HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Tapló Télapó-Bad Santa

2010.01.14. 20:36 rolo tomasi

Pár hetet késett a téma. A karácsonyi filmes divathoz első látásra egyáltalán nem idomuló Tapló Télapóról túlzás lenne azt állítani, hogy a műfaj gyöngyszeme, de a fával ellentétben egész évben nézhető.

A Die Hard-ot még én is karácsonyi filmnek titulálom ( Egyébként ha jól emlékszem, a Halálos fegyver bevezetőjében is favágóinges karácsonyfa-árusok üzletelnek a fehér porral ...)  , de ha szigorúan vesszük, akkor ebbe a kategóriába kizárólag télapós, jézusos filmek kerülhetnének. Utóbbi témában túl sok variációs lehetőség nincs. Nem is értem Scorsese mit várt a radikális fazonigazítástól (persze, tudom). Viszont a másik szakállas, szinte korlátlan mozgásteret biztosít az legelvetemültebb rendezők számára is. Más kérdés, hogy a Coen-fivérek által gründolt Tapló Télapó alapproblémája/poénforrása - azaz a részeg mikulás - nem hogy nem szentségtörés, egyenesen járulékos eleme a nemzetközi folklórnak. Tessék emlékezni a "Télapó itt van.." alaposan kiforgatott és delirium tremens-t vizionáló verziójára ("Télapó ittas..")    
Meg különben is, az alkohollal hadakozó télapó figurája jóval közelebb áll a - nem csak magyar - átlagnézőhöz, mint a rénszarvasos pulóverben feszítő Tim Allen, vagy a jancsiszögeket hintő Culkin. Még akkor is ha feltehetően keveseknek adatott meg seggrészegen, pisamarta jelmezben ajándékot osztani, pláne nem az izzó levegőjű Arizónában. Hiába, ott sincs bejgliből a kerítés. 
A mikulásnak álcázott, lecsúszott kasszafúró expresszvonat sebességgel száguld a végzete felé és a rátelepedő frusztráltság, a mértéktelen szeszeléssel vegyítve, tapló és obszcén  poénok kimeríthetetlen tárházát biztosítja. Ráadásul Billy Bob Thorton ficánkol a lumpen főhős szerepében. 

A Tapló télapót előszeretettel titulálják valamiféle anti-karácsonyi rémségnek, pedig a vak is láthatja, hogy két rókázás között egy szerethető figurákkal zsúfolt, párját ritkító fejlődéstörténetnek vagyunk tanúi. Igaz, a végéhez közeledve már kevesebb rizikót vállal és a finálé majdnem ugyanolyan közhelyes mint bármely karácsonyi blődlié, de Billy Bob Thorton, a - közelmúltban elhunyt Bernie Mac és John Ritter társaságában -  még így is könnyűszerrel  küldi oda a Tim Allen, Macaulay Culkin-féléket ahová valók: A "Hagyd aludni a papát!" műsorsávba. 

4 komment

Címkék: kritika film mozi zsenya

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr874578778

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_53952 2010.01.14. 21:40:42

volt ennek magyar változata is "Az igazi Mikulás" címmel. Cserhalmival. Mesélik nézhetetlen.

Ismeretlen_83444 2010.01.15. 00:21:39

a nézhetetlen szerintem túlzás, de valóban nem lett a legjobb.

Mari 2010.01.15. 09:12:24

Szerintem a legtöbben szeretnek karácsonykor is rossz fiúkat nézni. A Love Actually-t is mindig Bill Nighy -val reklámozzák, nem Keira Knightley-val. ( Tudom, Zsenya nem szereti ezt a filmet, csak eszembe jutott:) Az a Cserhalmi film pedig sajnos tényleg nem jött össze. Idén is volt karácsonykor, pár percig bírtam csak.

joshibarat · http://themotherroad.blog.hu 2010.01.16. 14:02:56

Attól függetlenül,hogy közhelyes,nekem valamiért mégis baszottul bejön.Nem nehéz azonosulni ezzel a karakterrel.A problémám csak az vele,hogy nem felhőtlen.Ha már vígjáték,akkor legyen az!Szerintem. Kicsit mintha keveredne a vígjáték és a filmdráma és így nehezebben szerethető.Egy kicsit lehangoló hangvételű,pedig azért vígjátéknak kéne lennie. Na mindegy,nem tökéletes,de szerethető.
süti beállítások módosítása