? Az élelmiszereket nem számítva próbáltam összeállítani néhány alaptípust a tapasztalatok, látottak alapján.

A tervező típus az indulás előtt legalább már egy héttel gondosan listát készít. Jó esetben elég csak egy füzet kitépett lapja, alaposabbak egészen biztos ehhez is excelt használnak. A leleményesebbje a listát mágnessel a hűtőre tűzi, hogy amikor bevillan egy-egy jó ötlet, vagy elfelejtette darab akkor azt felvezesse.
Szóval készül a lista: Hány napra megyünk "szorozva" alsóneműk, felsőruházat, mi van ha rossz idő lesz? Cipő? Papucs? És ha hegyet is mászunk? De mi van ha este egy buliba is elvetődünk? Törölközőt mennyit? Ahova megyünk ott adnak-e? Aztán jönnek a piperék. Minden kategória szépen töltődik. Aztán amikor elérkezik a nagy bepakolás napja a lista kikerül a mágnes szorításából és szisztematikusan, pipákkal ellátva kerül minden felvezetett darab a megfelelő helyre a bőröndben.

Akik nem ekkora tervezők, de mindenképpen szisztematikusak, azok elhagyják a papír alapot s a lakás egyik végéből elindulva térképezik fel a szükséges holmikat. Kezdve a gardrób szekrénytől egészen a fürdőszobáig, így aztán a lakás minden pontját bejárva nagy a valószínűsége annak, hogy nem marad otthon semmi. Aki persze nem túl jó a hirtelen meghozott döntésekben az könnyen beleeshet abba a csapdába, hogy túl sok mindent készít össze, így aztán a kör végére a világ össze bőröndje sem lesz elég az induláshoz.

Vannak aztán az ad-hoc pakolók akik tudják ugyan hogy utazás van, sejtik, hogy kell ez is meg az is, de csak az indulás pillanatát megelőző néhány órában eszmélnek: össze kell csomagolni. Az ilyen pakolók dolgoznak a legnagyobb hibaszázalékkal. A kapkodás nem jó dolog, nem engedi átgondolni a dolgokat. Valami tuti kimarad, mert olyan nem létezik, hogy a turistabusz motorjának  felbőgése előtt 120 perccel minden eszünkbe jusson, amire majd 700 kilométerrel odébb szükségünk lesz. Tapasztalataim szerint az ilyen utazók poggyásza a legkisebb, minimális szükségletek, ami meg nincs a helyszínen azt vagy beszerzik helyben, vagy nagyvonalúan túllépnek rajta.

A fentiek persze variálhatók: ad-hoc excel, szisztematikus rohanás, netán amolyan csipegetős módszerrel innen is onnan is egy kicsi.

Nem létszükséglet, de mi mindig viszünk

 

Egy jó könyvet sosem árt bekészíteni, a keresztrejtvényt, ami a nyaralás elengedhetetlen kelléke úgyis a helyszínen szerzi be a belföldi nyaraló. Zseb, vagy táskarádió. A  Bumeráng görög változata még "viccesebb". Szúnyog riasztó, mert olyan nincs, hogy szúnyogok ne lennének. Társasjáték, kártya, labda, frisbee nem csak a gyerekek miatt.

 

És Te? Hogy pakolsz? Mit viszel?

5 komment

Címkék: pakolás toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr34578955

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

montpiere 2010.07.21. 10:32:27

Aztán van az a része a pakolásnak ha már megvan "minden", hogy mit hova? Alura, felülre, előre, hátra - hogy ami kell az utazáshoz kéznél legyen. Nálunk 50km után mindig újra kell pakolni az autót. :)

bubo 2010.07.21. 14:28:45

A napok számaxbugyi v gatya az nagyon így van :) Könyv és zene nem maradhat le, ha EU-n kívül utazunk akkor pálesz v Unicum is mindig jön, hogy ne legyen gond az emésztéssel.

Ismeretlen_37621 2010.07.21. 15:06:47

nemtom, nekem az első kép kicsit OCD-snek tűnik.. :) én amúgy szeretek pakolni, meg jól is megy, ált. semmit nem hagyok ki, és erre mindig elég egy 10 perc indulás előtti este vagy reggel. igaz, hogy nincs két gyerek, és nem is főzök... x póló, bugyi, zokni, papucs, cipő, fürdő, smink, gépek, money. a csomagolás egy másik fontos része pedig, ami ittmarad (gép ment, backup elrejt, kamera bekapcsol, remote access, hütő kirámol stb.) viszont az egy érdekes érzés, hogy már gondolatban vannak ilyen hangsúlyos dolgok, amik aláhúzott bolddal sercegve próbálnak beleégni az agyamba, szerencsére működik :) mint pl. a töltők (legfontosabb), iratok, sim-kártyák, pénz. szerintem a dolgok prioritását fontos átgondolni, és elsősorban a lista felső elemeire koncentrálni (pénz, telefon, útlevél).. uticél válogatja, de én nem viszek szórakoztatást (könyv stb.), hiszen azért megyek, hogy ott legyen, amitől jól érzem magam, olvasni itthon is tudok. mindenesetre nem érdemes a nyaraláson sokat görcsölni :)

Volt Nincs · http://www.voltnincs.com 2010.07.21. 17:42:39

Hogy pakolok? Hát utálok pakolászni, úgy hogy többnyire idegesen :D Jah és ez az "olyan nincs, hogy ne legyenek szúnyogok" kijelentés prájszlesz :D

Ismeretlen_131383 2010.07.22. 07:59:47

Hosszú évekig igazi pakolásfrászban voltam minden egyes alkalommal. A két héttel előbb elkezdett, pontosan elkészített lista ellenére, mindig túlidegeskedtem, túlkomplikáltam, az agyára mentem a környezetemnek és robbantás utáni állapotba tudtam hozni a lakást. És ezt képes voltam egy egyszerű hosszú hétvégére való pakolásnál is eljátszani. Aztán úgy kb. 4 évvel ezelőtt ez megszűnt. Egy pakolás alkalmával mindenféle bonyodalom és idegeskedés nélkül kevesebb, mint egy óra alatt kész voltam. Annyira meglepődtem, hogy kipakoltam, hogy biztos minden megvan e, mert az képtelenség, hogy én erre képes vagyok. Aztán kiderült, hogy igen, képes vagyok rá. Azóta nincs pakolásfrász. Ja, és egyébként a különböző, már jól bevált listákat most már el is teszem, nem kell újra megírni. :)
süti beállítások módosítása