HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Olé, olé olé olé olé olé

2010.05.28. 23:18 toszi

Napjainban szinte elképzelhetetlen sportesemény hivatalos induló nélkül. Nincs ez másként a hamarosan kezdődő labdarúgó-világbajnoksággal sem. Alábbi  összefoglalómban megpróbáltam visszakeresni az elmúlt vébék hivatalos FIFA dalait. A kiemelt dalokon kívül persze minden "odaért" ország gyárott magának saját hivatalost, alább azonban csak -leszámítva dollyékat- az úgynevezett "official world cup song-ok " szerepelnek.

1986 MEXIKÓ
 
Az elsőt 1986-ból leltem, igaz ez amolyan unikum féle, ki is lóg a sorból, hisz nem a FIFA jelölte, de az MLSZ bizonyára vastagon. Azóta persze tudjuk: a mexikói szpartakiádon állt pályára utoljára magyar csapat. A Dolly Roll zenekar Mexikó című dalában (Voga-Turnovszky paródia itt)-a 0-6-os szovjet zakó tükrében- felhívnám a figyelmet az olyan rímekre mint:
Figyel rád a világ | stadion kamerák | Tizenegy mai hős, aki győz
Vadnyugat csalogat, ragyogó diadalt tartogat

 

 1990 - OLASZORSZÁG

Aki nem hallotta még Giorgio Moroder nevét annak el kell, hogy áruljam, az egyik legnagyobb olasz zenei producerről beszélünk, persze csak a nagy Morricone után. Nevéhez 3 Oscar díj tapad ( Eredeti filmzene: Midnight Express (1978); Legjobb betétédal: Flashdance...What a Feeling" (1983); Legjobb betétdal: "Take My Breath Away"(1986)) így keresve sem találhattak kiválóbb zenei munkatársat a digók. Az Un'estate italiana,  Edoardo Bennato és Gianna Nannini előadásában a maga idejében igazi slágernek számított a kevésbé mértékadó -Svájc, Norvégia, Svédország- európai slágerlistákon. A bajnokságot mellesleg a németek nyerték, s akkor hallottam először  Totó Schillaciról.

 

1994 - USA

A Daryl Hall & The Sound of Blackness kollaboráció igazi semmitmondó dalt hozott össze. A sokadik R n' B dal az elmaradhatatlan gospel kórussal nem hagyott mély nyomokat az amerikaikban. Sem. Nyertek végül a brazilok, 3-2 re az olaszok ellenében, tizikkel. Baggio frizurája történelmet írt.

 

1998 - FRANCIAORSZÁG

 Az első igazi indulónak -a Dolly Roll már '86 ban tudta- hangzó dalt a nem oly rég "coming outolt" Ricky Martin (Enrique Martín Morales) jegyzi. A "La Copa de la Vida" Martin 4. lemezének másodikként kimásolt kislemeze egészen a Billboard 2. helyéig szárnyalt. A döntőben 3:0 a franciáknak, Zidane kettőt vág, Petit egyet.

 

2002- DÉL-KOREA/JAPÁN

Anastacia saját, Boom című szerzeményének hallatán kezdtem el komolyan gondolkodni, vajon hogyan és kik választhatják ki és persze döntik el egy-egy világraszóló sporteseménynek mi legyen a hivatalos dala?
A brazilok Ronaldo 2 góljával 5. alkalommal diadalmaskodtak. Rekord.

2006 - NÉMETORSZÁG

Igazuk van, operapop még nem volt. Az Il Divo (nemzetközi vegyes vágott) és Toni Braxton Time of Our Lives című dala ezt a műfajt is kipipálta. Azért kíváncsi lettem volna, hogy a nyitó mérkőzésen (Németország - Costa Rica) felcsendülő meseszép dalt hánya fogadták értetlenül annak idején. A torna végén olasz győzelem, Zidane fejeléssel a hozzá tartozó Materazzi mintaeséssel.  

2010 - DÉL-AFRIKAI KÖZTÁRSASÁG

Joggal kérdezheti bárki, hát Shakira meg honnan a francból került elő pont most? A WAKA WAKA - This time is for Africa nem más, mint egy törzsi induló legfrissebb átirata. Szerintem az eredeti ugyan jobb, de végre megint egy dal amire lehet mozogni.

 A végére egy aprócska kérdés:

Ha kijutottunk volna, ki írta/adta volna elő a mi dalunkat? Nevet, dalcímet kérnék!

Szólj hozzá!

Címkék: sport foci toszi vb 2010

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr154578854

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása