HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Slumdog Millionaire-Gettó milliomos

2009.02.25. 16:49 rolo tomasi

 



Danny Boyle nagyon érti a szakmáját. A mai filmvilág egyik legváltozatosabb tölténytárával rendelkező direktora ismét zsánert váltott, s ez alkalommal a szerelmi dráma kategóriába ütötte bele az orrát. Csinált ő már generációs kultmozit (Trainspotting), sajátos szájízű hollywoodi szerelmetes komédiát (Life Less Ordinary) apokaliptikus, ám érzőszívű zombifilmet (28 nappal később) vagy éppenséggel műfaji szabályokat felrúgó sci-fi-t (Sunshine).

Van persze sok hasonló kalózlelkű filmrendező, de Boyle sokukkal ellentétben nem a biztoskezű iparosok közül való, hanem sokkal inkább kalandvágyó művész, egyedülálló aurájú filmográfiával.

A mutatvány ezúttal kivételesen jól sikerült, a brit filmes a minap felülhetett a trónra is és mellékesen ráagattak vagy 8 aranyszobrocskát.

A népszerű kvízjátékban szerencsét próbáló ifjú "gettókutya" története akár Benedek Elek tollából is eredezhetne, de a meseszerű elemekkel átitatott szociodráma valójában csak fedősztori, ez a film egy transzparens, mely a halhatatlan szerelem legyőzhetetlenségét hivatott bekarcolni a mozinézők harcedzett lelkébe.


A 18 éves Jamal (Dev Patel) és Latika (Freida Pinto) gyermekkori szerelmének háttere és egyben a film legjobb mellékszereplője Mumbai (Bombay), a 14 milliós metropolisz, az indiai vallások és társadalmi rétegek ütközéspontja, a fényűző paloták és a lemezekből összetákolt nyomorúságos viskók eklektikusságával tarkított ősi város.

A "Legyen Ön is Milliomos" indiai verzéjében szereplő teatöltögető srác egy lépésre áll élete sorsfordító csúcspontjától, amikor a rút és korrupt rendszer vasmarokkal próbálja földbe döngölni, és a sikerrel megválaszolt kérdések indoklásáért itt bizony nem 18 pont adható. Jamal, az adás szünetébe iktatott rendőrségi kínvallatás során kérdésről-kérdésre emelkedik felül hitvány vallatóin s fokozatosan kiviláglik, hogy végletekig elborzasztó, ugyanakkor szívfacsaróan csodálatos élettörténetének fordulópontjai szolgálnak alapul sorsa beteljesüléséhez.


Boyle friss, gördülékeny történetvezetése a Trainspotting klasszis tempóját idézik, az évek óta hibátlanul ügykezelő Anthony" Dod" Mantle fényképezése fájdalmasan szép, anélkül pásztázza a gettó sűrűjét, hogy a teccdrámák didaktikus katasztrófaturizmusát éreznénk felidéződni a vásznon.
Mumbai nyomornegyedeinek bemutatása hiteles és kendőzetlen, a nézőt kockáról-kockára szippantja be a vákuum és a légteret A.R.Rahman filmzenéje dúsítja minden pillanatban. A rendező bizonyítja, hogy makulátlan filmes technikája, kifogástalan ízlésvilága, bravúros színészvezetése mélyérzelmű matéria esetén is érvényesül és a mű "sűrűségéből" fakadóan a sztori kiszámíthatósága is csak múló zavarokat okoz szervezetünkben.

Jamal és testvére Salim életének, a főhős emlékeiben felvillanó epizódjai vadul zongoráznak érzelmeinken, az összes csakrapontunk kezelésben részesül, és a válogatott sorscsapásokat megélő koldus gyerkőcök napi küzdelmének elbeszélése még kacagtató humorbombákat is tartogat a publikumnak.

A szakavatott ecsetvonásokkal felmázolt szerelmi freskó naiv stílusa teljességgel helyénvaló, a nyomorúságos pöcegödrök mélyéből az egek felé törő, patyolat lelkületű szerelmeseken gáncsot vető sehonnai bitangoknak egyértelműen veszniük kell. Fabula ez a javából.


Szerencsémnek köszönhetően, úgy 10 évvel ezelőtt magam is megtapasztalhattam Bombay mikroklímáját és a Slumdog Millionaire az első perctől felkavarta indiai utazásom leülepedett emlékanyagát. A megcsonkított koldusok mindennapi tereptárgyai az éjjel is pulzáló utcáknak, a rajokban portyázó kisgyerekek borzongató látványa és a hely különleges energiái pedig garantáltan átrendezik a legkeményebb reakciósok belső világát is.

A megkapó szerelmi történeten túl a film elképesztő átérzéssel közvetíti azt az indiaiakra jellemző megingathatatlan lelki kódolást, mely szerint a ránk mért korbács-csapások közepette sem veszíthetjük el a személyes boldogságba vetett hitünket.

A Slumdog Millionaire azon ritka alkotások egyike melynek a filmtörténelembe való beágyazása már csak érzelmi indokokból is elkerülhetetlen, a bulvár-caritas korának igaz gyöngyszeme, melynek kigazolt kivonata akár saját csemetéink meséskönyvében is helyet kaphatna.


Kapcsolódó linkek:

Hivatalos honlap | Imdb.com adatlap | Adatlap a Wikpedia.org on

4 komment

Címkék: kino rolo danny boyle slumdog millionare

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr524578534

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_101165 2009.02.27. 18:41:23

Oh, én tegnap éjszaka és ma reggel néztem meg a filmet, mert az indiai kultúra amúgy sem állt messze tőlem, meg hát kíváncsi is voltam, hogy miért kapott annyi Oscart. :) Megérdemelte, csak annyit mondok. :) Üdv: Hanna

Ismeretlen_117838 2009.02.27. 23:39:47

Egy kedves barátom ajánlotta, és bár nem vagyok nagy filmes, megnéztem. Az elmúlt évben ez volt kettőből az egyik, ami meg tudott fogni annyira, hogy nem beszélgettem végig. A zene sokszínű, jól illik a filmhez. A gyerek- és kamasz szereplőket pedig nagyon jól választották ki szerintem. Angolos képvilág, bollywoodi átérzések, egy gyönyörű és hiteles női főszereplő, és a - véleményem szerint - tehetséges Dev Patel. Még a "hepiend" sem zavaró.

TBalazs · http://eloszto.blog.hu 2009.02.28. 16:40:51

Zseniális film, mindenkinek csak ajánlani tudom. Megnétük még a 7 életet (7pounds) és a Benjamin Button különleges életét, de a Slamdog lenyomja mind a kettőt.

Mari 2009.03.01. 21:46:42

Pont most mondták be a híradóban(!), hogy az egyik gyereksztárt apuka megruházta, mert nem akart kimenni vigyorogni a 160. fotósnak. A kis Azharuddin Mohammed Ismail hamar hazaért...Apuka már mélyen bánja.
süti beállítások módosítása