"Az első harapás... milyen mennyei érzés. A zsemléje egy angyal szezámmaggal hintett melle, benne bársonyos ketchup és mustár. Az ízek csodálatos összhangban egyesülnek. És aztán...
Az uborka. Apró, mennyei uborka. Egy szelet paradicsom, egy salátalevél, és a felejthetetlen húspogácsa, ami oly kivételes. És mindezen ízek a szádban, külön, majd a tökéletességben egyesülve, az édes és sós isteni kombinációjában, annyira...pompázatos.
Ez nem csak a hús és zsömle egyszerű szendvicse, Robin. Ez maga Isten, aki az ételen keresztül érint meg minket." (Marshall Eriksen - How I Met Your Mother/ The Best Burger in New York (NBC))
Az uborka. Apró, mennyei uborka. Egy szelet paradicsom, egy salátalevél, és a felejthetetlen húspogácsa, ami oly kivételes. És mindezen ízek a szádban, külön, majd a tökéletességben egyesülve, az édes és sós isteni kombinációjában, annyira...pompázatos.
Ez nem csak a hús és zsömle egyszerű szendvicse, Robin. Ez maga Isten, aki az ételen keresztül érint meg minket." (Marshall Eriksen - How I Met Your Mother/ The Best Burger in New York (NBC))
Bár a nyár már lassan feledésben merül, azért legutóbbi balatoni hétvégénk óta érik az elhatározás, hogy a hamburger is megér egy külön postot. Na tessék… itt az október és kész is van.
Gyönyörű darab...
Szövevényes eredetével most nem untatnék senkit. A Wikipédia külön címszót szentel e gasztronómiailag ugyan nem túl bonyolult, mégis elvitathatatlanul népszerű ételnek, úgyhogy lehet csemegézni, minimum 13 "Page Down" - on át.
A recept leegyszerűsítve: zsömlében fasírt…ami persze valóban rendkívül szimplának hangzik, így megér némi cizellálást.
Így hát: darát és gazdagon fűszerezett marhahús pogácsa kisütve, péksüteménybe ágyazva, friss paradicsomkarikákkal, uborka szeletekkel, salátalevéllel, sajttal, mustár és/vagy ketchup és/vagy majonéz öntettel.
Hazai felbukkanása idején, úgy a 80-as évek közepén, végén nyilván ledarált cipőtalp is került az adalékokba (ki tudja persze manapság miből készül), arról nem is beszélve, hogy nyilván a helyi árusnak halvány lila gőze nem volt a receptről, csak gyártotta az iszonyatos ízű "csípős mexikóiakat" és svéd gombasalátával, lapka sajttal felvértezett...öööö...hamburgereket a lelkes vállalkozó amolyan lesz ami lesz alapon, felnyitható oldalú lakókocsijában. Így aztán szerintem nem is olyan nagy gond, hogy nem emlékszem életem első hamburgerének ízére. Arra viszont határozottan, hogy nem telt el hét anélkül, hogy ne nyomtunk volna be legalább egyet ezekből az olajtól tocsogó, tükörtojással bélelt, hirtelen mikrózott förmedvényekből.
Pááárééé! (kacorklub.hu)
No és van ellenpélda is. A néhány hónapja meglátogatott Fecske vendéglőben nagyszerű ízekben pompázó börgert adnak. Érdemes kipróbálni.
Arról nem is beszélve, hogy házibulikat lehet a burgerre alapozni. Határozottan jó móka az alapanyagokat előre elkészítve, vendégsereget hívni és a pogácsákat frissen kisütve amolyan csináld magad alapon összeállítani szendvicsünket.
Van saját tapasztalatod? Szívesen olvassuk!