HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

UP!

2009.09.14. 12:00 rolo tomasi

Az animációban és érzelmekben egyaránt erős Disney/Pixar kooperáció(Finding Nemo, Ratatouille, Wall-E) legújabb kalandja az Up! úgy melengeti a publikum bensőjét, hogy közben nem átal szellemesen poénkodni is.

A történet sepia-ban indít a 30-as évek környékén, a kis Carl a filmhíradó képeit nézve ujjong Charles Muntz léghajós felfedező beszámolóján hogy aztán percekkel később már a gyermeki álmaiban osztozó kis Ellie-vel bimbódzó szerelmük, házasságuk, közös életük szemtanúi legyünk egy garantáltan szívszorító klip erejéig. Az életen át tartó közös vágyakozás tárgya egy dél-amerikai út a Paradicsom-vízeséshez, ám a perselyben gyűjtött érmék a dolgok rendje s módja szerint mindig másra gurulnak el, így a léghajós álmokból csak annyi marad, hogy Carl Fredricksen léggömbárusként éldegél boldogságban gyermekkori szerelme oldalán.
A film első 10 perce rövid animációs filmként is viszi a pálmát, az alkotók zseniális szerkesztéssel vezetik végig a nézőt Fredricksen-ék életútján, hogy az igazi kaland kezdetét vehesse ,az immár megözvegyült kis bácsika főszereplésével ,akit valószínűtlen kalandjára Russell a pufi cserkész kissrác is elkísér.
A sivár betondzsungelből házát lufik ezreivel kiröptető kiégett kisöreg és a "segíts az időseken" plusz pontokra hajtó lelkes lurkó közti kémia tökéletesen működik és szépen megágyaz az igazi Pixar vicceskedéshez mely az egész dél-amerikai kiruccanást végigkíséri.
A történet egyébként elég szimpla és kiszámítható, de a biztos kézzel kikorongozott karakterek, a veretes animációs megoldások és az egyszerű, kristálytiszta érzelmiség vállára veszi a filmet a kötelezően akció dúsra szabott végkifejletig.
A színes strucc felbukkanása és a kis Russell bohóckodásai kisebb porontyainknak is biztosítják a megfelelő kacaj adagot,de az Up! valós tartalmának dekódolásához azért már ismerni kell az ábécét.


UP előzetes

A Pixar tehát továbbra is képes a popcorn menük és az ezerféle rajzfilmes kacat mellett értéket is szállítani, egy olyan műfajban mely mára igazán túlzsúfolttá és sekélyessé vált.
Ha valaki pedig balga rangsorbarát vagy egyszerűen a listák és pontszámok szerint megy moziba az tekintse meg az imdb all-time animációs listáját itt.

2 komment

Címkék: kritika mozi up kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr144578720

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_76970 2009.09.15. 20:45:08

Szerintem a Monsters, Inc.-t nem veri meg még sokáig semmi - ennyi finesz, báj és abszurditás régen került össze egy mixerpohárban -, de az Up valóban nagyon kedves szentimentális húrokat penget, könnymorzsolás kiváltásából jeles! Sokkal igazabb, mint a trendi-kiszuszakolt Wall-e.

rolo tomasi 2009.09.16. 08:00:02

A Sully és lógolyó tényleg zseniálisak..na meg a Hihetetlen családék..
süti beállítások módosítása