HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Erőszakik-In Bruges

2008.06.10. 23:10 rolo tomasi

Elöljáróban annyit, hogy a hazai forgalmazó kreatívjainak megint járna a kukorica gránát a "frappáns" címadásért, ugyanis a mű hangulatától nem is állhatna távolabb ez a debil módon vicceskedő magyar címválasztás. Ráadásul nagyon bosszantó,hogy a filmnek nemcsak az üresen tátongó mozikkal kell megküzdenie,hanem a saját nevével is, ami ahelyett,hogy védjegye lenne inkább harsány és buta reklámszlogenként funkcionál.


Az In Bruges persze humoros, sőt itt-ott Monty Phyton szinten szellemes vállalkozás és a 127 fuck/107 perc ellenére mégsem annyira a trágárkodása miatt megragadó. (bár az is jó:)) Különlegesen abszurd, bágyadt hangulata több spirituális puskaport hordoz mint elsőre gondolnánk. Ray (Colin Farrell) és Ken(Brendan Gleeson) ír fejvadászok, akik felsőbb utasításra a festői, ám unalmas Bruges-ben kényszerpihenik ki a legutóbbi fájdalmasan félresikerült bevetésüket. Az 50 körüli Ken persze könnyebben vedlik át szimpla turistává mint a fiatal, robbanékonyabb kollégája, aki folyamatosan nyavalyog és inzultálja környezetét és eközben szép lassan felemészti a gyermekgyilkosság biblikus bűne.

A színházi emberként és rövidfilm oszkárosként elhíresült direktor Martin McDonagh borízű, európai bölcsességgel vezényli a farzsebből előrántott tragikomédiáját, sznobéria és gőgösség nélkül ejti zavarba nézőjét percről-percre. A legszebb, hogy itt-ott az európai művészfilmes tábor is kap egy-két koppintást a fejére, de ettől még a mozi hovatartozása nem kérdőjelezhető meg.
A filmbéli események eleinte finoman csordogálnak, majd egy várható, de mégis fineszes csavarral ütemet váltanak az alkotók, és a történet a finoman poénkodós ízvilágból véresebb bukéra vált.

Harry, a "a csináld magad" elveket való bérgyilkos góré (Ralph Fiennes) helyszíni feltűnésével teljessé válik a dramaturgia,innentől már tobzódunk a jobbnál-jobb jelenetekben. Az álmos belga kisváros tökéletes kontraszttal falaz hőseink körversenyének, és az 1000 éves épületek szép lassan alakulnak át a lelki és materiális síkon is csatározó, jópofa, ám rovott múltú gengszterek purgatóriumává.
McDonagh kézben tartja a gyeplőt, színészei 24 karátos színpadi manírokkal színezik alakításaikat. Colin Farrell zavarodott furkója jó lehetőség a színész munkás-paraszt akcentusának villogtatására, emellett karakterének finoman átvilágló értékeit is hitelesen láttatja, és helyenként feltűnően aranypofa a fokozatosan becsavarodó Ray szerepében. Szimpatikus a fiatalember, na.

Trailer

Brendan Gleeson szokásos forma 1-es szintjén teljesít, Ralph Fiennes pedig veszedelmes vicsorgással rontja a levegőt a fináléban. A furcsa belga kishölgy Chloé (Clemence Poésy) igazi háztáji kiegészítő, Ray-el folytatott faramuci románca eredeti szála a történetnek. Nagy kedvenc még a kurvázós-drogos filmsztár törpe, aki valószínűtlen karakterével nagyban hozzájárul az In Bruges autentikus klímájához, ráadásul a lezárásban is hathatósan kiveszi a részét.

Sundance "red carpet"

Bravúros kis független mozi ez, elvitathatatlan erényekkel,így hát kalapokat le McDonagh előtt.

Első játékfilmnek soha rosszabbat.

Kapcsolódó linkek:

A film hivatalos honlapja

Imdb.com info

8 komment

Címkék: film mozi kino rolo

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr294578400

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_87620 2008.06.11. 11:26:17

Hatalmas film, tegnap végre nekem is szerencsém volt hozzá. Minden szavaddal egyetértek.

Ismeretlen_60194 2008.06.11. 12:39:34

Nekem most volt alkalmam megnézni. Előbb egy kritikát olvastam (megnekérdezd), és az maradt meg, hogy a trailer nem kötődik a filmhez, és a zene sem jó. A trailer utólag tényleg más. A zene viszont rendkívűl odaillik szerintem, tempóban és hangszerelésben egyaránt. Ennyivel szerettelek volna kiegészíteni.

Ismeretlen_11337 2008.06.11. 16:29:19

Lehet, hogy kerdezte mar mas is: a sotetbarna es mintas alapon vekony fekete betuk az egy bug a bongeszom css-ertelmezojeben, vagy tenyleg ilyen a sablon? Csakmert ha az utobbi, akkor szolok, igen kenyelmetlen ugy olvasni egy szoveget, hogy az egeszet ki kell jelolni a lathatosag kedveert.

rolo 2008.06.11. 18:53:42

nos nem mi vagyunk színvakok,vmi rendszerhiba van és az opera meg a firefox vétellel gond van.

cornell 2008.06.12. 10:26:52

megnéztük,beszartunk,köszi

Ismeretlen_37621 2008.06.12. 23:14:41

tuti film megérdemelne egy újabb oscart

wurlitzervilmos 2008.06.13. 17:20:16

ezt látnom kell!

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2021.07.15. 14:20:39

Hatalmas alakítások, jó dumák, rengeteg káromkodás.
Keserédes dráma, amiben a vicces részek csak aláhúzzák a tragédiát.
Nem mertem megnézni korábban.
Mikor kijött nem fogott meg a története, utána akkora kultstátuszt kapott, hogy féltem nehogy csalódjak benne.
süti beállítások módosítása