HTML

Óriási Rádió

Gatyába rázva

Out of Sight-Mint a kámfor

2008.05.29. 14:26 rolo tomasi


Tv2, május 29/21.10

Meglepően kellemes műsorszámmal rukkolnak elő ma estére a honi kereskedelmi televíziózás sötét tornyainak műsorigazgatói, kivételesen bátran bele lehet süppedni a tv fotelbe. Persze inkább csak 9 után, miután kis hazánk nívós celebjei már kifőzték magukat.

Sodebergh 1998-as filmjében George Clooney és Jennifer Lopez kóstolgatják egymást egy leleményesen-sőt zseniálisan- tálalt történet főhőseiként. Elmore Leonard, a kortárs amerikai krimi irodalom géniusza jegyzi az eredeti regényt melyet, korunk egyik legkreatívabb direktora hangolt át a filmes nyelvezetre. De, még hogy! Egyébként a szerzőnek eddig is malaca volt Hollywoodban, Leonard novellái mindig szerencsés sorsú írásoknak bizonyultak. A Jackie Brown (Q.T.) és a Szóljatok a köpcösnek (Barry Sonnefeld) esetében is az alkotók hozták az eredeti alapanyag színvonalát. A Mint a kámfor mégis különleges csemege ugyanis a film minden szempontból műfaji csúcsteljesítmény.

Lássuk tételesen:

SZTORI:
Jack Foley (Clooney) egy az öntörvényű, ám rilke-i könnyedséggel és lefegyverző stílussal megáldott giniszcsúcsokat döntögető bankrabló (200 pénzintézet) az aktuális szökése során botlik bele Karen Sisco-ba, a latino nyomozónőbe (J-Lo), aki a főhőssel együtt röpül is a csomagtartóba, hogy ott kellemesen elbeszélgessenek (többek közt pl.: a Keselyű 3 napjáról) e hirtelen kerekedett túszejtés közepette.A párocska között azonnal vibrálni kezd a levegő, de a történet forgószele széthordja szereplőinket, hogy aztán gengszterek, lúzerek, rendőrök, boxolók és megannyi elmore-i karakter gyűrűjében bonyolódjon tovább a zsaru vs. sittes románcuk....

SZEREPLŐK:
Clooney telitalálat, veszedelmesen laza és hiteles, J-Lo pedig meglepően tartja vele a tempót. Vingh Rhames az örök cimbi szerepére született és a surranópályán közlekedő Albert Brooks, Steve Zahn, Luis Guzman és Don Cheadle (óriási!) sorra köpik a különdíjas beszólásaikat.
Dennis Farina elmaradhatatlan kellék, Michael Keaton pedig űdítő cameo, aki a Jackie Brown-ban már feltűnt Ray Nicoletti nyomozót játssza ebben a történetben is. A szinkronra, a magyar szövegre érezhetően odafigyeltek, teljesen rendben van. Isten ments, hogy esetleg új legyen.
RENDEZÉS:
Sodebergh nagyon elkapta a bűnözős-szerelmetes zsánermozik hangulatát, a vágások lenyűgözőek, a történetfűzés ritmikája egyedülálló, a jelenetek kifogástalan rendezői ízlésről árulkodnak.
ZENE:
Az egyik legjobb soundtrack amit valaha hallottam. Pont.

Angol nyelvű előzetes

Összességében a szép emlékű Pajtás magazin stílusában annyit írnék még:
a film minden korosztálynak felhőtlen szórakozást nyújt és ma estére küldeném mindenkinek aki szereti:)

6 komment

Címkék: tv kritika rolo trubadurlada

A bejegyzés trackback címe:

https://oriasi.blog.hu/api/trackback/id/tr694578393

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ismeretlen_56007 2008.05.29. 16:35:09

és mi van azon a legjobb soundtrack-en? :-)))

rolo 2008.05.29. 19:11:28

David Holmes jazz-es,funkos,hip-hop-os(még frissitően eredeti) alapvetései és egy rakat fasza 70-es évekbeli dalocska!

Mari 2008.05.29. 20:10:34

Szinte könnyeket csaltak a szemembe méltató soraid !Magam is hasonlókat gondoltam, amikor a RádióTelevízióÚjság-ot böngészve megakadt a szemem a filmen. Ha jól emlékszem,még a főiskola alatt láttam először.Naccerű, na !

zsenya · oriasi.freeblog.hu 2008.05.30. 06:21:16

Előző nap az még az Eötvös-Kardos team nyomozott. máris a rossz oldalon?:)

M. Balos · http://oriasi.freeblog.hu/archives/2008/05/29/Out_of_Sight-Mint_a_kamfor/ 2010.09.03. 17:01:49

@rolo le lehet valahol ezt a filmzene albumot tölteni éve óta keresem

rolo 2010.09.04. 21:22:37

@"M. Balos" jövő héten felteszem Neked,majd jelzem hova
süti beállítások módosítása