HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Süsü 3D ben avagy "Így neveld a sárkányodat"

2010.05.10. 14:39 toszi

Talán valamely korai, Johnny Wiesmüller féle Tarzanban volt egy jelenet, mikor is a civilizált amerikai hódítók, Jane-el az élen,  mozgó képszínházat rendeztek az őslakos gaboniknak, aki fejvesztve menekültek a vászonról közelítő gőzmozdony elől. Ha nem is ilyen katartikus, de valamelyest ilyen érzése lehetett azoknak is akik életükben először ültek moziban, 3D vel megfejelve. Azokból pedig mostanság van dögivel.

Folyamatosan megy az elmélkedés, hogy itt van a világ vége, nem kellenek hamarosan már színészek sem (mondjuk egyik másikért nem is kár) meg díszletesekre sincs szükség ezután, csak néhány remek formátumú kompjúteresre és kész is az AVATAR-szerű mozis világ. Szerintem meg nem így lesz. Pont.

Viszont azt kell, hogy mondjam a hagyományos rajzfilm iparnak kimondottan jót tesz a harmadik dimenzió.


Hosszú kihagyás után néhány napja újra eljutottunk moziba, gyerekestől, üdülési csekkel. (Nem reklám, csak szimpla info a Palace mozikban ugyanis beváltják) A demokratikus választás természetesen a Dreamworks vadonatúj animációjára esett és mondhatom nem bánta meg senki.

A kimondottan bűbájos történet szerint a tizenéves viking főhős, Hablaty -tornából természetesen felmentve, általános gyengeség miatt- felnőtté válásnak csak egyetlen aprócska akadálya van: nem ölt még sárkányt, pedig egy valamire való viking attól az aki. Aztán "mit-ad-isten" egy kudarcba fulladt kísérlet után kis hősünk az erdőben talál egy sérült példányt. Apa-fiú konfliktus, szerelmi szál, nagy egymásra találás és az elmaradhatatlan csavar a film végén mind mind kiszámítható klisék, de pont ettől szerethető igazán a sztori kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

A zene szívmelengető, a magyar szinkron pedig jól eltalált. (Megjegyzem az amerikai közönség jelentős része az eredeti hangokra megy be: Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrara, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Craig Ferguson, Kristen Wiig és T.J. Miller)

Summa summarum: aki szeretne másfél órányi mosolyt -nem pedig harsány kacajt- az arcára varázsolni az ki ne hagyja az "Így neveld a sárkányodat"

Jaj! Eszembe jutott még valami! A 3D mozikban (szerintem) a repülés a legjobb -az AVATAR -ban nem az a legf@szább?-, ebben meg, mivelhogy ezek a sárkányok azért mégsem Süsü-szerű vackort zabáló,lomha fajták, van dögivel az is.

Irány a mozi, szemüveget fel!

Jay Baruchel, Gerard Butler, America Ferrara, Jonah Hill, Christopher Mintz-Plasse, Craig Ferguson, Kristen Wiig és T.J. Miller

2 komment

Címkék: kino toszi

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr64578832

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mari 2010.05.10. 18:21:02

Nálunk mérföldkő ez a mese, az 5 és fél éves lányom első mozija lett. Mivel az első élmény meghatározó, komoly megfontolás után választottuk ki a filmet, életkort, stb... Jelentem teljes siker, a család + 1 fő mozifannal bővült.

bubo 2010.05.16. 19:36:02

Végivisytottam a mozi leghátsó sorában az egész filmet egy 6 fős lánytársasággal. A birkák óriásiak!
süti beállítások módosítása