HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Burn After Reading

2008.11.10. 16:07 rolo tomasi

Mint azt tudjuk a filmes mérföldkő faragásban is jártas tesók szabadidejükben futószalagon szállítják a zseniális "hülyéket". Ki ne emlékezne Theodore Donald "Dani" Kerabatsos-ra, Walter Sobchak-ra, a tündöklően tuskó Pete-re és Delmar-ra, Norville Barnes-ra  vagy épp Carl Showalter és Gaear Grimsrud fergeteges párosára a Fargo-ból.

A No Country for Old Man dicsőséges hadjárata után igen jó ütemérzékkel érkezik a szélső pályán befutó új Coen darab, melyben igen nívós kompánia adja a hülyét 90 percen át. Harsány poénkodás helyett folyamatos szatíra szag lengi körbe a művet, a szereplők minden szava, mozdulata a karikatúra része.
A történet középpontjában egy váratlanul elbocsátott CIA elemző, Osbourne Cox, (John Malkovich) memoárjait tartalmazó CD eltűnése áll, melynek szerencsés- szerencsétlen megtalálói a szimpla baditermi alkalmazott Linda Litzke (Frances McDormand) és Chad Feldheimer (Brad Pitt) gyarló célú zsarolási ügyet kavarnak a gyenge idegállapotú Osbourne háza táján.
Az ügybe belelóg Harry Pfarrer (George Clooney) biztonsági ember aki szorgalmasan kufircolja a szebb napokat látott CIA-és nejét (Tilda Swinton), de ez igazából csak a kezdet. Suta hőseink villámgyorsan keverik a szart, melynek végeredményeként a történet laza szálai olyan sűrű rántást kapnak, hogy a néző illetődötten próbál eligazodni az események szövevényes hálójában.

A Burn After Reading egy könnyfakasztó bolondokháza, a cselekmény lendületes örvénylése a Coen birodalom összes komikus elemét felszínre dobja. A tévedések vígjátékában minden mellékvágánynak jelentősége van és az arcpirítóan bénázó főszereplők szép lassan messze sodródnak  a saját maguk által gerjesztett hullámokon.
A gárda remek formában balettozza át a röpke pillanatnak tűnő játékidőt. Brad Pitt a bájos idióta szerepében ugyan nem tud túllépni határain-mimikái, mozdulatai mind-mind ismerősek már valahonnan- de összességében belead apait-anyait a komédiázásba. George Clooney- immáron harmadik Coen filmjében- újfent ragyogóan karakterezik a kertek alatt, kevés színésznek megy ilyen simán a főszerepekről alkalmi és üdítő visszaváltás.
Frances McDormand férje/ura "kezei közt" mindig jól szuperál, ez alkalommal sincs ez másképp, a végtelenül ostoba, plasztikai műtét függő Linda eklatáns példája a csőlátású, önző - a filmben jócskán kifigurázott - kicsinyes nyárspolgároknak.


A hevesen artikulálva káromkodó Malkovich nekem kicsit sok ugyan, de tény hogy a világ legnagyarcúbb színészeként számon tartott művész úr emeli a műsor fényét, jelenléte az eszement fináléban éri el csúcspontját.
A körbekefélésekkel és vérgőzös epizódokkal flambírozott alapanyag fineszes dialógusokkal tarkított, a szellemes forgatókönyvnél érezhetően vastagon fogott a ceruza.
Az elmúlt évben talapzatra emelt direktor páros a lanyhább vígjátékaikat (Kegyetlen bánásmód, Betörő az albérlőm) feledtetve szórakoztat és végén minden "jótett" elnyeri méltó büntetését.
A nyertesek közt pedig ott vagyunk mi is, lehet nekiülni, megéri...
Bemutató:november 27.
 
Kapcsolódó linkek:

14 komment

Címkék: kritika film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr934578475

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_37621 2008.11.10. 19:35:00

nagyon szórakoztató film, tényleg megéri. vajon milyen idióta magyar címe lesz?

Ismeretlen_53952 2008.11.10. 20:07:09

Égető bizonyíték

Ismeretlen_72212 2008.11.10. 23:25:42

jah, ezen én is behaltam, a bond párja - ezeket pl. ménem lehet szó szerint?

Mari 2008.11.11. 14:13:34

Ez még nem is olyan rossz.Legalább emlékeztet az eredetire.Vannak sokkal jobbak is, pl The Believer-A hitetlen ...Nem láttam a filmet, csak olvastam valahol ezt a frappáns címadást.De a filmből biztos kiderül, miért ez lett.

cornell 2008.11.11. 14:28:33

Na és ez?: Tremors-Ahová lépek szörny terem.

Ismeretlen_53952 2008.11.11. 16:41:59

És a "Szimatnak szemét, szemétnek szimat" ? (A Low Down Dirty Shame)

rolo tomasi 2008.11.11. 19:43:40

The Untouchables-Aki legyőzte Al Caponét

Mari 2008.11.11. 20:15:07

Az az én egyik kedvencem is ! Na és persze a Die Hard-ok és az Alienek is.

lobo 2008.11.12. 12:23:20

Nem filmcím, de meg kell osztanom, mielőtt még elfelejtem, most szombaton adták a Hair-t, új felirattal (szerintem). Nos, mondhatjuk, hogy jól sikerült, íme az egyik gyöngyszem: angol szöveg: Especially people, who care about strangers magyar felirat: Különös ember, kétarcú ember És ezt így hogy? L.

cornell 2008.11.12. 13:33:17

Ez is szép: Three Kings-Sivatagi cápák

Pogi 2008.11.12. 14:36:20

Na teganap este megnéztük... nem ez lesz a kedvencem:(

Mari 2008.11.12. 14:36:30

Sajnos a musical-eket, rock operákat nálunk rímesítve feliratozzák-hátborzongató eredmények születtek már. A Hair-re én is emlékszem, mikor először láttam, már tudtam valamicskét angolul és nem is értettem, mi van. De ebben a témában a legemlékezetesebb élményem a Pulp Fiction, amit feliratozva adott az autós mozi. Na az a csúcs.

lobo 2008.11.12. 15:27:37

Most nézem a belinkelt videót, feltétlenül meg kell említenem, hogy a zene alatta az Elbow együttes Grounds for divorce című száma, ami az év végi toplistámon erősen top 3 esélyes, baromi jó ki szám. Esetleg lehetne kérni a szakemberektől egy kritikát a lemezről (The Seldom Seen Kid)? Erős anyag!

lobo 2008.11.21. 15:00:10

Tegnap este végre volt egy kis nyugi és megnéztem, nekem tetszett! nagyon találó, amit rolo írt a lengedező szatíráról, ez mindig nagyon bejött a Coen-filmekben, ebben is. Nem egy világmegváltás, de pont elég vicces (nekem). Nagyon tetszettek a mellékszereplők, főleg a CIA-nál a főnök, meg a neki jelentő csávó, aki kirúgja Coxot az elején, a legjobban megcsinált párbeszédek az övéik, szerintem. L.
süti beállítások módosítása