HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Majomparádé

2009.02.09. 21:00 rolo tomasi

A címből adódóan kézenfekvő lenne hogy ezúttal a – blogon is nemrégiben tárgyalt – rettenetes hazai díjátadó szereplőin verjük el a port, viszont a Darwin-évforduló is ugyanilyen remek apropót szolgáltathatna a témában.

Gyalázkodás és tudományos értekezés helyett mégis inkább a popkultúra leghíresebb majmaival áldoznánk az infantilizmus oltárán.
Az alábbi négyesfogat, az alfa-hím pozíciótól megfosztott rajzfilmfigurától, a „zsinegezett" félmajomig terjed. Közte pedig kettő anatómikus kritériumoknak is megfelelő példány.

A Hanna-Barbera páros agyából kipattant főemlős, Mr. Peebles kisállat-kereskedésének kirakatában tengeti életét. Eredettörténet nuku, viszont Magilla már az első epizód nyitó képsorában a hintaszékben ringatózva tévézik. Az alkalmi barátokkal való bandázás pedig rendszerint az objektum elhagyásával veszi kezdetét.

 

Egyébként meg – ahogy a nóta is mondja - ír. olvas, beszél... A tetejébe nadrágot hord, keménykalapot és hozzá passzoló csokornyakkendőd visel. A fajtaidegen életmódot szemmel láthatóan élvezi, bár az egysíkú  főleg banánra épülő - táplálkozás és a medencét ill. csípőcsontot rendkívüli igénybevételnek kitevő kétlábazás már három évad után betette a kiskaput. 

Az 1964-67 között sugárzott Gorillának egyébiránt átjárása volt Maci Laci-hoz, Foxy Maxi-hoz  és vica-versa.

Szerencsére a tucatnyi feldolgozást megért swinges főcímdal ("Gorilla for Sale") pofás magyar fordítást kapott és a sorozatcím is megúszta a majmos kínrímeket...


Cheeta: A majomember házőrzője csimpánzként törzskönyveztetett. Hazája pedig egy zanzásított Afrika, egy buja skanzen-dzsungel kipingált kannibálokkal, gumikrokodilokkal, oroszlánokkal, elefántokkal, iparilag gyorsított orrszarvúkkal és egyéb vadállatokkal.
Cheeta főállásban hírvivő és vészjelző funkciót tölt be, de nyugalmi időszakban előszeretettel csapolja az elcsigázott szafaristák élelmiszerkészletét, vagy Tarzan élete párját szekálja. 
Mindezt – Magillával ellentétben - az evolúciós kritériumok szigorú szem előtt tartásával.


Azaz  szó szerint majomkodik.
Ugrál, hónaljt vakar, pofákat vág és nem mellékesen megvalósítja az autentikus szerszámhasználatot.
Nyílván. A formális logika is azt diktálja hogy egy  igazi csimpánz csupasz seggel, grimaszolva váljék közönségkedvencé és mutassa meg földinknek, az egykori olimpikonnak, hogy mi fán terem a method acting!
A legtöbb Tarzan filmben szereplő példány idén tölti a 77-et,  amivel bizony jócskán lepipálja a fajtársakat, no meg a magyar átlagot...  


A növekedési hormon túltengése nemcsak csontszerkezeti rendellenességet, (ún. gigantizmus)  hanem a növényevő életmód részleges feladását és látványos ideggyengeséget eredményezett. Utóbbiban persze legalább anyira ludasak lehetnek a jura-kor istencsapásai illetve az épkézláb partner hiánya. Az áldozati szüzek csontocskái által okozott bélelzáródásról jobb nem is beszélni.

A szöke hölgy végül belőle is kihozza a hardcore macsót, amely a  digitális technikának köszönhetően az emocionálisra vett 2005-ös verzióban csúcsosodik, de szó se róla, anno Jessica Lang látványa is szépen megizzasztotta a hidraulikát.

Az eredeti 1933 –as film  pedig az aránytévesztések és a stop-motion darabosságával együtt az egyetemes kultúra része. Az Empire State Buildingen hadonászó óriásgorilla látványa pedig még egy Motorhead pólóval is felveszi a versenyt...   



Hakapeszi Maki:

Nekünk a témában  csak egy félmajomra futotta. Pontosabban egy makira. Ráadásul a fröccsöntött, tyúktestű, fejnehéz fajtából.

A konok anatómikus torzulásokat ellensúlyozandó, Hakapeszi csavaros, már-már Colombo-i észjárással áldatott meg. Állandó baleknak pedig menetrendszerűen érkezett „Hiszékeny Úr". (Szuhay Balázs) akitől eleinte még kijárt  a „majom úr" megszólítás, de az émelyítő mennyiségű táblás csokoládé  kicsalása után már a kis jószág testi épsége forgott kockán. A nyíltan gyerek/népnevelő célzattal készült epizódok végére aztán segítség is befutott Móka Miki (később Misi) képében.

A marionett mozgatása Kemény Henrik nevéhez fűződik és így már az is világos hogy a nyíltan hasbeszélő figura miért is Vitéz László hangján tetszeleg...

7 komment

Címkék: tv kino zsenya trubadurlada

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr694578521

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Láma · http://lama.blogsite.org 2009.02.09. 21:22:32

Kérsz egy banánt? /hihi/

Ismeretlen_53952 2009.02.09. 22:25:14

Emlékszem Magilla mindíg úgy fejezte be: "Sebaj a jövő héten újra megpróbáljuk!" Ha lehet akkor jelölném még valamennyi karaktert a "Majmok bolygójából".

zsenya · http://oriasi.freeblog.hu 2009.02.10. 06:13:09

Ime egy kimerítő lista, de vazz ezek nagyrészét ki ki ismeri? http://www.ape-o-naut.org/famous/famous/television.html

Ismeretlen_102606 2009.02.10. 09:38:11

Szép munka volt:))!

Ismeretlen_45491 2009.02.10. 19:43:00

magilla a legjobb!!!

Mari 2009.02.10. 21:17:01

Le a kalappal az alapos kutatómunka előtt. Komolyan,ami a ZsebTV háttérinformációkat illeti, minden elismerésem.

Ismeretlen_51087 2009.02.11. 07:41:48

Hát ez felért egy tudományos disszertációval:-)) nem is tudom, ha vkire azt mondom, "de nagy majom vagy!", akkor őt most leszidtam, vagy dícsértem? Üdv.
süti beállítások módosítása