HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Kovászos uborka

2010.07.14. 15:39 rolo tomasi

Tapasztalataim szerint 30 fok felett már taktikázni kell az étkezést illetően. A nehéz fogásokat elhagyva, rá kell állni a könnyű,hűsítő hatású étkekre,a veszett nyári melegben jön igazán divatba a hideg gyümölcsleves,a dinnye, a fagyi, a főtt kukorica és a kevésbé trendi,ám fergeteges, pincehideg kovászos uborka.

 

Pedig ez a nemes savanyúság igazi ősmagyar csemege, sehol máshol nem készül effajta erjesztési metódussal savanyított köret. A kovi-ubi népi gyökerekkel rendelkezik, de szenzációs ízvilágának, vitalizáló hatásának köszönhetően a legdurvább gasztro-sznobok is térdre borulnak az 5 literes dunsztos  előtt, kézzel habzsolva az isteni mannát.

A receptjét magyar irodalmi művek és illusztris családi történetek is megéneklik, minden valamire való háziasszony ismer néhány trükköt elkészítését illetően.

Alapból 2-5 literes dunsztos üvegben gondolkodhatunk, melyben majd jól összerottyantjuk a közepes méretű uborkákat. A legjobb a klasszikus csemegeuborka méret felé lőni, ezért 10-15 centis ubikat szerezzünk be, lehetőleg piacról. Mossuk meg őket alaposan,vágjuk le mindkét végüket,majd határozott, hosszmenti bemetszésekkel nyissuk fel a kis testüket  -4 irdalást képezve a felületen-  úgy, hogy végüknél egyben maradjanak.

Tömjük meg zsúfoltra az üveget, majd kis kaporral , egy- két gerezd fokhagymával –egyes tájegységeknél nyers tormával - fokozzuk a dunsztbéli hangulatot. A tetejére dobjunk egy szelet - lehetőleg szikkadt -  kenyeret vagy zsemlét, egyes kovi-ubi fetisizáló körök a krumplira is esküsznek. Jöhet a felöntő lé, 3 dkg só/liter, felforralva majd 50 fokos állapotában mehet a levesbe, de a kenyér felett azért még maradjon hely a gőzöknek, gázoknak.

A néphagyományt követve födőként tányért alkalmazzunk, majd a főzetet parkoljuk le 3 napra, lehetőleg állandó hőmérsékletű, meleg, napos helyen. A 4. napon már meleg a helyzet, az ubik vonásai erősen szétfolynak, kapjuk ki őket az ekkor már a tisztítatlan akváriumhoz hasonlatos alapléből, a löttyöt szűrjük le, majd öntsük vissza a bepunnyadt uborkákra, és vágjuk rá a hűtőajtót egy pár órára.

Akár 15 munkanapon át rájárhatsz,érdemes több turnusban gyártani, olyan mint a sör,mindig lennie kell a hűtőben, sőt rakjuk tele a fagyasztót is.

A magas élvezeti faktoron túl, a sóban savanyítás jótékony kémiai folyamatainak köszönhetően kitűnően emészthető étellel van dolgunk, tisztító hatásairól évszázados feljegyzések tanúskodnak, rendkívül hatásos a beteg – „ne adj isten” másnapos - gyomor belső borogatására.

Létezik még kovászos uborka leves is, ahol húsleves alapba zúdítjuk kedvenceinket, de a leleményes magyarok néha még  arra is vetemednek, hogy a fehér bor és az uborkalé fajtalankodásából  Újházy fröccsöt készítenek.

Élvezzük az uborkaszezon áldásos hatásait, ne legyünk restek, kovászoljunk együtt!

 

Illusztráció: Csermák Zsuzsa alkotása

4 komment

Címkék: rolo siló

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr84578953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_76970 2010.07.14. 16:23:31

Néhány karika erős paprikával tovább lehet bolondítani a csemegét. + Nálunk még a kapor is esszenciális alkotóelem. De szerintem tipikusan az az étek, amely kiválóan bírja a kísérletezéseket. Nagyon elszúrni nem lehet.

Ismeretlen_53952 2010.07.15. 11:40:44

http://bit.ly/koviubi (tegnap éjjel kaptam lencsevégre) Némi mustármaggal is lehet bolondítani.

Ismeretlen_72212 2010.07.15. 13:48:17

személyes ízlésem szerint sem nem fokhagyma, sem nem kapor, sem nem mustármag vagy bárakármimás, csak a natúr, kenyeres rothadásíz az örökkedvenc pincehidegen; s bár a roppanós változatnak is megvan a maga varázsa, a túlérett, totyakos, a belső felét egy lerántós szájmozdulatnak megadó fajta az igazi

rosicky manó 2010.07.15. 16:04:12

Rohanok haza, anyóspajtás frenetikus művét kis libazsíros szénhidrát kíséretében elfogyasztani.
süti beállítások módosítása