HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

A hamburgert Te hogy csinálod?

2008.10.03. 14:30 toszi

"Az első harapás... milyen mennyei érzés. A zsemléje egy angyal szezámmaggal hintett melle, benne bársonyos ketchup és mustár. Az ízek csodálatos összhangban egyesülnek. És aztán...
Az uborka. Apró, mennyei uborka. Egy szelet paradicsom, egy salátalevél, és a felejthetetlen húspogácsa, ami oly kivételes. És mindezen ízek a szádban, külön, majd a tökéletességben egyesülve, az édes és sós isteni kombinációjában, annyira...pompázatos.
Ez nem csak a hús és zsömle egyszerű szendvicse, Robin. Ez maga Isten, aki az ételen keresztül érint meg minket."
  (Marshall Eriksen - How I Met Your Mother/ The Best Burger in New York (NBC))

Bár a nyár már lassan feledésben merül, azért legutóbbi balatoni hétvégénk óta  érik az elhatározás, hogy a hamburger is megér egy külön postot. Na tessék… itt  az október és kész is  van.


Gyönyörű darab...

Alábbiakban persze nem a multinacionális láncokat idézném meg, hanem az otthon, saját konyhában vagy az utcai/piaci/vásári forgatagban készítetteket.
Szövevényes eredetével most nem untatnék senkit. A Wikipédia külön címszót szentel e gasztronómiailag ugyan nem túl bonyolult, mégis elvitathatatlanul népszerű ételnek, úgyhogy lehet csemegézni, minimum 13 "Page Down" - on át.
A recept leegyszerűsítve: zsömlében fasírt…ami persze valóban rendkívül szimplának hangzik, így megér némi cizellálást.
Így hát: darát és gazdagon fűszerezett marhahús pogácsa kisütve, péksüteménybe ágyazva, friss paradicsomkarikákkal, uborka szeletekkel, salátalevéllel,  sajttal, mustár és/vagy ketchup és/vagy majonéz öntettel.

Hazai felbukkanása idején, úgy a 80-as évek közepén, végén nyilván ledarált cipőtalp is került az adalékokba (ki tudja persze manapság miből készül), arról nem is beszélve, hogy nyilván a helyi árusnak halvány lila gőze nem volt a receptről, csak gyártotta az iszonyatos ízű "csípős mexikóiakat" és svéd gombasalátával, lapka sajttal felvértezett...öööö...hamburgereket a lelkes vállalkozó amolyan lesz ami lesz alapon, felnyitható oldalú lakókocsijában. Így aztán szerintem nem is olyan nagy gond, hogy nem emlékszem életem első hamburgerének ízére. Arra viszont határozottan, hogy nem telt el hét anélkül, hogy ne nyomtunk volna be legalább egyet ezekből az olajtól tocsogó, tükörtojással bélelt, hirtelen mikrózott förmedvényekből.


Pááárééé! (kacorklub.hu)

Persze a szarhoz nem kell időutazást tartani... a szigligeti strand hamburgernek nevezet valamije pl. inkább hasonlított egy sebtiben összerántott Utasellátó-s étvágy rombolóra, mint guszta ebédre.
No és van ellenpélda is. A néhány hónapja meglátogatott Fecske vendéglőben nagyszerű ízekben pompázó börgert adnak. Érdemes kipróbálni.
Arról nem is beszélve, hogy házibulikat lehet a burgerre alapozni. Határozottan jó móka az alapanyagokat előre elkészítve, vendégsereget hívni és a pogácsákat frissen kisütve amolyan csináld magad alapon összeállítani szendvicsünket.

Van saját tapasztalatod? Szívesen olvassuk!

8 komment

Címkék: toszi silo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr314578457

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.10.03. 18:48:44

Áááá! télleg a Fecskében b@szod:). Majd elfelejtettem, Géza barátom unszolására már megvolt Carls Jr., In n' Out és társai, de a Fecske-féle türül.

Ismeretlen_98947 2008.10.03. 20:21:08

Sokat kísérletezek hamburgerrel, de még egyáltalán nem értem el a tökéletest, távolról sem. Itt gyorsan ketté is választanám az egészet. Először is a hamburger egy óriási logisztikai probléma. Nagyon fontos, hogy minden hozzávaló összekészítve várjon, ha salátát teszel alá, akkor az is, a hagyma felszeletelve (vagy kockázva, ízlés szerint blansírozva), a paradicsom felvágva, kéznél a mustár, ketchup. Szerintem a bacon sem hiányozhat belőle, azt is le kell sütni előre, profi igények esetén melegen tartani. Szintén fontos, hogy a zsömlét le kell kicsit pirítani (és ezáltal átmelegíteni), amit viszont illik úgy időzíteni, hogy amennyire lehet, közvetlenük a hús elkészülte előtt legyen kész. Sajt nélkül nem burger a burger, az is ott kell legyen, szépen, szeletenként. Namost, a fentiek mellett a másik sarkallatos pont a hamburgerhús. A post állításával ellentétben az igazi hamburgerpogácsa nem gazdagon fűszerezett, csak só, esetleg bors van benne. A lényeg, hogy jó minőségű, nem száraz marhából készüljön, semmiképp nem a teszkós szétbaszott rostú vagdalékból. Mondjuk igazán minőségi marhát itthon úgyse lehet szerezni, de azért ehetőt még igen. Az eredeti recept szerint marhavesefaggyút kell belekeverni, 20-30 százaléknyit. Ilyet se nagyon lehet kapni idehaza. A legjobb eredményt eddig az intersparban kapható darált marha hozta, fényes, nem szálakra gyötört, szép állagú hús. Ezt vajjal dolgozom össze, sózom és borsozom (alaposan, mert nekem úgy jön be), majd kilapítom úgy, hogy a pogácsa közepe kicsit vékonyabb, a széle vastagabb legyen. Utánozhatatlanul finomabb lesz, ha faszén fölött sütjük, de serpenyőben is jó. Nem szabad agyonsütni, akkor jó, ha kívül kicsit pirult, belül még szaftos. Szabad forgatni is, a lényeg, hogy az utolsó megfordítás után egy sajtszeletet teszek a tetejére, ami ráolvad rendesen, majd a kész húst egy másik szelet sajtra rakom (ami már bele van készítve a zsömle aljába). Nekem akkor jó a hamburger, ha nem túl vastag, átéri a pofám és lehetőleg nem esik szét evés közben, sem a felépítmény, sem a zsömle maga.

rolo tomasi 2008.10.04. 09:10:41

Köszi mester,vasárnap az irányadásodat követve burger napot tartunk.Egyébként a Dérynében kapható argentin börger-nek nincs párja,akkora mint egy 5 kilós medicin és cefet finom..nyam

Ismeretlen_35222 2008.10.04. 18:47:01

Én nem csinálok belőle nagy ügyet, ha hamburgert akarok enni. Csak lemegyek a SPAR-ba, veszek egy doboz fagyasztott negyedfontost, hozzá hamburgerzsemlét meg lapkasajtot. Otthon megsütök (serpenyőben, olajon) két negyedfontost (öröm nézni, ahogy szivárog belőle a vér), aztán azon forrón ráteszem a zsemle alsó felére (amire már ráhelyeztem egy sajtot), a húsra öntök egy kis (lakótársaktól lopott) ketchupot, ráteszek még egy lapkasajtot, majd a zsemle tetejét. Nyami. :) Megjegyzem, Belfastban lakom, nem tudom, Magyarországon lehet-e kapni negyedfontost.

lobo 2008.10.05. 19:18:56

Rolo! esetleg két jól megtömött hamburgert?

cornell 2008.10.06. 10:35:36

Negyedfontos nincs itthon, Magyarországon mi kilóban mérünk..

Roladn · http://www.free-software.atw.hu 2010.08.06. 17:41:34

Ó hamburger..(; Nélküle nincs élet,megszűnne a .. Na jó ez egy kicsit túlzás,de mit ne mondjak én egész életemre ellenék vele.Persze kólával együtt.

Mari 2010.08.16. 14:26:18

Egyszer egy egész nyáron hamburgersütőben dolgoztam. Azóta nem szeretem a hamburgert. (Utána egy szörpüzemben dolgoztam, szörpöt sem iszom.)
süti beállítások módosítása