HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

dedo

2008.07.25. 23:47 rolo tomasi

Mit csináljon a gyerek, ha a tévé zenés ajándékkosarat sugároz az NDK-ból, kinn meg eső, hó, netán tojásjég hullik az égből, vagy csak egyszerűen olyan a nyár, mint mostanság? Ja, és a hetvenes évek végén, a nyolcvanas évek elején járunk.
Akkor vegye elő a szekrényből, a kódolt agresszió megnyilvánulásának ékes bizonyítékát: a Játékkatonát. Ha történelmi elemzésnek vetnénk alá, jócskán visszanyúlhatnánk az időben és a csontból faragottól, az ólomból öntöttön keresztül jutnánk el, az itt tárgyalandó MŰANYAGKATONÁIG.

Egyéb ismert neve, 3Ft-os katona, 5Ft-os katona, stb... Ami,-ha nem csal a memóriám-nem méret, hanem inflációfüggő volt. A 20Ft-os katona már sajnos lego szerű volt, mozgatható végtagokkal. A klasszikus fröccsöntött, könnyen kézsérülést okozó sorjázatlannal szemben. Az én befutóm egy húszcentis bilikék törzsfőnök volt. Szereztem mindezt a szakboltok teljes hiánya miatt a keszthelyi bazársorról.
A felhasználói kör, 4 től 10 éves korig. Ez saját tapasztalat, közvélemény-kutatást nem végeztem. Súlyos infantilizmus esetén akár a nagypapakorig is kitolódhat. Kivételt képezhettek olyan stratégák, mint Cézár, vagy Napóleon.
A katonázás kulcsszava a "csata". A csatázás menete pofon egyszerű. Felállítani a két tábort egymással szemben, és különböző hanghatások kíséretében egymásnak ugrasztani őket. A két tábor kialakítható színek szerint: foszőldek a kékek ellen. Vagy karakterek szerint: Indiánok vs kovbojok, Szövetségesek vs Tengelyhatalmak stb. A játék izgalmasabbá tehető tereptárgyak (Porszívó, cserepes virág, matchbox) beiktatásával. Megfelelő számú alapanyag hiányában, a katonák egyénileg is összemérhetik erejüket.
A gyerekek fejének bíborszínűvé változásával párhuzamosan, a taktikázás könnyen átcsaphat vagdalkozásba. Értsd: szóló, vagy maroknyi katona hajigálása az órákig rendezgetett alakzatba.

Az úgynevezett "20 forintos"

Akár a kitűnő megfigyelőpoziciót biztosító emeletes ágy rejtekéből. Ezt hasonlatos a tekében oly népszerű tarolással. Ilyenkor természetszerűleg, a hurkapálcazászlóval jelzett tűzszünet azonnal érvényét veszti!
És ha már említettem a sorjázatlanságból eredő kézsérülést, akkor az egyéb veszélyek címszó alatt meg kell említeni a rátaposást is. Ennek vonzata lehet a délutáni fociról való igazolt hiányzás. Az emlék könnyen felidézhető elektromos dugaljra lépéssel.

És ha már a katonákkal a négy fal közé szorultunk, ott is maradtunk. A következő felidézendő játékszer, már egy darab történelem. A MATCHBOX. Nevét természetesen, gyufaskatulyányi mérete után kapta. De ha emlékeim nem csalnak, az összes kis méretű autóra rávágtuk: meccsboksz! Függetlenül attól, hogy valójában melyik cég gyártotta, hamisítvány volt e vagy sem. A beszerzés trafikból/dohányboltból történt. De nagyritkán állami áruházak polcaira is került, a déligyümölcsért való sorban álláshoz hasonló tülekedést gerjesztve.
A használók köre szintén óvodától egészen általános iskola felső-tagozatig húzódhat. Persze léteznek komoly kollekcióval bíró veteránok is, ahol ugyebár nincs korhatár. Fiatalabbak általában haszongépjárművekkel kezdenek. Kukás, mentő, tűzoltó. Ez szinte szóról szóra megegyezik a mi leszel, ha nagy leszel kérdésre adott válasszal. Alsó tagozatban már a sportos darabok favorizálandóak. Jómagam targoncából szálltam át egy sárga sportmercédeszbe, majd piros fordmusztángra váltottam.

Akármi is a játék menete, jó futómű esetén a kisautó métereket is megtehet. Ilyenkor gyakran csak a bútorzat, vagy a vakolat parancsolhat megálljt a miniatűráknak. A szülői tiltás ellenére való-úgynevezett- szabadba csempészés, jelentősen csökkenti a menettulajdonságokat. Homok kerül a gépezetbe, a rozsdafoltokat pedig az esztétika sínyli meg. Ezek az amortizálódott példányok, aztán könnyen áldozatául eshettek a katonáknál már korábban említett tarolásnak, vagy egy jóval nagyobb lendkerekes jármű támadásának.
A nem rendeltetésszerű használat itt is veszélyekkel járt. Ha egy targoncával a játszótársat fejkeménységtesztek vetettük alá, és a visításra a szobába berontó felnőtt, egy kivételesen gyenge teherbírású modellre lépett, akkor máris kierőszakoltunk egy Game Over-t!!

5 komment

Címkék: retro zsenya dedó

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr384578421

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_84137 2008.07.26. 07:22:13

Húúú a régi szép idők... Én az ún. 20 forintos katonákkal vívam óriási csatákat anno. Egyik oldalon a hiperszuper páncélos katonák és kovbojok álltak, akik a mindenféle kacatból összetákolt erődöt próbálták megvédeni a nagyobbrészt félkezűekből álló, csóró, lepukkant, viszonylag kevés fegyverrel rendelkező ám nagy létszámú indián hordától. A csaták állndó elemei voltak: ágyúzás, postakocsitámadás, árulók kivégzése stb. Természetesen majdnem mindig a kovbojok győztek, de ha mégsem, akkor a palásttal, koronával, emberméretű szablyával és fehér lóval felszerelt király elitcsapata újra felszabadította a várat... A matchboxokkal is órákra le tudtam kötni magam. Véletenszerűen két csoportra osztottam a járműveket, amik párban versenyeztek egymással. Ez annyit takart, hogy frontálisan összeütköztettem őket, amelyik nem borut fel, az nyert. A talpon maradók továbbjutottak, hogy megküzdjenek a végső győzelemért. Mindezt papíron dokumentáltam és komplett bajnokságokat játszottam végig.

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.07.26. 20:37:24

Hehe, akkor igen komolyan vetted:). Sztem nálunk Karl May/Cooper dominancia miatt, a kovbojok kínzőcölöpön végezték.

rosicky manó 2008.07.26. 22:19:54

Nekünk volt a 20 Ft-os katonákhoz várunk és ágyúnk is (volt olyan időszak, amikor 2 ágyúnk is volt, de az egyik gyorsan bekrepált)! Benyával a következképp játszottuk ezt 25-30 éve: az egyikünké volt a vár, oda állíthatta fel a birtokunkban lévő "sereg" egyik felét, a másik a terepről "rohamozott". A várat az ágyúból kilőtt csapágygolyó védte (amelyik katonát eltalálta és az eldőlt - az elesett), míg a terepről rohamozó egy ping-pong labdával próbálta kilőni a várvédőket. Óriási csaták mentek vasárnap délutánonként a cseh1-en leadott Forma1-es futam után! :-) Egyszer a csapágygolyó még egy ablakot is kivitt, akkor vagy 2 hónapig nem játszhattunk... A másik játék a "mecsóké" volt, az ugratás. Szobánkban a szőnyeg egyik végét visszahejtottuk, amitől egy kis ugrató keletkezett. Ezután már csak egy kis lendület kellett és repült is a kisautó. Ezek közül kinek, melyik volt meg?: http://www.70er-matchbox.de/1971.htm

Ismeretlen_5835 2008.07.26. 22:50:32

haha nekem meg megvannak a mecsoim :)) a katonak valahova elmasiroztak...

psz 2008.12.16. 21:13:37

Épp ma hallottam, hogy a 20 Ft-os katonákat még most is lehet kapni (de gondolom már nem 20 FT), valaki az interneten árulja. Sajnos több infom nincs, épp az elérhetőségét kerestem, így kerültem ide. Mi is sokat játszottunk az öcsémmel a katonákkal 80-85 között, meg volt "mecsink" is, az öcsémnek egy Citroen (nem tudom melyik tipus), de kombi volt, nekem meg egy Datsun.
süti beállítások módosítása